Home » Când, unde, cum » Povestea neștiută a marionetei de lemn Pinocchio. Cum a luat naștere a doua cea mai tradusă carte după Biblie

Povestea neștiută a marionetei de lemn Pinocchio. Cum a luat naștere a doua cea mai tradusă carte după Biblie

Manolică Anca / 07.02.2022, 15:33
Povestea neștiută a marionetei de lemn Pinocchio. Cum a luat naștere a doua cea mai tradusă carte după Biblie

Povestea marionetei de lemn Pinocchio, creată de un tâmplar din Florența, este probabil una dintre cele mai cunoscute printre cei mici. Cele mai noi cercetări arată că opera scrisă Carlo Collodi are rădăcini adânci în realitate. Descoperă în articolul de mai jos cum a luat naștere a doua cea mai tradusă carte după Biblie, Aventurile lui Pinocchio.

Carlo Collodi și povetea din spatele marionetei de lemn Pinocchio

Povestea lui Geppetto și a marionetei sale din lemn de pin a fost publicată pe 7 iulie 1881 într-o revistă italiană pentru copii sub titlul La Storia di un Burattino (Povestea unei marionete). Doi ani mai târziu a fost transformată în cartea intitulată „Aventurile lui Pinocchio”.

De-a lungul timpului aceasta a devenit a doua cea mai tradusă carte după Biblie, romanul ispirând sute de noi ediții, piese de teatru, piese de merchandising și filme, precum celebra versiune animată a lui Walt Disney.

Cercetările recente arată că povestea scrisă de Carlo Collodi are rădăcini adânci în realitate. Alessandro Vegni, un expert în informatică, care a comparat povestea cu hărți istorice, spune că povestea lui Pinocchio este plasată în satul toscan San Miniato Basso, aflat la jumătatea distanței dintre Pisa și Florența. Potrivit cercetărilor, numele original al satului era de fapt „Pinocchio”.

San Miniato Basso, Italia
San Miniato Basso, Italia

Detalii despre decorul orașului florentin

Noi detalii despre decorul orașului italian în care se află povestea dezvăluie noi detalii fascinante despre opera iconică. Vegni spune că numele actual al satului a fost dat în 1924, potrivit documentelor istorice, acesta numidu-se inițial Pinocchio, probabil după pârâul care curge în apropiere.

Cercetătorul este covins de captul că scriitorul cunoștea cu siguranță satul. Tatăl său, un bucătar renumit, a locuit în apropiere timp de mai mulți ani. În 1825, cu un an înainte de nașterea lui Carlo, tatăl său s-a mutat din zona Pinocchio la Florența pentru a lucra pentru marchizul Lorenzo Ginori Lisci. Vegni crede că scriitorul nu numai că a vizitat San Miniato, dar a și întâlnit mai multe persoane acolo și, cel mai probabil, a folosit persoane reale pentru a-și inspira personajele.

„Când Geppetto își numește păpușa, spune că a cunoscut o întreagă familie de Pinocchi: Pinocchio tatăl, Pinocchia mama și Pinocchi copiii (…) Locuitorii din San Miniato erau numiți Pinocchi sau Pinocchini”, a scris Vegni, potrivit nbcnews.com.

Pornind de la San Miniato, cercetările lui Vegni au scos la iveală mai multe analogii cu povestea lui Collodi

Astfel, s-a descoperit „Casa Il Grillo” (Casa Greierului), o clădire rurală al cărei nume ar putea face referire la Greierul vorbitor și satul Osteria Bianca (Hanul Alb), unde încă mai există cârciuma despre care Vegni crede că a inspirat Hanul Creveților Roșii.

De asemenea, există „Fonte delle Fate” (Izvorul Zânelor), al cărui nume neobișnuit ar fi putut inspira Câmpul Miracolelor, unde Pinocchio și-a plantat monedele de aur pentru ca acestea să se reproducă în câteva mii de monede de aur.

În mod curios, Vulpea și Pisica întâlnite de Pinocchio par să aibă legături cu două elemente care apar pe hărți: Rio delle Volpi (Pârâul Vulpilor) și două case numite „Rigatti” (numele evocă „gatti”, pisici). Nu foarte departe, satul La Lisca (Fishbone), care se mândrește în mod ciudat cu osul unui cetaceu preistoric pe fațada unei case, ar fi putut inspira intriga în care Pinocchio este înghițit de Cățeluș.

Povestea marionetei de lemn Pinocchio și autorul ei, Carlo Collodi
Povestea marionetei de lemn Pinocchio și autorul ei, Carlo Collodi

Toponimele au jucat un rol important în viața scriitorului

Toponimele din viața reală au jucat un rol important în momentul în care autorul și-a ales pseudonimul. Născut Carlo Lorenzini, scriitorul și-a luat numele în Carlo Collodi, după numele orașului natal al mamei sale iubite, Collodi, de lângă Pistoia, în Toscana, Italia.

Însă nu toată lumea crede în presupunerile lui Vegni. Potrivit lui Gianni Greco de la Associazione Pinocchio, Pinocchio a fost plasat între Florența și Castello, într-un orășel din apropiere. „Cercetarea este interesantă, dar nu cred că Lorenzini a fost inspirat de San Miniato și de împrejurimile sale”, a declarat pentru Greco, deținătorul unei colecții impresionante ediții rare ale lui Pinocchio.