Home » Când, unde, cum » Povestea neștiută a Principesei Ileana, copilul preferat al Reginei Maria. În ultimii ani de viață, s-a călugărit

Povestea neștiută a Principesei Ileana, copilul preferat al Reginei Maria. În ultimii ani de viață, s-a călugărit

Manolică Anca / 05.01.2022, 12:42
Povestea neștiută a Principesei Ileana, copilul preferat al Reginei Maria. În ultimii ani de viață, s-a călugărit

Povestea neștiută a Principesei Ileana, copilul preferat al Reginei Maria. A fost crescută în spiritul dragostei și al datoriei față de țară. A iubit România mai presus decât orice pentru că, după un exil forțat de peste patru decenii, ea s-a întors în locurile natale, înainte de a muri. Domnița Ileana, așa cum era cunoscută, a păstrat tot timpul cu ea o cutie umplută cu pământ românesc.

Povestea neștiută a Principesei Ileana

Principesa Ileana s-a născut pe 5 ianuarie 1909, la București, eveniment celebrat, după cum era tradiția, cu 21 de salve de tun. A fost cea mai mică fiică a Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria. Ceilalți copii au fost: viitorul Rege Carol al II-lea, viitorul regent Nicolae, Maria, devenită Regină a Iugoslaviei, Elisabeta, devenită Regină a Greciei și Principele Mircea, cel care a decedat la o vârstă fragedă din cauza tifosului.

„Dacă Mignon (n.r. Maria) era copilul zbuciumului meu, Ileana era, fără îndoială, acela al întregirii mele. […] Nașterea Ileanei a fost o mare fericire pentru mine și mă bucurai că aveam încă o fetiță. Mi-aduc aminte cum stam întinsă pe spate după ce se terminase lupta, strângând la piept noua mică pribeagă a vieții și ascultând salvele de tun: douăzeci și unu de tunuri.

Poate că unii vor fi dezamăgiți că nu era băiat, dar eu nicidecum, și pentru mine acele tunuri erau glasul poporului meu bucurându-se de nașterea celui de-al cincilea copil al nostru.”, a spus Regina Maria despre momentul nașterii Principesei Ileana.

Familia Regală a României
Familia Regală a României

O copilărie chinuită, în vreme de război

Copilăria Ilenei a fost marcată de două evenimente tragice: moartea fratelui său Mircea, despre care spunea că a fost „marea dragoste a inimii mele” și Primul Război Mondial care a forțat Familia Regală să se refugieze la Iași. Cu toate că nu avea nici 10 ani împliniți, Principesa Ileana și-a însoțit mama în vizitele la spitalele pline de răniți și de bolnavi contagioși.

Era dornică să ajute și să le aline durerile celor răniți, nesfiindu-se deloc de imaginile crunte din spitale, dure chiar și pentru un adult. O surprindea, prin atitudinea sa, chiar și pe Regina Maria. A bătut satele în lung și în lat în acei ani în care se dădea cel mai nimicitor război de până atunci.

După încheierea războiului, Principesa Ileana a României a urmat studiile la Colegiul Heathfield-Ascot din Marea Britanie. Revenită în țară, aceasta s-a implicat în mișcarea cercetășească și, pasionată de marină, a obținut brevetul de căpitan de cursă lungă. Devenise singura româncă cu această calificare. A însoțit-o pe Regina Maria în vizitele sale din SUA și Spania.

Căsătoria cu Arhiducele Anton de Habsburg

În vara anului 1930, Principesa l-a cunoscut în Spania pe Arhiducele Anton de Habsburg. S-a îndrăgostit rapid de el și, la intervenția Regelui Carol al II-lea, cei doi tineri s-au reîntâlnit în 1931, la Paris. În primăvara celui an Principesa Ileana a anunțat că se căsătorește cu acesta. Evenimentul a avut loc la Castelul Pelișor, în iulie 1931, și a fost un prilej de mare sărbătoare pentru țară.

În 1934 au cumpărat castelul Sonnberg, situat la 50 de kilometri de Viena. Vechi de patru secole, acesta a fost restaurat ca pentru o locuință de familie. Era însă o casă foarte mare, cu 35 de camere (dintre care Ileana a păstrat cinci pentru Regina Maria, care a vizitat-o frecvent în următorii ani), în care familia a locuit vreme de zece ani. Principesa Ileana a fost apropiată toată viața sa de Regina Maria, care i-a lăsat moștenire Castelul Bran.

Până să plece de la Sonnberg în 1944, de temea persecuțiilor naziștilor, familia s-a mărit considerabil. Principesa Ileana a adus pe lume patru copii: Alexandra (1935), Dominic (1937), Maria Magdalena (1939) și Elisabeta (1942).

Principesa Ileana, copilul preferat al Reginei Maria
Principesa Ileana, copilul preferat al Reginei Maria

Povestea neștiută a Principesei Ileana. Exilul

Sfârșitul războiului a însemnat venirea comuniștilor la putere. După ce Regele Mihai I al României a fost nevoit să plece în exil, suveranul a fost urmat de Ileana și întreaga sa familie. Principesa s-a mutat în Elveția, unde nu după mult timp s-au reîntâlnit cu Regele Mihai. Era o revedere extrem de tristă, în ciuda faptului că se știau în siguranță. Erau departe de țara lor.

Din Elveția, Principesa Ileana și familia sa au plecat în Argentina, unde aceasta a înființat un cămin destinat refugiaților români. În 1950 s-a stabilit în SUA, la Boston, și, vreme de 11 ani, Ileana a călătorit prin toată America, ținând sute de conferințe pentru a le vorbi oamenilor despre România și situația tragică din țară. Plecarea în exil a fost o lovitură extrem de dură pentru ea.

„După ce am plecat de acasă, care pentru mine a fost întotdeauna în România, am fost ca și moartă. Nu împrejurările au fost greu de suportat, ci însăși nevoia de a trăi. Nu m-am îndoit nicio clipă de necesitatea fizică a prezenței mele pentru cei șase copii ai mei; dragostea mea pentru ei a rămas și atunci la fel de puternică.

Dar în interior, „eul” care exista independent de mama, soția, prietena care eram – „eul” esențial, pe care tot restul era construit, a suferit un șoc mortal când am fost îndepărtată de poporul meu.”, a exclamat Principesa Ileana, potrivit Historia.

A luat decizia de a se călugări

În plan personal, anii care au urmat nu au fost deloc fericiți. În 1954, a divorțat de arhiducele Anton și s-a recăsătorit cu doctorul Ștefan Isărescu. Căsnicia nu a durat foarte mult, în 1961 luând decizia de a se călugări. Ea avusese de mic copil o credință profundă în Dumnezeu, iar această hotărâre nu a uimit pe nimeni. A fost grăbită, poate, și de încercările din acei ani: o boală grea a primului său născut, Ștefan, sau tragedia din 1959, când fiica sa Maria Ileana a murit într-un accident aviatic.

A mers la o mănăstire ortodoxă în Franța, unde a petrecut șase ani ca novice. A lăsat în urmă tot trecutul regal, devenind Maica Alexandra. În 1967 s-a întors în SUA cu dorința de a-și îndeplini un mare vis: acela de a fonda o mănăstire ortodoxă de maici, la Ellwood City, Pennsylvania.

Maica Alexandra
Maica Alexandra

Din fericire, Principesa Ileana a reușit să revadă România, acum eliberată de regimul comunist care o alungase din țară în 1948. Aceasta a revenit pe tărâm românesc în septembrie 1990, mergând să viziteze câteva mănăstiri de maici, mormintele familiei de la Curtea de Argeș și Castelul Bran care îi fusese atât de drag. Localnicii încă își mai aminteau de ea și a reîntâlnit oameni pe care nu ii mai văzute de mai bine de 40 de ani.

În ianuarie 1991, cu numai o zi înainte de aniversarea sa, Maica Alexandra a suferit o fractură de bazin. Din cauza complicațiilor survenite, aceasta nu a mai putut fi salvată. , iar complicațiile survenite în urma accidentului vor duce la moartea sa. Astfel, povestea Principesei Ileana, ultimul copil în viață al Regelui Ferdinand și al Reginei Maria, se încheia pe 21 ianuarie 1991. A fost înmormântată la Mănăstirea Schimbarea la Față din Pennsylvania, cea care era chiar de către ea fondată.