Home » Când, unde, cum » Poliția Română, precizări importante. Cum se trimit de fapt procesele-verbale de contravenție. Avertisment privind un nou tip de înșelăciune

Poliția Română, precizări importante. Cum se trimit de fapt procesele-verbale de contravenție. Avertisment privind un nou tip de înșelăciune

Alexandru Cazacu / 21.10.2021, 17:32
Poliția Română, precizări importante. Cum se trimit de fapt procesele-verbale de contravenție. Avertisment privind un nou tip de înșelăciune

Poliția Română atrage atenția cu privire la un nou tip de înșelăciune care i-ar putea costa scump pe șoferi. La ce trebuie să fie atenți toți românii și cum se trimit de fapt procesele verbale, puteți afla în următoarele rânduri ale acestui articol.

Precizări importante făcute de Poliția Română cu privire la un nou tip de înșelăciune

Se pare că în ultima vreme mulți români au primit un e-mail care părea să fie trimis de către Poliția Română. Ei bine, într-o postare recentă pe pagina oficială de Facebook a Poliției, se atrage atenția asupra unei înșelăciuni, prin care cei vizați primesc somații prin e-mail pentru a achita pretinse amenzi rutiere.

Mai exact, este vorba despre o tentativă de phishing, în care hackerii se folosesc de identitatea Poliției Române. Este important să menționăm faptul că, în cazul în care procesul verbal de contravenție nu ți-a fost înmânat atunci când ai încălcat legea, singura modalitate prin care care poți primi o notificare în acest sens este prin poșta clasică, în nici un caz prin poșta electronică.

”ATENȚIE! Vă rugăm să distribuiți! Acest e-mail nu este emis de #PolițiaRomână! Este doar un nou tip de #înșelăciune! Nu dați curs unor astfel de solicitări și verificați orice foarte bine, înainte de a introduce online datele bancare!”, se arată alături de imaginea postată pe pagina de Facebook a Poliției Române. Mai jos puteți vedea imaginea cu e-mailul fals trimis unei persoane.

Captură Facebook Poliția Română
Captură Facebook Poliția Română

Cum se trimit de fapt procesele-verbale de contravenție

În concluzie, Poliția Română nu va trimite astfel de e-mailuri. Ba chiar mai mult de atât, dacă stăm și ne gândim bine, nu are o bază de date cu e-mailuri ale persoanelor fizice din România, dar nici suportul legal pentru a face acest lucru. Iată mai jos câteva chestiuni legale care îți pot fi de folos în ceea ce privește modul de comunicare a unui proces verbal. Așadar, potrivit OG nr. 2/2001 cu privire la regimul contravențiilor:

  • ”în cazul în care contravenientul nu este prezent sau, deși prezent, refuză să semneze procesul-verbal, comunicarea acestuia se face de către agentul constatator, în termen de cel mult două luni de la data încheierii;
  • cum se face comunicarea, în acest caz: prin poștă, cu aviz de primire, sau prin afișare la domiciliul sau la sediul contravenientului. Operațiunea de afișare se consemnează într-un proces-verbal, semnat de cel puțin un martor”.

Ce este phishingul

Phishingul este un fel de înșelătorie cibernetică, în care unii oameni sunt convinși să împărtășească informații personale, precum datele unui card bancar. De asemenea, unele cazuri (precum cel prezentat mai sus) urmăresc convingerea oamenilor să achite diferite sume de bani. Ba chiar mai mult de atât, câteodată hackerii pot primi accesul chiar și la dispozitive, fără ca persoanele în cauză să știe că au făcut acest lucru.

Așadar, este foarte important să fim extrem de precauți atunci când primim unele e-mailuri în care ni se cer informații ale conturilor bancare, indiferent de cine pare că a transmis e-mailul respectiv. Dacă aveți dubii în privința unui astfel de e-mail, mai bine apelați telefonic compania sau autoritatea care pare să-l fi trimis.