Home » Când, unde, cum » Singura țară de pe planetă care are 3 capitale. Puțini știu răspunsul

Singura țară de pe planetă care are 3 capitale. Puțini știu răspunsul

Manolică Anca / 01.09.2021, 10:53
Singura țară de pe planetă care are 3 capitale. Puțini știu răspunsul

Planeta pe care trăim este de-a dreptul impresionantă, iar specialiștii nu contenesc în a descoperi zi de zi lucruri fascinante despre ea. Cu toate acestea, nu mulți ajung să le și afle. Cum, de exemplu, nu mulți știu care este singura țară de pe planetă care are 3 capitale.

Țara din lume care nu are capitală

Marea majoritate a statelor lumii au o singură capitală. E drept, există și unele excepții. Un exemplu în acest sens este Nauru, cunoscută în mod oficial sub denumirea de Republica Nauru, este singura țară de pe Glob care nu are o capitală desemnată oficial. Iar la polul opus, există o țară care nu are una, ci trei capitale.

Totodată, aceasta este și una dintre cele mai mici țări din lume. Aflată în Oceanul Pacific, aceasta se întinde pe numai 21 de km pătrați, în care locuiesc 9.000 de oameni. Republica Nauru și-a câștigat independența în anul 1968, dar de-a lungul istoriei, insula a aparținut multor state.

Nauru este o republică parlamentară, cu 19 membri unicamerali care se aleg pentru mandate de trei ani. 15 dintre cei aceștia sunt independenți, iar alianțele din cadrul guvernului sunt de cele mai multe ori constituite pe baza unor legături de familie extinse. După recâștigarea independenței în anul 1968, Nauru a devenit membru special al Commonwealthului Națiunilor. În prezent, republica are legături diplomatice strânse cu Australia și în plus față de aranjamentele de apărare, Memorandumul de înțelegere dintre cele două, semnat în 2005, oferă Naurului ajutor financiar și asistență tehnică.

Republica Nauru, singura țară din lume care nu are capitală
Republica Nauru, singura țară din lume care nu are capitală

Singura țară din lume care are 3 capitale

Africa de Sud, căci despre ea este vorba, este singura țară de pe planetă care are 3 capitale. Spre deosebire de restul statelor, acesta nu are o capitală predefinită legal de către Constituție. Puterea Africii de Sud este divizată în trei orașe diferite. Prin urmare, Parlamentul se află la Cape Town (capitala legislativă), Curtea Supremă la Bloemfontein (capitala juridică) și președintele se regăsește în Pretoria (capitala administrativă).

În mod și mai ciudat, niciunul din aceste orașe se poate lăuda cu cel mai mare număr de locuitori din țara situată în sudul „Continentului Negru” Principalul oraș ca număr de locuitori din Africa de Sud este Johannesburg, cu aproape 12 milioane de oameni.

Curiozități despre Africa de Sud:

  • Guvernul sud-africa reunoaște oficial 11 limbi. Printre acestea se numără: engleză, afrikaans, sotho de sud, sotho de nord, zulu, swazi, xhosa, ndebele, tsonga, tswana, venda;
  • Africa de Sud se laudă cu una dintre cele mai tinere populații din lume. Vârsta medie a locuitorilor din Africa de Sud este de 27 de ani, în comparație cu Germania unde este 47;
  • Christiaan Barnard a fost cel care a realizat primul transplant de inimă umană din lume, în anul 1967, la Spitalul Groote Schuur din Cape Town, Africa de Sud;
  • Africa de Sud este singura țară din lume care a abandonat de bunăvoie programul nuclear.