Home » Când, unde, cum » Sfântul Andrei. Tradiții și superstiții. De ce se pune grâu la încolțit

Sfântul Andrei. Tradiții și superstiții. De ce se pune grâu la încolțit

Voicu Costin / 29.11.2021, 16:28
Sfântul Andrei. Tradiții și superstiții. De ce se pune grâu la încolțit

În fiecare an, pe 30 noiembrie, credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei. Considerat ocrotitorul românilor și cel care a adus creștinismul pe teritoriul României, Sfântul Andrei nu doar că este purtat de români ca nume (Andrei, Andreea) dar aduce și obiceiuri în rândul creștinilor. Spre exemplu, mulți dintre români obișnuiesc să pună grâu la încolțit. Ce semnificație are de fapt acest obicei?

Grâul, simbolul belșugului       

De Sfântul Andrei, cel mai cunoscut obicei este să se pună grâu la încolțit. Potrivit credinței populare românești și nu numai, grâul este considerat simbolul belșugului și al prosperității. În funcție de cum va crește, persoana care l-a plantat va avea noroc pe partea financiară și belșug în anul următor. Dacă grâul crește des și înalt, va fi un an plin de bucurie și împlinire. Această plantă este văzută ca sursă a vieții, deoarece din grâu se face pâine, iar pâinea reprezintă trupul lui Dumnezeu.

Grâul este un simbol și în tradiția folclorică. El este prezent în viața oamenilor încă din fragedă pruncie. Spre exemplu, la vârstă de 1 an, se marchează momentul prin tăierea moțului, alt obicei străvechi la români. Părinții și nașii copilului pun pe masă obiecte dar și pâinea. Se spune că alegererea pe care o va face copilul ii va determina parcursul în viață, fie că este vorba de profesie, fie de statutul financiar.

La serbarea ceremoniei de căsătorie, un alt obicei străvechi la români este de a rupe o bucată de turtă deasupra capului miresei. Acest lucru spune că va aduce prosperitate și putere în viața tinerilor căsătoriți.

În lumea ortodoxă, este privit drept simbol dumnezeiesc, al creștinilor ce îl poartă pe Dumnezeu în suflet.

Când se pune grâul la încolțit de Sfântul Andrei?

De sărbătoarea Sfântului Andrei, tradiția spune că  în toate casele, românii trebuie să pună grâu la încolțit. Astfel, oamenii vor putea vedea dacă anul ce urmează va fi prielnic pe toate planurile. Țăranii pot vedea dacă vor avea culturi bogate, iar cei din mediul urban păstrează tradiția pentru un semn al „foloaselor financiare” din partea lui Dumnezeu.

În România, grâul se plantează după miezul nopții care precede ziua de Sfântul Andrei.

Cum se pune grâul la încolțit de Sfântul Andrei?

Dacă nu ați avut părinți sau bunici să va transmită unul dintre cele mai vechi obiceiuri, vă vom oferi noi câteva informații despre modul cum poate fi plantat grâul. La miezul nopții din ziua precedentă celei a Sfântului Andrei, oricine poate pregăti un vas în care este plantat grâul.

Grâul se pune la încolțit, în casă, într-un vas sau într-un ghiveci, și se poate folosi ca suport atât vată, ciorap, cât și pământ. Membrii familiei vor trebui să aibă grijă de „recolta de grâu” odată plantată. Fiecare „agricultor” din noi are acum ocazia de a avea grijă de „propriul viitor”, astfel, dacă grâul va fi bogat, vom avea succes în anul următor.

Ținând vasul în condițiile optime, lumina multă, apă și căldură, este imposibil că acesta să nu crească mare și frumos. Este important ca boabele de grâu să fie udate destul de des la început, apoi treptat să scădem rația de apă.  După o perioada, dacă grâul a încolțit, boabele nu trebuiesc mișcate, deoarece se pot rupe germenii.

Grâu pus la încolțit în vată

Una dintre cele mai cunoscute metode prin care oamenii pun grâu la încolțit de Sfântul Andrei este în suportul de vată. Aceasta permite o absorbție optimă a apei și oferă șansă bobului să încolțească repede și frumos.

După ce s-au presărat boabele pe primul strat de vată, se pune următorul strat de vată subțire și se pune apă.

Grâu la încolțit în pământ

Dacă aveți la îndemână un ghiveci cu pământ, puteți încerca și această varianta. Cel mai bun sfat pe care ți-l putem da este să nu acoperi mai mult de câțiva centimetri boabele, deoarece există riscul să fie îngreunată creșterea.

Pământul fiind mai greu decât vata, trebuie că boabele să stea la înmuiat cel puțin o zi, că să crească optim. După câteva zile trebuie să apară lăstarii.

Grâu încolțit în ciorap

Este posibil că atunci când erați mici la școală, învățătorii să vă fi pus să faceți acest experiment. Experimentul constă în punerea grâului la încolțit într-un ciorap.

Făcând acest lucru sigur vă veți aduce aminte cu plăcere de zilele de când erați elevi.

În câte zile încolțește grâul?         

Având grijă de „micul experiment”. Oferindu-i condițiile optime, acesta ar trebui să încolțească în doar câteva zile de la momentul în care a fost plantat.

Tradiția spune că trebuie păstrat până în seara Anului Nou, când românii îl așază pe masă plină de bucate, pregătindu-se de intrarea în anul ce urmează, cu dreptul, plin de belșug și bunătăți.

Grâul pus la încolțit în fiecare căsuța a românilor reprezintă un obicei străvechi, iar tinerii trebuie să îl ducă mai departe.