Home » Când, unde, cum » Sfânta Muceniță Filofteia. Principalele tradiții, obiceiuri și superstiții. Ce e bine și ce e interzis să faci pe 7 decembrie

Sfânta Muceniță Filofteia. Principalele tradiții, obiceiuri și superstiții. Ce e bine și ce e interzis să faci pe 7 decembrie

Manolică Anca / 07.12.2021, 09:05
Sfânta Muceniță Filofteia. Principalele tradiții, obiceiuri și superstiții. Ce e bine și ce e interzis să faci pe 7 decembrie

Luna decembrie este una încărcată de sărbători importante. În fiecare an, pe 7 decembrie, creștinii ortodocși de pretutindeni o prăznuiesc pe Sfânta Muceniță Filofteia. Deși a murit la o vârstă foate fragedă, este foarte cunoscută pentru milostenia de care a dat dovadă de-a lungul vieții sale scurte. Află ce blestem cumplit ascund moaștele ei și ce obiect este interzis să folosești astăzi.

7 decembrie – Sfânta Muceniță Filofteia

An de an, pe 7 decembrie, creștinii o prăznuiesc pe Sfânta Filofteia. Considerată ocrotitoarea copiilor șia tinerilor, credința populară spune că le poate ajuta pe fete să se căsătorească. Asta în ciuda faptului că a murit copilă, având doar 12 ani când și-a dat ultima suflare. A fost o fată simplă, care a cunoscut suferința încă din primii ani de viață.

Povestea celei care a devenit cunoscută ca Sfânta Muceniță Filofteia a început undeva în secolul al XIII-lea, în apropierea orașului Târnovo, din Bulgaria, acolo unde au fost ținute, o vreme, moaștele Sfintei Parascheva, înainte de ajunge în Constantinopol. A fost ucisă de către tatăl său pentru că arăta milostenie față de oamenii sărmani. La doar 12 ani, aceasta murea, fiind canonizată în anul 1950 de către Sinodul Bisericii Ortodoxe Române.

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Muceniță Filofteia

Tradiția populară spune că în ziua de 7 decembrie nu trebuie folosite obiectele ascuție, mai exact cuțitul, furculița sau toporul. Pâinea nu se taie, ci se rupe cu mâna în această zi. De asemenea, o superstiție din bătrâni spune cei care muncesc în această zi vor atrage o mulțime de rele asupra familiei lor. Totodată, se spune că viile sunt protejate de mană, dacă pe 7 decembrie nu se muncește.

Sfânta Muceniță Filofteia
Sfânta Muceniță Filofteia

Tot în ziua în care este prăznuită Sfânta Muceniță Filofteia este bine să se ofere hrană copiilor săraci, cei care fac asta fiind protejați de rele și boli grave. Pentru cei care au murit în condiții suspecte, cei dragi trebuie să se roage la Sfântă, iar adevărul va ieși la iveală.

Ocrotitoare a copiilor, tinerilor și fetelor care se căsătoresc, se crede că în urma rugăciunilor, Sfânta Filofteia le ajută să își îndeplinească visul. Astfel, în popor, sărbătoarea era respectată cu sfinţenie de femeile care nu puteau să rămână însărcinate.

Blestemul Sfintei Mucenițe Filofteia

Documentele istorice arată că moaștele Sfintei Muncenițe Filofteia au fost păstrate în Târnovo, fiind aduse în Țara Românească abia după anul 1393, după intrarea turcilor în țaratul bulgar. Sfânta Filofteia a ajuns, inițial, la Vidin, înainte de a fi oferită domnitorului Mircea cel Bătrân, care a dat ordin ca moaștele să se așeze în biserica domnească Sfântul Nicolae de la Curtea de Argeş, pe atunci catedrală mitropolitană.

Fiind o clădire deteriorată, moaștele au fost mutate, în 1893, în biserica Sfântul Gheorghe, apoi în biserica Adormirea Maicii Domnului-Olari. În timpul Primului Război Mondial, moaștele Sfintei Filofteia au fost aduse în București, în paraclisul Mănăstirii Antim din București. Readuse în Curtea de Argeș, acestea au fost așezate î marea biserică ctitorită de Neagoe Vodă Basarab.

În anul 2004, racla în care sunt se odihnesc sfintele moaște a fost restaurată. În timpul lucrărilor, meșterii de la Monetăria Statului au descoperit un mesaj tulburător scris pe săculețul ce învelea moaștele: „Blestemat să fie cel care va împrăștia vreodată moaștele Sfintei Cuvioase Filofteia!”.

„Cosma, Milostiv Bogin – cu mila lui Dumnezeu Arhiepiscop Mitropoliei Ungrovlahiei, fiindca ne instiintam smerenia Noastra ca din Sfintele Moaste ale Sfintei Mucenite Filoteii, ce se afla in Biserica Domneasca din orasul Argesu, s-ar fi risipindu in mici particele, iata dar, poruncim cuviosiei tale, Arhimandrite chir Partenie, igumen Argesului, sa le pecetluiesti intr-un saculetu de bogasin nou, lasandu-i afara numai mana cea dreapta pentru sarutarea norodului.

Si asa pecetluite sa le asezi in sicriu. Si sa stie fiescare sa se fereasca a nu cuteza sa ciupeasca, cat de putin din sfintele moaste, ca am pus blestem asupra cui a cuteza a se atinge sa ia. Intr-aceasta si chip sa urmezi! Si sa fii blagoslovit! 1791, mai 10.” – blestemul găsit în racla de la Curtea de Argeş, potrivit crestinortodox.ro.