Home » Când, unde, cum » Simboluri ciudate de pe mașinile din România. Ce semnificație are simbolul peștelui

Simboluri ciudate de pe mașinile din România. Ce semnificație are simbolul peștelui

Alexandru Cazacu / 17.01.2022, 15:24
Simboluri ciudate de pe mașinile din România. Ce semnificație are simbolul peștelui

Cel mai probabil, mulți dintre noi am văzut în trafic mașini cu diferite simboluri lipite pe portbagaj, iar cele mai comune dintre acestea sunt cele care reprezintă un pește sau o cruce stilizată. Hai să vedem ce semnificație au aceste simboluri ciudate de pe mașinile din România și care este motivul pentru care au fost aplicate pe autoturisme.

Simboluri ciudate de pe mașinile din România

Le vedem mereu în trafic, însă nu mulți dintre noi știm ce reprezintă cele două simboluri aplicate pe portbagajul mașinilor. Mai exact, vorbim autoturismele care au aplicat acel pește micuț sau o cruce. Așadar, în următoarele rânduri vă vom spune ce semnificație au cele două simboluri ciudate de pe unele mașini din România. În caz că nu știați deja acest lucru, ambele au legătură religia.

Se pare că autoturismele care au lipită crucea pe portbagaj au fost supuse unei slujbe de sfeștanie. De fapt, este chiar semnul pe care preoții îl fac cu mir pe pereți atunci când sfințesc o locuință. Însă, în acest caz este vorba despre un abțibild care poate fi cumpărat din magazinele cu produse bisericești.

În concluzie, proprietarul a lipit un astfel de autocolant după ce mașina i-a fost sfințită. Dar care este rolul acestei cruci? Ei bine, după cum vă puteți da seama, aceasta este aplicată pentru a-i feri pe pasagerii autoturismului respectiv de evenimentele nedorite.

Ce semnificație are simbolul peștelui de pe portbagajul mașinilor

Acest simbol reprezintă „peștele lui Isus”, fiind totodată un acronim al grecescului „ΙΧΘΥΣ” (Ichthys), adică „Iesous Christos Theou Yios Soter”. În limba română, această expresie se traduce: „Isus Christos, Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul/Salvatorul”.

Acest simbol își are originile în Biblie, putând fi găsit în evangheliile după Luca, Matei și Ioan, care povestesc povestesc despre momentul în care Iisus a folosit doi pești și cinci pâini pentru a hrăni mai bine de 5.000 de persoane. Pe de altă parte, cuvintele lui Iisus: „Veniți după mine și vă voi face pescari de oameni”, ar fi o altă explicație pentru simbolul respectiv, potrivit bzi.ro.

Chiar și în alte culturi mai vechi apare peștele, acesta fiind adesea asociat cu reîncarnarea sau forța vitală. Această ființă acvatică depune foarte multe icre, așadar este considerat un simbol al fecundității.

Simboluri ciudate de pe mașinile din România. Ce semnificație are simbolul peștelui
Simboluri ciudate de pe mașinile din România. Ce semnificație are simbolul peștelui

Peștele, simbolul secret utilizat de primii creștini

În primele veacuri ale creștinismului, fiindu-le frică de persecutori, credincioșii care urmau învățăturile Mântuitorului utilizau diferite simboluri pentru a se recunoaște între ei sau a-și demonstra credința în Iisus Hristos.

Mai precis, conform datelor istorice, mulți împărați romani i-au persecutat pe creștini, iar de teama lor, credincioșii foloseau unele semne sau simboluri prin care puteau dovedi apartenența lor de Biserica lui Hristos. Printre acestea se numără și peștele, care apare în multe picturi murale sau pe diferite obiecte.

„În primele veacuri creștine, imaginea peștelui apare pretutindeni: în picturile murale, pe sarcofage, în inscripțiile funerare, pe diferite obiecte. Creștinii purtau la gât peștișori din metal, din piatră sau din sidef, pe care figura inscripția: „Fie mântuirea Ta!” sau „Mântuiește!”, spune preotul Silviu Cluci, potrivit doxologia.ro.

Ba chiar mai mult de atât, în secolul al II-lea d.Hr. Sfântul Clement din Alexandria le sugera creștinilor că ar trebui să se identifice cu efigia peștelui sau porumbelului.