Home » Când, unde, cum » Titu Maiorescu – 5 lucruri neștiute despre prim-ministrul României. E adevărat că a avut un fiu cu sora soției lui?

Titu Maiorescu – 5 lucruri neștiute despre prim-ministrul României. E adevărat că a avut un fiu cu sora soției lui?

Alexandru Cazacu / 15.02.2022, 15:32
Titu Maiorescu – 5 lucruri neștiute despre prim-ministrul României. E adevărat că a avut un fiu cu sora soției lui?

Cunoscut ca fiind un mare academician, avocat și critic literar, Titu Maiorescu a fost prim-ministrul țării noastre în perioada 1912 – 1914. Deși se știu multe despre fostul premier al României, există și o serie de lucruri mai puțin știute despre acesta, iar noi vă vom prezenta câteva dintre ele, în continuarea articolului de mai jos.

Lucruri neștiute despre Titu Maiorescu

Mulți dintre noi, atunci când auzit numele Titu Maiorescu ne gândim la un academician, om politic și la un mare critic literar. Pentru cei care nu știu, el a fost implicat în studierea operei marelui poet român, Mihai Eminescu, și în evoluția societății culturale „Junimea”. Ei bine, printre altele, acestea sunt lucrurile care se știu despre Titu Maiorescu, însă noi vom vorbi astăzi de lucrurile neștiute despre el.

Titu Maiorescu nu a vrut ca Eminescu să se căsătorească cu Veronica Micle

Primul prim-ministru al țării noastre l-a cunoscut pe Mihai Eminescu în cadrul societății literare „Junimea”. În timp, cei doi au devenit buni prieteni. Ba chiar mai mult de atât, Titu Maiorescu a fost cel care la atenționat pe poet despre idila dintre Ion Luca Caragiale și Veronica Micle, acesta fiind și motivul pentru care Eminescu și Veronica nu s-au căsătorit. Se pare că ea nu l-a iertat niciodată pentru că a dezvăluit acest lucru.

A avut doi copii din căsnicia cu Clara Kremnitz

Din căsnicia lui Titu Maiorescu cu Clara Kremnitz au venit pe lume doi copii, iar ambii s-au născut la Iași. Mai exact, cei doi au avut o fată pe nume Livia (1863) și un băiat, Liviu (1869). Cu toate acestea, câțiva ani mai târziu și după o relație tumultuoasă cu Mite Kremnitz, marele critic literar a mai avut un fiu nelegitim.

Academicianul și-ar fi înșelat soția chiar cu sora acesteia

Deși din punct de vedere profesional a fost recunoscut ca un om corect, în căsnicie lucrurile au stat altfel. Se pare că Titu Maiorescu și-ar fi înșelat ani la rând soția chiar cu cumnata sa, sora partenerei sale de viață. În plus, criticul literar ar fi avut și un copil cu aceasta.

Relația dintre cei doi ar fi început în 1875, după ce doctorul Wilhelm Kremnitz (cumnatul lui Titu Maiorescu) împreună cu soția sa, Mite, s-au mutat la București. Între timp, Mite devine amanta lui lui Maiorescu. Conform shtiu.ro, primul copil al Mitei a fost botezat Georg Titus și ar fi copilul academicianului.

”Mite i-a fost stăpâna inimii și a patimilor lui erotice mai bine de un deceniu și ea i-a dăruit și un fiu”, spunea C. Popescu Cadem, potrivit sursei citate.

5 lucruri neștiute despre Titu Maiorescu
5 lucruri neștiute despre fostul prim-ministru al României

Autorul teoriei sociologice a formelor fără fond

De asemenea, Titu Maiorescu membru fondator al Academiei Române și autorul faimoasei teorii sociologice a formelor fără fond, bază a Junimismului politic și „piatră de fundament” pe care s-au construit operele unor mari scriitori români, precum Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale, Ion Creangă și Ioan Slavici.

Detalii mai puțin cunoscute despre Titu Maiorescu

Fiind de orientare conservatoare, Titu Maiorescu a fost prim-ministrul României și ministru de externe la momentul semnării tratatului de pace de la București prin care țara noastră primea Cadrilaterul. Se pare că averea acestuia nu provenea din scris, din politică sau din mediul universitar. El era procuratorul proprietarilor fabricii din cătunul Lăculețe, din județul Dâmbovița, adică G. Dallemagne și H. Müller.

Conform unui document din luna februarie a anului 1888, Titu Maiorescu renunța la monopolul cu privire la producția și vânzarea pulberilor militare. Pentru capacitățile industriale, statul român plătea 1.600.000 lei în aur, dar și alte despăgubiri. Evident suma era imensă pentru acele vremuri, iar bugetul țării avea de suferit. Potrivit historia.ro, astfel se explică nivelul de trai deosebit al academicianului și criticului literar.

Ei bine, nu s-au făcut verificări pentru a se afla dacă afacerea a fost în favoarea României, iar Titu Maiorescu ajungea primăvara lui 1888 Ministru al Cultelor și Instrucțiunii Publice. Mai interesant este faptul că acel contract era semnat de către I. C. Brătianu în calitate de Ministru de răzbel ad-interim (reprezentat liberal) și de Titu Maiorescu care, după cum spuneam, era de orientare conservatoare. Documentul respectiv a fost aprobat de către Parlament în luna aprilie a aceluiași an.