Home » Când, unde, cum » Motivul nebănuit pentru care blugii au un buzunar mic în față. Acesta ar fi de fapt rolul lui

Motivul nebănuit pentru care blugii au un buzunar mic în față. Acesta ar fi de fapt rolul lui

Manolică Anca / 06.10.2021, 14:36
Motivul nebănuit pentru care blugii au un buzunar mic în față. Acesta ar fi de fapt rolul lui

Comozi, versatili și ușor de purtat, blugii se numără printre cele mai populare articole vestimentare în orice sezon. Deși sunt purtați de milioane de oameni din întreaga lume, puțini sunt cei care cunosc adevărata întrebuințare a buzunarului mic aplicat pe această piesă. Iată motivul pentru care blugii au un buzunar mic în față.

De ce au blugii au un buzunar mic în față

Blugii sunt unul dintre cele mai des purtate piese vestimentare în zilele noastre, având în spate o istorie de peste un secol. Aceștia au fost creați în a doua jumătate a secolului XIX, de către Jacob Davis și Laevi Strauss, devenind astăzi un articol vestimentar popular pentru toate categoriile de vârstă.

„Data nașterii” blugilor este 20 mai 1873, atunci când celor doi le-a fost înmântat brevetul pentru crearea salopetelor pentru fermieri și mineri. Termenul de „blue-jeans” provinde de la franțuzescul „bleu de Genes”, care se traduce „albastru de Genova”, o țesătură din lână și bumbac.

Rolul buzunarului mic nu este pentru a ține bricheta, așa cum mulți fac astăzi

Ei bine, dacă te-ai întrebat și tu vreodată de ce au blugii au un buzunar mic în față vei găsi răspusurile în rândurile ce urmează. Cei care au dezvăluit rolul real al acestui detaliu prezent pe fiecare pereche de blugi a fost dezvăluit chiar de companiei care are cea mai mare vechime în confecționarea pantalonilor de jeans, Levi’s Strauss.

Se pare că ideea atașării micuțului buzunar a fost chiar a creatorilor, care s-au bazat pe o nevoie comună a cowboy-lor din secolul al XIX-lea. Cum la vremea aceea, ceasurile mici de buzunar erau foarte populare, aceștia obișnuiau să le pună acolo din două motive: era la îndemâna lor și era și protejat.

De ce au blugii au un buzunar mic în față
De ce au blugii au un buzunar mic în față

De asememnea, bărbații obișnuiau să poarte aceste ceasuri legate la niște mici lanțuri, care la rândul lor erau atașate la veste, un alt obiect vestimentar foarte popular la vremea aceea. O altă necesitate care a dus la inventarea acelui buzunar mic de la blugi.

Astăzi, buzunarul mic are multe alte întrebuințări

De-a lungul timpului, ceasurile de buzunar au cam dispărut, oamenii alegând variantele celor care se agață de mână sau a altor metode de verificare a timpului, precum telefoanele mobile.

Și cum gadget-urile sunt prea mari pentru a încăpea în acest mic buzunar, fiecare om i-a găsit o altă întrebuințare. De exemplu, unii țin aici monede, baterii, usb-uri, brichete și multe alte obiecte de mici dimensiuni pe care le consideră valoroase.  i-au dat și alte întrebuințări și au pus acolo obiecte mici precum monede, usb-uri, baterii sau alte obiecte de dimensiuni reduse.

„Primii jeanși aveau patru buzunare, unul în spate și două în față, plus cel mic, folosit pentru ceasuri. A fost introdus ca și protecție pentru ceasurile de buzunar, însă de-a lungul timpului a avut mai multe funcții, purtând prezervative, monezi, ori bilete”, informează compania Levi Strauss.