Home » Când, unde, cum » Țara care a abolit sclavia abia în 2007. Ce se petrece în continuare aici

Țara care a abolit sclavia abia în 2007. Ce se petrece în continuare aici

Manolică Anca / 27.07.2022, 16:59

Mauritania a fost ultima țară din lume care a abolit sclavia, legile fiind adoptate în 1981. Cu toate acestea, în practică, folosirea oamenilor drept sclavi a devenit infracțiune abia în anul 2007. Și continuă și astăzi. Iată ce spun cifrele cu privire la oamenii care încă trăiesc într-o formă sau alta de regim de sclavie.

Mauritania, țara a abolit sclavia, dar ai cărei oameni trăiesc încă în sclavie

În 1981, Mauritania a declarat ilegală sclavia, fiind ultima țară din lume care a făcut acest lucru. Cu toate acestea, zeci de mii de persoane – majoritatea aparținând minorității Haratine sau grupurilor afro-mauritane – încă trăiesc ca muncitori forțați, servitori casnici sau mirese minore.

Grupurile locale de apărare a drepturilor estimează că până la 20% din populație este înrobită, unul din doi haratini fiind obligat să lucreze în ferme sau în case, fără posibilitatea de a fi liber, educat sau plătit, scrie The Guardian.

Sclavia are o istorie îndelungată în această națiune deșertică din nordul Africii. Timp de secole, maurii vorbitori de limbă arabă au făcut raiduri în satele africane, ceea ce a dus la un sistem rigid de caste care există și în prezent, locuitorii cu pielea mai închisă fiind datori „stăpânilor” cu pielea mai deschisă.

Statutul de sclav se transmite de la mamă la copil

Activiștii împotriva sclaviei sunt torturați și reținuți în mod regulat. Aceștia se confruntă cu o viață întreagă de exploatare și abuz. Femeile sunt în mod obișnuit violate și forțate să aibă copii stăpânilor, care, la rândul lor, devin și sclavele lor. Cu toate acestea, guvernul neagă în mod obișnuit existența sclaviei în Mauritania, lăudându-se în schimb pentru eradicarea acestei practici.

Sclavismul în Mauritania
Sclavismul în Mauritania

Această țară este o punte de legătură între Maghrebul arab din nordul Africii și Africa subsahariană cu pielea mai închisă la culoare. Arabii berberi aflați la putere au poziții mai bine plătite în locuri de muncă și în guvern, în timp ce haratinii și afro-mauritanii cu pielea mai închisă la culoare sunt subreprezentați în funcții de conducere și se confruntă cu multe obstacole în societate, de la accesul la educație la locuri de muncă bine plătite.

Haratinii fac multe munci pe care arabo-berberberii le consideră murdare sau degradante, cum ar fi munca în piețele locale. Sos Slaves oferă ateliere de lucru pentru a ajuta la responsabilizarea femeilor haratine, dintre care majoritatea sunt șomere, sărace și au o educație redusă sau chiar inexistentă.

Unele ateliere îi învață pe sclavii recent eliberați despre bani – ce sunt și cum sunt folosiți – în timp ce altele le învață pe femeile Haratine abilități precum broderia sau cusutul, care le ajută să câștige bani pentru prima dată în viața lor.

Mauritania este una dintre ultimele țări din lume în care oamenii sunt încă născuți în sclavie și sunt literalmente deținuți de alți oameni, confruntându-se cu o viață întreagă de abuzuri și muncă forțată.