Home » Când, unde, cum » Pe ce dată sunt Sfinții Mihail și Gavriil în noiembrie

Pe ce dată sunt Sfinții Mihail și Gavriil în noiembrie

Manolică Anca / 01.11.2021, 11:25
Pe ce dată sunt Sfinții Mihail și Gavriil în noiembrie

Notată în calendarul creștin ortodox ca Soborul mai-marilor Arhistrategi (căpetenii) Mihail şi Gavriil şi a tuturor Puterilor cereşti celor fără de trupuri, aceasta este una dintre cele mai importante sărbători din penultima lună din an. Află pe ce dată sunt prăznuiți Sfinții Mihail și Gavriil.

Când se sărbătoresc Sfinții Mihail și Gavriil

An de an, Biserica Ortodoxă îi cinstește cu mare mândrie pe toți sfinții care sunt notați în calendar. Una dintre cele mai importante sărbători din an este pe data de 8 noiembrie, atunci când îi prăznuim pe Sfinții Mihail și Gavriil. Aceștia sunt cunoscuţi drept conducătorii cetelor de îngeri şi călăuzele sufletelor spre Rai.

Pe lângă Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, în luna noiembrie mai sunt notate în calendarul creștin ortodox alte trei sărbători cu cruce roșie. Mai exact, acestea sunt următoarele:

  • 14 noiembrie – Sf. Apostol Filip, unul dintre cei 12 Apostoli; Sf. Grigorie Palama, arhiep. Tesalonicului (Lăsatul secului pentru Postul Nașterii Domnului);
  • 21 noiembrie – Intrarea în Biserică a Maicii Domnului
  • 30 noiembrie – Sf. Apostol Andrei cel Întâi chemat – ocrotitorul României.

Cine au fost cei doi Arhangheli

În fiecare an, pe 8 noiembrie, creștinii îi cinstesc Sfinții Mihail și Gavriil și toate Puterilor cerești celor fără de trupuri. Sărbătoarea își are originile ancorate în secolul al V-lea. Pe sfintele icoane, cei doi Arhangheli sunt reprezentați, de cele mai multe ori, împreună. Mihail, ține într-o mână o sabie de foc, simbolul luptei cu diavolul, iar în cealaltă, o balanță, simbolul judecății. Gavriil are o floare de crin, simbolul purității și al Bunei-Vestiri.

Sfinții Mihail și Gavriil
Sfinții Mihail și Gavriil

În folclorul religios românesc, Arhanghelul Mihail este mai venerat, decât Arhanghelul Gavriil. Acesta poartă, uneori, cheile Raiului, este un luptător înfocat împotriva diavolului şi veghează la capul bolnavilor, dacă aceștia urmează să moară, sau la picioarele lor, dacă vor mai trăi. El este conducătorul oştilor cereşti-îngereşti.

Arhanghelul Gavriil a fost trimisul lui Dumnezeu la Fecioara Maria pentru a-i vesti că îl va naşte pe Mântuitorul Iisus. Tot el a dus drepţilor Ioachim şi Ana vestea zămislirii Maicii Domnului, și peotului Zaharia, în timp ce slujea la templu, că soția sa Elisabeta, înaintată în vârstă fiind, va naște un fiu pe care îl va chema Ioan.

Rugăciune la Sfinții Mihail și Gavriil

Această rugăciune îți va aduce liniște în suflet, împlinire, sănătate și binecuvântare cerească.

„Dumnezeule Atotputernic, trimite-Ți Arhanghelul Tău, Mihail, spre ajutorul robului Tău (se rostește nu), să-l scoată din mâna vrăjmaşilor văzuţi şi nevăzuţi! O, mare Arhanghel Mihail revarsă mir bun asupra robului lui Dumnezeu, (se rostește numele celui care se roagă). Arhanghele Mihail, căpetenia cetelor îngereşti, voievod al puterilor cereşti, al heruvimilor, al serafimilor şi al tuturor îngerilor, fii mie păzitor, ajutătorla nevoie, în singurătate, la drum și pretutindeni.

Izbăveşte-mă, mare Arhanghel, de toate înşelăciunile viclene ale diavolului şi auzi-mă pe mine, păcătosul (se rostește numele celui care se roagă), care mă rog ţie şi chem numele tău cel sfânt. Grăbeşte-te spre ajutorul meu şi auzi rugăciunea mea! Pe toţi cei ce-mi stau împotrivă biruieşte-i cu puterea cinstitei şi de viaţă făcătoarei Cruci, cu rugăciunile Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu, cu ale sfinţilor îngeri şi cu ale Sfinţilor Apostoli. Apără-mă de cutremure, de potop, de războaie, de orice rău și izbăveşte-mă de cel viclean, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”