Home » Când, unde, cum » Sigur nu bănuiai asta! Care este cea mai veche meserie din lume. Mulți au fost surprinși să afle asta

Sigur nu bănuiai asta! Care este cea mai veche meserie din lume. Mulți au fost surprinși să afle asta

Manolică Anca / 10.07.2021, 09:59
Sigur nu bănuiai asta! Care este cea mai veche meserie din lume. Mulți au fost surprinși să afle asta

Cu siguranță, mulți s-ar gândi că cea mai veche meserie din lumear este prostituția, atât de disprețuită și blamată de-a lungul timpului. Cu toate acestea, primii „specialiști” aveau o cu totul și cu totul altă ocupație. Iată despre ce meserie este vorba.

Care este cea mai veche meserie din lume

Imaginează-ți cum ar fi o lume fără periuță de dinți, pastă de dinți, apă de gură sau ață dentară? Sigur nu ar fi prea plăcut pentru nimeni. Ei bine, din fericire, cu mult înaintea roții, a scrisului și a civilizației, oamenii au inventat burghiul dentar și au început să trateze afecțiunile dentare. Încă din cele mai vechi timpuri acestea erau o mare problemă, astfel că, potrivit BBC, stomatologia este considerată astăzi cea mai veche meserie din lume.

De altfel, istoricii au confirmat existența unor dovezi care fac referire la durerile dentare apărute din cauza cariilor și la inflamări gingivale încă din jurul anilor 2750 î.Hr. O primă dovadă a unei intervenții de la nivelul cavității bucale a fost descoperită în Egipt, fiind găsită o mandibulă cu două perforații realizate sub rădăcina primului molar. Istoricii sunt de părere că aceste perforații au fost realizate pentru a se face un drenaj cu ajutorul căruia să se elimine un abces format la nivelul dintelui.

Unele relatări datează chiar și de la începutul anilor 4000 î.Hr

Mai mult, există unele relatări și mai vechi, care datează chiar de la începutul anilor 4000 î.Hr. Ele fac referire la tratarea cariei dentare și la unele rugăciuni care aveau ca scop scăparea de durerile insuportabile provocate de acestea. Dacă în zilele noastre o carie simplă se rezolvă în mai puțin de jumătate de oră, în trecut singura soluție pentru o carie ajunsă în stadiul avansat era extracția dintelui bolnav.

Tratarea acestor tipuri de afecțiuni în perioada Evului Mediu era făcută, de obicei, de călugări, nu de persoane calificate. Însă, pentru faptul că între anii 1130 și 1160 edictele papale le-au interzis acestora să se mai ocupe, extracțiile au început să fie făcute de către bărbieri, singurii care aveau și puteau folosi pe atunci instrumente ascuțite.

Stomatologia este considerată astăzi cea mai veche meserie din lume
Stomatologia este considerată astăzi cea mai veche meserie din lume

În anul 1921, minerii din Kabwe sau Broken Hill (Zambia de astăzi) au dat peste un craniu care aparținea unui om preistoric din specia Homo Heidelbergensis. Acesta avea fruntea înclinată, creste uriașe ale frunții și cavități în zece dinți. Istoricii sunt de părere că este posibil ca bărbatul să fi murit din cauza problemelor de dentiție.

Stomatologia în era modernă

Unul dintre cele mai importante momente din istoria medicinei moderne este cel din anul 1685, atunci când a apărut primul manual stomatologic. Ulterior, în 1728 se publica prima lucrare academică, intitulată „Dentistul Chirurg”, a lui Pierre Fauchard, unul dintre părinții fondatori ai stomatologiei moderne. Lui îi revin laudele pentru specialistul care a introdus primele plombe dentare și a vorbit pentru prima dată despre protezele dentare.

Astăzi, din fericire, există o mulțime de modalități de tratare a afecțiunilor dentare. Acest lucru se datorează invențiilor din domeniu care au contribuit la dezvoltarea stomatologiei. Un alt nume important din istorie este Auguste Taveau, care a realizat în 1816 amalgamul dentar. Acesta era făcut din monede de argint și mercur, iar invenția sa a fost folosită mult timp în umplerea dinților afectați de caria dentară.

De asemenea, un impact major l-a avut și cauciucul vulcanizat, inventat de Charles Goodyear, în 1839. Acesta a stat la baza protezelor dentare. După mai bine de trei decenii, în 1871, James Morison descoperea freza dentară, instrument extrem de folosit astăzi în intervențiile stomatologice.