Home » Când, unde, cum » Planeta care nu ar trebui să existe. Descoperirea care i-a uimit pe astronomi. Ce calități neobișnuite are

Planeta care nu ar trebui să existe. Descoperirea care i-a uimit pe astronomi. Ce calități neobișnuite are

Manolică Anca / 10.12.2021, 10:42
Planeta care nu ar trebui să existe. Descoperirea care i-a uimit pe astronomi. Ce calități neobișnuite are

Tocmai a fost descoperită o planetă masivă, ciudată, orbitând în jurul a două stele strălucitoare pe cerul sudic. Este atât de ciudată încât le dă idei oamenilor de știință despre modul în care s-ar putea forma și evolua planetele din Sistemul Solar. De ce spun astronomii că planeta aceasta nu ar trebui să existe? Ce calități neobișnuite are?

b Centauri, planeta care nu ar trebui să existe

Oamenii de știință au descoperit recent o nouă planetă care este foarte, foarte mare. Noua exoplanetă este denumită „b Centauri b” pentru că se află pe orbita sistemului binar b Centauri, la 325 de ani lumină de Pământ, în constelația vecină Centaurus.

Planeta gigantică gazoasă este de 11 ori mai masivă decât Jupiter, cu o orbită vastă care este de 100 de ori mai largă decât cea a lui Jupiter – și în mod ciudat, cel mai probabil s-a format acolo. Printre calitățile sale neobișnuite se numără și faptul că orbitează în jurul unui sistem binar care este de șase până la zece ori mai greu decât Soarele nostru, ceea ce face ca sistemul b Centauri să fie cea mai grea gazdă planetară cunoscută.

Ce spun oamenii de știință

Sistemul b Centauri este compus din două stele. b Centauri A și b Centauri B. Combinate, ele cântăresc de aproximativ șase până la 10 ori masa Soarelui. La acest interval de masă, ar trebui să fie prea mari pentru a avea o planetă mare. De asemenea, ambele sunt stele mai fierbinți decât găsim de obicei planete în jur.

Atât de fierbinți, încât s-ar putea crede că este imposibil ca o planetă să orbiteze în jurul lor. Steaua „principală”, b Centauri A, este de aproximativ trei ori mai fierbinte decât Soarele nostru și, împreună cu companionul său, acest sistem distruge planeta nou descoperită cu cantități brutale de raze X și radiații ultraviolete.

Planeta care nu ar trebui să existe
Planeta care nu ar trebui să existe

„Descoperirea unei planete în jurul lui b Centauri a fost foarte interesantă, deoarece schimbă complet imaginea stelelor masive ca gazde pentru planete”, spune autorul principal al studiului, Markus Janson, și astronom la Universitatea Stockholm din Suedia.

Experții au observat această planetă cu ajutorul instrumentului Spectropolarimetric High Contrast Exoplanet Survey Instrument (SPHERE) montat pe Very Large Telescope al Observatorului European de Sud (VLT al ESO) din Chile pe 20 martie 2019 și apoi din nou pe 10 aprilie 2021.

Planetele se formează din particule de gaz și praf rămase de la nașterea stelelor

Aceste particule se ciocnesc împreună, creând bucăți din ce în ce mai mari până când au ca rezultat nașterea unei planete mai mici. „Acesta este un sistem atât de extrem încât oferă constrângeri foarte clare în care condițiile se pot forma planetele”, spune Janson.

Descoperirea planetei provoacă scala de timp a formării planetare. Aceste stele masive au radiații de mare energie, amenințând formarea unei planete de o asemenea dimensiune gigantică. Înainte de această descoperire recentă, oamenii de știință credeau că planetele gigantice gazoase nu se formează în jurul stelelor de această dimensiune.

„Asta înseamnă că este foarte greu să te poți forma foarte rapid. Nu ar avea timp să se formeze înainte ca discul să dispară, așa că nu au ce să-l formeze.”, mai spune astronomul.

Descoperirea sugerează, de asemenea, că poate planetele s-ar putea forma într-o perioadă mai scurtă. Pe viitor, echipa intenționează să efectueze noi observații ale acestei exoplanete, mai ales că este un candidat ideal datorită apropierii sale de Pământ.