Home » Când, unde, cum » Sfântul Matei: cine a fost și de ce este pomenit pe 16 noiembrie în calendarul creștin ortodox

Sfântul Matei: cine a fost și de ce este pomenit pe 16 noiembrie în calendarul creștin ortodox

Manolică Anca / 16.11.2021, 13:00
Sfântul Matei: cine a fost și de ce este pomenit pe 16 noiembrie în calendarul creștin ortodox

Pe 16 noiembrie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Apostol și Evanghelist Matei, unul dintre cei doisprezece apostoli ai lui Iisus Hristos și unul din cei patru evangheliști. Cum a devenit ucenic și urmăritor al Mântuitorului.

16 noiembrie – Sfântul Apostol și Evanghelist Matei

Sfântul Matei face parte din cei 12 apostoli ai lui Iisus și este unul din cei patru evangheliști. Alături de Sfântul Evanghelist Luca, Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan și Sfântul Evanghelist Marcu, Evanghelistul Matei este autorul uneia dintre cele patru Evanghelii, care alcătuiesc partea principală a Noului Testament.

Numele Matei se poate traduce ca „Darul lui Dumnezeu” și își are originile în forma ebraică Matithjah. Aceasta este alcătuită din „matath”, care se traduce prin „dar”, și „jah”, o formă de prescurtare al numelui Jahve – Dumnezeu.

Cine a fost Sfântul Evanghelist Matei

În vremea în care Hristos propovăduia în ținutul Galileii, Sfântul Apostol Matei locuia în Capernaum, fiind vameș. Martor al minunilor săvârșite de Mântuitor, acesta a renunțat la ocupația sa și a răspuns chemării lui Iisus: „Vino după mine”.

Ceilalți trei evangheliști l-au numit Levi al lui Alfeu, pentru a-i fi acoperită viața de vameș, așa cum era cunoscut, pentru cinstea apostoliei în care a ajuns mai târziu. Însă Sfântul Apostol Matei, cu multă smerenie în suflet, a scris singur despre sine în Evanghelia sa, povestit despre viața pe care a avut-o mai înainte și mărturisindu-și păcatele.

Ocupația de vameș era foarte disprețuită de evrei, deoarece aceștia strângeau dările care li se cuveneau stăpânilor romani săvârșind adeseori abuzuri. Despre alegerea sa, Sfântul Evanghelist Matei spune: „Și plecând Iisus de acolo, a văzut un om care ședea la vamă, cu numele Matei, și i-a zis acestuia: Vino după Mine. Și sculându-se, a mers după El” (Matei cap. 9,9).

Sfântul Apostol și Evanghelist Matei

A fost autorul primei Evanghelii scrisă în limba aramaică

Apoi Iisus a intrat în casa acestui vameș și s-a făcut ospăț, adunându-se vecini, prieteni și mulți cunoscuți, vameși și păcătoși, care au stat alături de El. Nu au lipsit nici fariseii care i-au întrebat pe ucenicii Mântuitorului de ce dascălul lor mănâncă și bea alături de păcătoși și vameși.

Iar Domnul, auzind cele rostite de ei, Le-a spus: „Nu cei sănătoși au nevoie de doctor, ci cei bolnavi. Dar mergând, învățați ce înseamnă: Milă voiesc, iar nu jertfă; că n-am venit să chem pe drepți, ci pe păcătoși la pocăință” (Matei 9, 12-13).

Astfel, Sfântul Apostol și Evanghelist Matei avea să devină ucenic și următor al lui Hristos, învrednicindu-se a fi cinstit între cei doisprezece apostoli. Având carte, el a fost și cel care a scris prima dintre cele patru Evanghelii, în limba aramaică (anii 43-44). A propovăduit Evanghelia în țara sa, apoi în Parția, Midia, Etiopia. A suferit moarte martirică în Etiopia, fiind ars pe rug.

Calendar 16 noiembrie. Ce sfinți mai sunt pomeniți astăzi

Ziua de 16 noiembrie este marcată cu cruce neagră în calendarul Creștin Ortodox și în această zi se transmit urări și mesaje frumoase de „La mulți ani!” celor care poartă numele de Matei.

  • Calendarul Ortodox: Sf. Ap. și Evanghelist Matei
  • Calendarul Greco-catolic: Sf. ap. și ev. Matei
  • Calendarul Romano-catolic: Ss. Margareta a Scoției, regină; Gertruda, fc.