Home » Când, unde, cum » Povestea inedită a lui Christian Dior. A intrat în industria modei după ce și-a pierdut averea. Cum a creat un adevărat imperiu

Povestea inedită a lui Christian Dior. A intrat în industria modei după ce și-a pierdut averea. Cum a creat un adevărat imperiu

Cojocaru Cristian / 21.01.2022, 11:40
Povestea inedită a lui Christian Dior. A intrat în industria modei după ce și-a pierdut averea. Cum a creat un adevărat imperiu

Intrarea pe ușa din spate a lui Christian Dior în lumea modei franceze a fost aproape unică. De fapt, primii 41 de ani din viața sa pot fi interpretați ca fiind cei ai unui vagabond diletant, mereu la marginea modei și a artei, dar fără nimic care să prevestească înflorirea fără precedent care a venit odată cu lansarea primei sale colecții. Desigur, nu a fost nici atât de simplu, nici atât de neașteptat.

Primii pași în viață a lui Christian Dior

Christian Dior s-a născut la 21 ianuarie 1905 la Granville, în Normandia, unde familia sa ducea o viață burgheză confortabilă, susținută de o companie de îngrășăminte de succes. În copilărie, a trăit în propria sa mică lume, amuzat de „tot ceea ce era sclipitor, elaborat, înflorit sau frivol”, avea să scrie mulți ani mai târziu, dar cea mai mare dragoste a sa a fost pentru flori și plante.

La fel ca atât de mulți couturiști, își adora mama, iar modul ei de a se îmbrăca din Belle Époque i-a rămas întipărit în minte pentru totdeauna. Tatăl său, într-una dintre acele acțiuni greșit direcționate care pot adesea să strice cariera și chiar viața unui fiu neînțeles, a dorit ca el să se alăture Corpului Diplomatic. Din acest motiv, l-a trimis să studieze la Paris.

Dar altul avea să fie drumul lui Christian, pentru că acesta a preferat să roiască pe la marginea lumii creative boeme a lui Jean Cocteau, Max Jacob, Salvador Dalí și, mai ales, a lui Christian Bérard, ilustratorul care avea să joace un rol important în succesul primei colecții Dior.

Dar, înainte de asta, au existat obstacole care trebuiau depășite

Dior părea a fi un intelectual ușor, care se scufunda în tot ceea ce era nou și avangardist, inclusiv în politică: s-a autointitulat pentru o perioadă scurtă de timp anarhist, vizitând chiar Rusia comunistă, unde a fost respins de regimul totalitar, de sărăcie și de lipsa unei structuri sociale idealiste.

De asemenea, a deschis o galerie de artă, finanțată de tatăl său, condiția fiind ca numele familiei să nu fie folosit în legătură cu aceasta. Era genul de galerie în care prietenii treceau pe acolo, rămâneau, dar nu cumpărau niciodată, neștiind că prezența lor ar putea inhiba potențialii clienți.

Christian Dior
Christian Dior

Totul s-a sfârșit odată cu Marea Depresiune, care l-a ruinat pe tatăl său. Astfel, a fost forțat să închidă galeria, dar și să găsească o modalitate de a-și câștiga existența, oricât de mică ar fi fost. Chiar dacă a vândut tot stocul galeriei, inclusiv Picasso și Braques, acesta și-a pierdut apartamentul și a fost nevoit să doarmă pe jos, în casa unui prieten. Zilele întunecate în care Christian Dior a trăit în condiții grele și cu o dietă foarte sărăcăcioasă au dus la contractarea tuberculozei, stând un an în convalescență.

Dior a fost un supraviețuitor

Cu ajutorul contactelor prietenului său Bérard, Dior a început să vândă schițe de modele de pălării ziarelor și, în cele din urmă, i s-a oferit un loc de muncă la couturierul elvețian Robert Piguet. Acesta a fost primul pas timid al lui Dior către o implicare serioasă în modă și a dus la un loc de muncă în studioul de design al lui Lucien Lelong, care, deși era mai mult un om de afaceri decât un designer, a angajat tinere talente pentru a produce idei pe care apoi le edita într-o colecție. În atelierul lui Lelong, Dior a lucrat alături de Pierre Balmain.

La începutul războiului, a fost recrutat pentru muncă agricolă obligatorie, dar s-a întors la Paris în 1942 pentru a lucra în domeniul haute couture, după ce a respins sugestia lui Balmain de a înființa împreună un atelier de acest gen. În schimb, a profitat de cererea mare de couture de la Paris din partea soțiilor ofițerilor germani și a plutocrației din Berlin.

Ambiția lui Dior, care stătuse atât de mult timp în „paragină”, a început să germineze în propriile sale idei de afaceri. Astfel că, la vârsta de 41 de ani Dior și-a început adevărata carieră. A creat o o casă de modă complet nouă în numele său, cu ajutorul lui Marcel Boussac, un milionar și industriaș cunoscut drept „regele bumbacului din Franța”.

12 februarie 1947, încununarea succesului

A lucrat cu o mână elegantă și încrezătoare, totul reflectând primii săi ani privilegiați, educația pe care o dobândise în urma asocierii cu atât de mulți dintre cei mai mari artiști moderni din lume și faptul că a reușit să creeze o echipă de conducere formată din unele dintre cele mai elegante (și mai dure) femei din moda franceză.

Colecția pe care Dior a oferit-o unui public entuziasmat în dimineața zilei de 12 februarie 1947 a fost o senzație instantanee și aproape prea reușită pentru o primă încercare. În acele vremuri, Parisul era un loc al geloziitor și, sub entuziasmul autentic pe care îl prezentau fustele ample, talia mică și șoldurile căptușite, se afla o întrebare neliniștitoare: cum a putut cineva cu un palmares atât de sumbru să reușească o lovitură atât de dramatică, cu haine care nu semănau cu niciuna dintre cele văzute până atunci, iar fiecare piesă vestimentară era o declarație încrezătoare și totală de autoritate în materie de modă, care nu se mai văzuse de ani de zile?

Iar următorii 11 ani au fost o perioadă fundamentală pentru moda modernă. Dior a fost, fără îndoială, cel mai mare couturier. Dar moștenirea sa este mult mai mult decât atât. El a schimbat percepția lumii asupra modei. El a redat farmecul și frumusețea femeilor lipsite de ambele în timpul războiului. El a făcut posibil ca toate femeile să fie la modă. A fost admirat de contemporani precum Balmain și Balenciaga, disprețuit de Chanel (în mod previzibil) și copiat de designeri de pretutindeni.

Christian Dior
Christian Dior

Moartea lui Christian Dior

În 1957, la câteva luni după ce a apărut pe coperta revistei Time, Dior a mers în Italia, într-o vacanță balneară în orașul Montecatini. A fost un atac de cord provocat de obiceiurile sale alimentare nesănătoase, s-a spus lumii. Toată lumea știa că era un gurmand și un mare iubitor de tot ce este dulce.

A murit pe 23 octombrie 1957, la vârsta de 52 de ani. Peste 2.500 de persoane au luat parte la înmormântarea lui Christian Dior, care a avut loc la Cimetière de Callian, în Var, Franța.