Home » Când, unde, cum » Modul în care personalitatea ta poate afecta comportamentul câinelui tău. Detalii mai puțin știute

Modul în care personalitatea ta poate afecta comportamentul câinelui tău. Detalii mai puțin știute

Manolică Anca / 12.08.2022, 17:55
Modul în care personalitatea ta poate afecta comportamentul câinelui tău. Detalii mai puțin știute

Ți-ai pus vreodată problema că felul în care se comportă câinele tău ar putea fi chiar din vina ta? Ei bine, află că personalitatea are o mare influență asupra comportamentului patrupedului. Iată ce spune știința în legătură cu această întrebare. Cum afectează personalitatea ta felul în care se comportă câinele tău.

Problemele de comportament sunt principala cauză a abandonului de animale

Știm că problemele de comportament sunt deja principala cauză pentru care câinii sunt abandonați, predați unui adăpost sau eutanasiați prematur.

De aceea, înțelegerea factorilor genetici și de mediu care influențează problemele de comportament al câinilor noștri ne poate ajuta să atenuăm această tendință de abandon prin prevenire.

Cum îți afectează emoțiile tale câinele

Datorită relației strânse pe care o au cu patrupedul tău, este puțin probabil ca personalitatea și sănătatea ta emoțională să nu îi afecteze comportamentul.

Câinele își petrece cea mai mare parte a timpului privindu-te și este total dependent de tine. Dacă o persoană care nu te cunoaște poate simți dacă ești nervos, fericit sau furios, imaginează-ți cum simte animalul.

Câinii nu numai că au demonstrat o mare capacitate de a ne înțelege stările de spirit prin observarea gesturilor noastre, dar pot mirosi și anumite substanțe pe care le secretăm. De exemplu, ele pot mirosi hormonul cortizol pe care îl producem atunci când suntem nervoși.

În plus, câinii noștri, ca animale sociale ce sunt, au neuroni în creierul lor cunoscuți sub numele de neuroni oglindă, responsabili pentru sincronizare și contagiune emoțională în cadrul grupului.

Știința găsește o legătură între anumite probleme de comportament la câini și personalitatea stăpânului

Deși sunt necesare mai multe studii, primele rezultate au ajuns la concluzia că alegerea metodei de dresaj este cheia problemelor de comportament ale câinilor noștri. Iar această alegere ar fi puternic influențată de sănătatea mintală și de personalitatea celui care se ocupă de el.

Atunci când alegerea este o metodă aversivă și de confruntare, câinii noștri se comportă foarte rău.

Cum a fost realizat studiul

Prin intermediul unui chestionar care evaluează:

  1. Personalitatea operatorului
  2. Dacă suferă de depresie
  3. Capacitatea sa de reglare emoțională
  4. Utilizarea metodelor de formare alese
  5. Comportamentul câinelui
Personalitatea noastră are o mare influență asupra comportamentului câinelui
Personalitatea noastră are o mare influență asupra comportamentului câinelui

Rezultatele au scos la iveală șase probleme recurente:

  1. Agresivitate îndreptată către stăpân (conflict social)
  2. Agresivitate îndreptată către străini
  3. Probleme de anxietate de separare
  4. Comportamentul de urmărire (biciclete, alergători, copii etc…)
  5. Lătrat persistent
  6. Modificări ale comportamentului igienic (își face nevoile acasă când este lăsat singur).

Ce variabile de personalitate influențează câinele tău

  1. Bunătate
  2. Stabilitatea emoțională
  3. Extroversie
  4. Consecvență

Câinii care au stăpâni ce nu sunt amabili, instabili din punct de vedere emoțional sau inconsecvenți pot prezenta următoarele trei probleme comportamentale:

  1. Agresivitate față de proprietar
  2. Frica de străini
  3. Tulburări de comportament igienic atunci când este lăsat singur în casă

Diferența la bărbați și femei

Studiul a arătat că bărbații care se simt deprimați sunt mai predispuși să își dreseze câinele prin metode neprietenoase. Acest lucru, la rândul său, sporește apariția problemelor de comportament mai sus menționate.

Câinii care manifestă comportamente neadaptate, în majoritatea cazurilor, o fac ca urmare a unui management emoțional deficitar. Simțindu-se incapabil să rezolve o situație emoțională complexă, câinele caută o strategie pentru a ieși din ea, care nu este întotdeauna cea corectă.

O relație bună cu patrupedul tău ajută, de asemenea, la rezolvarea problemelor comportamentale

S-a demonstrat că acei câini care au o relație bună cu stăpânul lor au mai multă încredere în el, urmându-i indicațiile și ajutându-l să rezolve o sarcină sau o situație complicată. Cu alte cuvinte, îți poți ajuta animalul de companie să se comporte bine și să ia decizii bune.

De fapt, un studiu foarte recent a arătat că acei câini care trăiesc într-o familie de mai mult de un an dau dovadă de mai multă încredere și cer mai repede ajutorul stăpânului lor atunci când se confruntă cu o sarcină de nerezolvat.

Faptul de a trăi într-o familie și de a avea un număr mai mare de experiențe pozitive cu oamenii îmbunătățește, de asemenea, această încredere și această relație, potrivit muyinteresante.es.