Home » Când, unde, cum » Sigur nu bănuiai asta! De ce lunile Iulie și August au 31 de zile

Sigur nu bănuiai asta! De ce lunile Iulie și August au 31 de zile

Manolică Anca / 10.08.2021, 08:54
Sigur nu bănuiai asta! De ce lunile Iulie și August au 31 de zile

Te-ai întrebat vreodată ed ce lunile Iulie și August au 31 de zile? La urma urmei, în restul anului, numărul zilelor alternează de la lună la lună, iar în februarie sunt, în general, 28 de zile. Iată răspunsul.

De ce lunile Iulie și August au 31 de zile

Dacă este să ne luăm după alternanța lunilor de 30 și 31 de zile, august ar fi trebuit să fie luna cu o zi mai puțin, adică cu 30. Însă, în Roma Antică, această logică nu a putut fi luatî în calcul din cauza politicii. Pentru a înțelege mai bine de ce calendarul este așa, este important să știm șirul evenimentelor politice care au codus la asta.

Vechiul calendar roman avea 10 luni și avea la bază ciclul Lunii, care se învârte în jurul Pământului, în medie, în 29 de zile și jumătate. Iar lunile aveau 29 sau 31 de zile. Împăratul Iulius Cezar creează, însă, în 46 î.Hr. o reformă calendaristică: anul să înceapă pe 1 ianuarie, să aibă 365 de zile și 12 luni, adăugându-se o dată la patru ani o zi în plus, adică în luna februarie.

Următoarea lună este denumită Augustul, succesorul lui Iulius. Însă, luna august avea „doar” 30 de zile, iar o lună care nu vea maximul de zile nu era demnă de un împărat. Așa că s-a luat o zi din februarie și s-a adăugat la august.

Statuie a lui Iulius Cezar
Statuie a lui Iulius Cezar

De unde vin denumirile lunilor din calendar

Ianuarie vine de la latinescul „ianua”

Denumirea primei luni a anului vine de la latinescul „ianua”, care semnifică „drum“, cale sau trecere. Aceasta provine de la numele zeului Ianus Bifrons, cel care avea feţe unite, ce priveau în direcţii diferite, către anul vechi şi către anul care începea. Era simbolul începutului şi sfârşitului. Denumirea populară a lunii, Gerar, face trimitere la temperaturile scăzute din această perioadă.

„Februa” însemna purificare  

Luna a fost închinată zeului Februs, stăpânul bogăţiilor subpământene. În vechiul calendar roman, februarie era ultima lună din an şi era dedicată ceremoniilor de purificare a oamenilor şi a locurilor considerate păgâne. Denumirea populară a lunii, Făurar, are legătură cu meseria de fierar, fiind luna în care meşterii de unelte agricole se pregăteau pentru lunile de primăvară, cele în care se lucra pământul.

Martie provine de la zeul Mars

Acesta era, iniţial, zeu al agriculturii, al renaşterii naturii. În vechiul calendar, Martie era prima lună din an. Denumirea populară de Mărţişor sau Germănar are legătură cu legendele Martei, din Peninsula Balcanică, în care se vorbea despre războiul dintre iarnă şi primăvară.

Aprilis vine de la verbul „aperio”

Acesta însemnă a deschide, aprilie fiind luna în care se deschid mugurii plantelor. În popor, aceasta este denumită „Prier” care vine de la lună puternică sau „Traista-n băţ” care are legătură cu vremea capricioasă din această lună.

Mai vine de la latinescu „maius”

Această denumire a fost dată de Romulus senatorilor romani. În popor, i se mai zice Florar, Frunzar sau Pratar, ultima denumire fiind derivată din latinescul „pralum”, pajişte. În această lună se considera că raiul coboară pe pământ.

„Iunia” era un vechi nume roman

Se spune că denumirea vine de la numele lui Iunius Brutus, unul dintre cei care au pus bazele republicii romane. O altă legendă spunecă că numele lunii vine de la zeiţa Iuno, soţia zeului Jupiter, protectoarea femeilor măritate. Denumirea populară de Cireşar vine de la faptul că în această lună se coc cireşele.

Septembrie era, iniţial, a şaptea lună a anului  

Denumirea vine de la faptul că era a şaptea lună în vechiul calendar roman. Chiar dacă î prezent este a noua lună, numele s-a păstrat. Denumirea populară de „Răpciune” vine de la vremea schimbătoarea din această perioadă. De asemenea, i se mai spune și Vinitel în popor, deoarece este luna în care începe strângerea recoltei de struguri şi prepararea vinului.

Octombrie, a opta poziție în vechiul calendar

La fel ca și în cazul lunii septembrie. Denumirea populară de Brumărel vine de la faptul că în Octombrie cade prima brumă.

Numele lunii Noimebrie vine de la cifra 9 (novem)

Poziția 9 era cea pe care o ocupa în vechiul calendar. Noiembrie este „Brumar”, fiind luna în care vremea începe să se strice.

Decembrie vine de la cifra 10 (decem)

A zecea şi ultima lună din vechiul calendar roman. Denumirea populară de „Andrea” sau „Indrea” este în legătură cu înţepăturile gerului din această lună.