Home » Când, unde, cum » Țara care a rămas în 2014, deși am intrat în anul 2022. Unde se află pe Glob și cum se explică diferența de 8 ani

Țara care a rămas în 2014, deși am intrat în anul 2022. Unde se află pe Glob și cum se explică diferența de 8 ani

Alexandru Cazacu / 03.01.2022, 15:31
Țara care a rămas în 2014, deși am intrat în anul 2022. Unde se află pe Glob și cum se explică diferența de 8 ani

Deși majoritatea oamenilor de pe Glob și-au făcut planurile pentru anul 2022, locuitorii unei țări din Africa sunt abia în 2014. Cum este posibil acest lucru și despre ce țară este vorba, puteți afla în articolul de mai jos. Haideți să vedem cum se explică diferența de aproape 8 ani de zile.

Țara care a rămas în 2014, deși am intrat în anul 2022

Mai exact, este vorba despre Etiopia. Țara africană are un calendar propriu, în care un an durează 13 luni. Locuitorii acestei țări au intrat în noul an pe 11 septembrie, dată la care au sărbătorit „Enkutatash” (Sărbătoarea Anului Nou în Etiopia).

După cum spuneam, prima zi a anului calendaristic la etiopieni, 1 Mäskäräm, este 11 septembrie (după calendarul gregorian) și 12 septembrie în anii bisecți. Cum de au rămas etiopienii în 2014? Ei bine, etiopienii au adoptat un calendar propriu, care este în urma celui Gregorian cu 7 ani și 8 luni.

Începând cu 500 d.Hr., în Etiopia, anul nașterii domnului este calculat diferit. După ce Biserica Catolică a modificat anul după noi calcule, Biserica Ortodoxă Etiopiană a refuzat să facă acest lucru. Așadar, anul are 13 luni în Etiopia. Mai exact, 12 luni a câte 30 de zile și luna a 13-a (Pagume), care are 5 zile sau 6 zile în anii bisecți.

Cum se sărbătorește Anul Nou în Etiopia

În această țară, sărbătoarea Anului Nou datează de pe vremea reginei Saba. Se spune că aceasta din urmă s-a întors dintr-o vizită în Ierusalim, la regele Solomon, în anul 980 î.Hr. La întoarcere, regina a fost întâmpinată cu o nenumărate daruri și bijuterii, cunoscute sunt denumirea de „enku” care, în limba amharică,  înseamnă „cadou de bijuterii”.

Etiopienii încep Sărbătoarea „Enkutatash” cu aprinderea unor torțe cunoscute sub denumirea de „chibo”. Acestea sunt utilizate la aprinderea focurilor de tabără, care simbolizează un nou început și venirea noului sezon de soare. În timpul festivităților, toți membrii familiei se strâng în jurul focurilor aprinse, iar băieții și fetele cântă și dansează sub lumina lunii.

De asemenea, sărbătorile de Anul Nou încep și cu activități bisericești. Slujbele încep după miezul nopții în și durează până în dimineața primei zile din an. Ulterior, fiecare familie se așază la masă și consumă preparate diverse preparate tradiționale etiopiene.

Țara din lume care a rămas în 2014, deși am intrat în anul 2022
Țara din lume care a rămas în 2014, deși am intrat în anul 2022

Curiozități despre Etiopia

Etiopia este una dintre cele două țări de pe continentul African care nu au fost niciodată colonizate. Cu toate acestea, începând din anul 1935, italienii au ocupat țara vreme câțiva ani, însă armata etiopiană a luptat în permanență, iar Etiopia nu a fost niciodată sub controlul italienilor.

În Etiopia, orele sunt măsurate după o numărătoare proprie. Etiopienii consideră că e mai puțin confuz să începi să numeri orele din momentul în care ziua începe, adică de la 6 dimineața. Ziua este împărțită în două părți a câte 12 ore, astfel că atât mijlocul zilei, cât și mijlocul nopții sunt la ora 6, potrivit digi24.ro.

În 1972, în urma unor săpături arheologice în regiunea Afar din Etiopia s-a descoperit scheletul unui hominid care ar fi trăit în urmă cu aproximativ 3,2 milioane de ani, fiind considerat cel mai vechi om de pe Pământ. Ulterior, în 2009, tot în această regiune s-a descoperit un alt schelet al unei femei despre care se spunea că e mai vechi cu 1,2 milioane de ani.