Home » Când, unde, cum » Povestea de viață a unui cunoscut actor român care bate orice scenariu de film. Propria mamă i-a otrăvit nevasta: „Îi oferea mâncare peste care presăra nişte prafuri ciudate”

Povestea de viață a unui cunoscut actor român care bate orice scenariu de film. Propria mamă i-a otrăvit nevasta: „Îi oferea mâncare peste care presăra nişte prafuri ciudate”

Nistor Alexandru / 24.01.2022, 15:34
Povestea de viață a unui cunoscut actor român care bate orice scenariu de film. Propria mamă i-a otrăvit nevasta: „Îi oferea mâncare peste care presăra nişte prafuri ciudate”

Este unul dintre marii actori ai țării noastre, supranumit vocea de aur a teatrului radiofonic. În vârstă de 90 de ani, Constantin Codrescu a jucat în peste 50 de filme, în zeci de piese de teatru, a fost profesor, chiar și scriitor. Dar povestea sa de viață bate, de departe, orice scenariu de film. Cum i-a otrăvit propria mamă nevasta.

Povestea de viață cutremurătoare a lui Constantin Codrescu

Constantin Codrescu este unul dintre numele mari ale scenei românești, jucând, de-a lungul anilor, în numeroase filme care s-au bucurat de succes la public. Celebrul actor a acordat un interviu pentru lumeabuna.ro, în care și-a expus povestea de viață cutremurătoare.

A vorbit despre una dintre cele mai cumplite experiențe din viața sa, care l-au marcat pentru totdeauna. În anii ’50, Constantin Codrescu a fost căsătorit cu una dintre marile doamne ale scenei româneşti, Valeria Gagealov. „N-a fost ușor. Erau destui împotriva noastră. Dar am avut un înger care ne-a vegheat”, a spus el.

Propria mamă i-a otrăvit nevasta: „Îi oferea mâncare peste care presăra nişte prafuri ciudate”

Nu mulți cunosc această parte întunecată a vieții sale, în care a luptat din răsputeri pentru iubirea lui cea mare. Din păcate, a fost nevoit să ducă o luptă cu propria mamă, care, din pricina terorii exercitate de organele de represiune a dezvoltat un dezechilibru grav în mintea şi sufletul ei. Astfel, a devenit o ființă nesigură, labilă, care a început să caute ajutor și soluții salvatoare în afara familiei.

Actorul Constantin Codrescu
Actorul Constantin Codrescu

Așa a ajuns să intre în contact cu o ţigancă vrăjitoare, „iar răul inconştient a căzut ca un trăsnet asupra sufletului şi trupului firav al soţiei mele, Valeria.”. Ajunsese să o considere vinovată de îndepărtarea lui de familie și credea că, prin căsătoria celor doi, pierde susţinerea morală şi materială în acea perioadă grea.

„Tot un înger a venit şi în altă noapte şi a atenţionat-o pe mătuşa mea, Pena, soţia fratelui mamei, sub chipul tatălui plecat spre stele al soţiei mele de atunci, Valeria. Acesta îi striga mătuşii: „Salvaţi pe fiica mea! A fost otrăvită cu mătrăgună, boz şi sticlă pisată!”, a povestit Constantin Codrescu.

Iar acest vis era cât se poate de real. Atunci a fost momentul în care au realizat de unde veneau acele dureri în zona stomacului, pierderile de cunoştinţă însoţite de leşinuri ale soției. Analizele nu reflectau nimic, dar, după vis, medicii au reușit să înțeleagă adevărata cauză a bolii care părea imposibil de diagnosticat.

„Tot după vis am aflat că mama, când eu lipseam de acasă îi oferea Valeriei mâncare şi lichide peste care presăra nişte prafuri ciudate. În inconştienţa ei credea că acestea vor duce la o despărţire între mine şi soţia mea. Furia, revolta, disperarea, m-au adus în situaţia de a comite un act de mare gravitate împotriva mamei mele, pe care nu-l pot uita şi nu o să mi-l pot ierta vreodată.

Intervenţia fratelui meu m-a oprit. A doua zi, ca şi cum a ieşit de sub vrajă mama şi-a cerut iertare. Valeria a fost salvată, dar a apărut o singurătate în doi care a dus la despărţire”, a completat actorul.

Actorul Constantin Codrescu
Actorul Constantin Codrescu

Cine este Constantin Codrescu

Actorul Constantin Codrescu s-a născut pe 5 septembrie 1931 la Huși, jud. Falciu (astăzi județul Vaslui). A urmat cursurile Institutului de Teatru din București, pe care le-a absolvit în 1951. Între 1968 și 1976 a fost asistentul profesorului Ion Cojar la IATC, după care, până în anul 1989 a fost profesor la Institutul de teatru din Târgu-Mureș.

Până în anul 1989 și-a adăugat în portofoliu o activitate teatrală impresionantă și multiple apariții la televizune, fiind și colaborator permanent al redacției Teatru la „Radio”, vreme de 45 de ani. Dintre rolurile memorabile ale sale le amintim pe cele din filmul „La moara cu noroc” și pe cel al lui Hamlet, din capodopera lui Shakespeare, jucată în versiune radiofonică la Radio România.

Potrivit Cinemagia, din 1996, a fost profesor universitar la Facultatea de Teatru a Universității Ecologice, iar din 2003, profesor universitar la Facultatea de Teatru a Universității Spiru Haret. Cele două volume de memorii ale lui Constantin Codrescu – „Pribeag prin Viața mea”, editura Betta, 2009 – uimesc, indignează și întristează.