Home » Când, unde, cum » Solstițiul de vară 2021 – tot ce trebuie să știi. Ce semnifică de fapt denumirea de solstițiu și câte ore are cea mai lungă zi din an

Solstițiul de vară 2021 – tot ce trebuie să știi. Ce semnifică de fapt denumirea de solstițiu și câte ore are cea mai lungă zi din an

Violeta Badea / 21.06.2021, 13:41
Solstițiul de vară 2021 – tot ce trebuie să știi. Ce semnifică de fapt denumirea de solstițiu și câte ore are cea mai lungă zi din an

Solstițiul de vară 2021. Pe data de 21 iunie, la ora 06:32, este solstițiul de vară, cea mai lungă zi din an, eveniment care marchează debutul verii astronomice. În această zi, longitudinea astronomică a Soareluie ste de 90 de grade, fiind momentul solstițiului de vară. Iată ce semnifică de fapt denumirea de solstițiu și câte ore va avea cea mai lungă zi din an.

Solstițiul de vară 2021 – tot ce trebuie să știi

Solstitul de vara marcheaza debutul verii astronomice
Solstitul de vara marcheaza debutul verii astronomice

În astronomie, denumirea de „solstițiu” se referă la cele două momente din an când planul determinat de centrul Soarelui și de axa de rotație a Pământului este perpendicular pe planul orbitei Pământului. În anotimpul de vară, unghiul făcut de razele soarelui cu orizontul la amiază este cel mai mare, în timp ce iarna este cel mai mic. Cum se explică variața acestui unghi? Ei bine, specialiștii explică  că axa de rotație a Pământului nu este perpendiculară pe orbita lui.

De regulă, solstițiul de vară are loc în jurul datei de 21 iunie, dar evenimentul poate avea loc și pe data de 20 iunie, în emisfera nordică, mai exact la debutul verii astronomice. La trecerea meridianului, Soarele se ridică deasupra orizontului la unghiul maxim, iar intervalul diurn are durata maximă. În același timp, în emisfera sudică are loc solstițiul de iarnă, adică începutul iernii astronomice, când înălțimea Soarelui deasupra orizontului și intervalul diurn sunt minime.

Ce semnifică de fapt denumirea de solstițiu și câte ore va avea cea mai lungă zi din an

doodle
doodle

Termenul de „solstițiu” înseamnă „soarele stă”. Acesta vine de la faptul că pe data de 21 iunie are loc schimbarea gardientului mișcării Soarelui în raport cu declinațiile lui. În acest moment, Soarele se află la culminație, adică la 67° 52′ deasupra orizontului, iar durata zilei va fi de 15 ore și 32 de minute, în timp ce durata nopții va fi de doar 8 ore și 28 de minute.

Fenomenul va fi și mai spectaculos în perioada 24 iunie – 01 iulie, atunci Soarele va apune la ora 21:04, pentru București. Pentru celelalte zone ale țării diferă orele de apus și de răsărit. În perioada 19 și 24 iunie, Capitala va avea cele mai scurte nopți, iar pe data de 25 iunie  se produce faza de Lună Plină, la ora 05:42. În nopțile de 24 și 26 iunie Luna se va vedea plină. Acest eveniment important este marcat de cei de la Google printr-un doodle interactiv.

În țara noastră solstițiul de vară este asociat cu sărbătoarea Sânzienelor. În tradiția noastră, Sânzienele sunt nişte fete frumoase, care dansează și trăiesc prin păduri sau pe câmpii. În popor există numeroase tradiții. Pe data de 23 iunie, felele din sate obișnuiau să pună sub pernă flori de sânziene, în speranţa că astfel îşi vor visa alesul. Femeile măritate ăși puneau flori de sânziene la mijloc, deoarece așa vor scăpa de dureri și vor atrage frumusețea de partea lor.

De asemenea, sătenii treceau prin foc animalele domestice pentru purificare și aprindeau torţe aprinse pe câmpuri, se deoarece exista credințăcă focul alungă dăunătorii. În plus, cei care își găsiseră sufletul pereche este încurajați să facă pasul spre căsătorie, deoarece vor avea parte de o familie fericită și de belșug.