Home » Când, unde, cum » Rețetă clasică de Souvlaki. Cum se prepară și de ce ingrediente ai nevoie

Rețetă clasică de Souvlaki. Cum se prepară și de ce ingrediente ai nevoie

Ileana Mladinoiu / 08.05.2021, 09:54
Rețetă clasică de Souvlaki. Cum se prepară și de ce ingrediente ai nevoie

Se spune că dacă ajungi în Grecia este imposibil să nu dorești să guști faimosul preparat tip fast-food souvlaki care nu este altceva decât o frigăruie de porc cu precizarea că rețeta tradițională nu folosește legume.

În timp ce pizza este formidabilă atunci când vă uitați la un film, souvlaki poate fi o gustare pe plajă sau la munte. Poate fi prânzul, cina ori micul dejun după o noapte târzie. Cu alte cuvinte, souvlaki te poate însoți peste tot. Este un produs delicios, ușor de preparat, când nu știi ce să mai gătești, și pentru care nu trebuie un talent culinar formidabil.

Rețetă clasică de Souvlaki. Cum se prepară și de ce ingrediente ai nevoie

Ce ingrediente folosesc grecii pentru 8 porții:

  • 800 g pulpă de porc tăiată în bucăți de 2 cm;
  • 100 ml de ulei de măsline;
  • 1/2 lămaie pentru zeamă;
  • 2 linguri de muștar;
  • 1/2linguriță oregano uscat;
  • sare și piper;
  • 8 bețe/țepușe de lemn;
  • 8 pite/lipii;
  • 1-2 cepe roșii;
  • o tomată;
  • sos tzatziki

În general, grecii folosesc carnea de porc, dar pentru turiști sau pentru cei care doresc să mănânce mai sănătos, souvlaki poate fi gătit și din carne de pui, vită, miel sau chiar pește (spadă).

Rețetă clasică de Souvlaki
Rețetă clasică de Souvlaki

Mod de preparare/pașii de urmat:

Cel mai ușor souvlaki grecesc pentru un grătar este frigăruia de porc, un deliciu minunat pentru toată lumea. În mod tradițional, frigăruia este foarte simplă: bucăți mici de carne de porc sunt înfiletate pe o frigăruie de lemn și gătite peste cărbune. Apoi se pune suc de lămâie și se presără cu puțin oregano grecesc uscat.

Pașii de urmat pentru preparare rețetă clasică de Souvlaki:

1.Tăiați carnea de porc în bucăți de aproximativ 2 cm. Puneți-le într-un castron de salată și amestecați cu uleiul de măsline, sucul de lămâie, muștarul și oregano. Se acoperă cu folie alimentară și se lasă la frigider să se marineze timp de cel puțin 30 de minute.

2.După 30 de minute, montați bucățile de porc pe bețele de lemn. Nu înghesuiți bucățile de carne pe țepușe, lăsați măcar câțiva milimetri între ele.

3.Puneți-le pe grătarul pregătit dinainte doar 8 minute sau în cuptor.

4.Între timp, încălziți o tigaie mică pentru a găti lipiile/pita. Periați-le cu ulei de măsline și presărați-le cu sare, piper și oregano. Pita are nevoie de 1-2 minute să se coacă pe fiecare parte.

5.Rulați frigăruile în lipii.

6.Așezați frigăruile pe farfurie cu ceapă și roșii. Se pot mânca și direct de pe frigăruie.

Opțional puteți rumeni câțiva cartofi, pe care-i adăugați în farfurie. Așezați alături sosul tzatziki.

Când mănâncă grecii souvlaki

Pentru unii, souvlaki a devenit o religie, de aceea preparatul se mânâncă întotdeauna. În Atena, ca în oricare alt sat din Grecia, există cel puțin un fast-food souvlaki. La petreceri este consumat cu cea mai mare plăcere.

De mai bine de un secol, souvlaki a fost regele fast-food-ului grecesc. În zilele noastre, majoritatea souvlatzidika (case cu grătar) servesc și souvlaki vegetarieni cu legume, în loc de carne, preparate la fel la grătar.

Spor la gătit!

Ileana Mlădinoiu