Orașul din China, „uitat” sub apă de mai bine de 6 decenii sau „Atlantida Chinei”. De ce a fost scufundat și ce au descoperit scafandrii aici. Povestea este incredibilă.
Lacul Qiandao sau Lacul cu 1.000 de insule se află în Zhejiang, China, la circa 150 de kilometri de orașul Hangzhou. Este un lac artificial, format în urma construirii hidrocentralei pe râul Xin’an. În anul 1959, valea a fost indundată, transformându-se într-un lac de acumulare de 573 de kilometri pătrați, uitat mai apoi.
Însă, ce se află sub apă este mult mai interesant. În numeroasele explorări subacvatice, scafandrii au dat peste un oraș vechi de 600 de ani, care este atât subacvatic, cât și nevăzut de zeci de ani. Adesea numit de călători „Atlantida Orientului”, orașul din China, „uitat” sub apă, Shicheng, este o magnifică și misterioasă capsulă a timpului din China Imperială.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Arhitectura de piatră datând dinastiile Ming și Qing (care au domnit între 1368 și 1912) se află într-o stare perfectă de conservare la 40 m sub lacul Qiandao. Spre deosebire de misterioasa Atlantida, Shicheng (Orașul Leului, în mandarină) a fost inundat intenționat în 1959 pentru a face loc Barajului Xin’an și stației sale hidroelectrice adiacente.
Pe lângă cele două așezări, au fost inundate alte 27 de orași și 1.377 de sate moderne, circa 50.000 de hectare de teren agricol și mii de locuințe. Aproape 300.000 de oameni au fost relocați pentru proiect, dintre care unii aveau familii care locuiseră în oraș de secole, potrivit BBC.
Orașul a fost „redescoperit” în 2001, când guvernul chinez a organizat o expediție pentru a vedea ce ar putea rămâne din metropola pierdută. Interesul și explorarea au crescut și mai mult în 2011, când China National Geography a publicat câteva fotografii și ilustrații nemaivăzute până acum, ipotezând cum ar fi putut arăta micul oraș, care măsura aproximativ o jumătate de kilometru pătrat în perioada de glorie.
Expedițiile și fotografiile subacvatice au dezvăluit că orașul avea cinci porți de intrare, spre deosebire de cele patru tradiționale – cu două porți orientate spre vest, precum și porți în celelalte direcții cardinale. Străzile largi ale orașului au, de asemenea, 265 arcade, cu zidărie conservată de lei, dragoni, fenix și inscripții istorice, dintre care unele datează încă din 1777. Se crede că zidurile orașului datează din secolul al XVI- lea.
În ciuda faptului că este sub apă, Shicheng a rămas foarte bine conservat. Apa îl protejează de fapt de vânt, ploaie și eroziune solară. Astăzi, doar scafandrii avansați se pot apropia de ruine. Deoarece acestea nu au fost încă cartografiate complet, scufundarea este considerată încă „exploratorie” și este limitată la scafandri cu experiență de apă adâncă, noapte și flotabilitate.
S-a sugerat ca orașele scufundate să fie deschise turiștilor, motiv pentru care s-a contruit un submarin de 24 de metri lungime și patru metri lățime, cu o capacitate de 48 de locuri. Însă, de cât a fost finalizat în 2004, acesta nu a fost folosit niciodată, pentru că legile nu prmit ca submarinele să fie scufundate în apele interioare. Și chiar dacă ar fi fost aprobate oficial, submarinul ar putea provoca mișcări puternice sub apă, carear putea afecta clădirile.