Home » Când, unde, cum » Top 10 cei mai cunoscuți spioni ai lumii. Ce misiuni secrete aveau și ce s-a ales de ei

Top 10 cei mai cunoscuți spioni ai lumii. Ce misiuni secrete aveau și ce s-a ales de ei

Manolică Anca / 23.09.2021, 14:37

Faimoși, renumiți, periculoși, seducători, cei mai de succes, sunt doar câteva din descrierile care le-au fost atribuite celor mai cunoscuți spioni din lume. Încă din Primul Război Mondial, spionii au jucat un rol foarte important, reușind chiar să schimbe soarta unor bătălii. Însă cine au fost cei mai cunoscuți spioni ai lumii din toate timpurile și cum au acționat aceștia? În rândurile de mai jos îți vom prezenta un top 10.

1. Cei mai cunoscuți spioni ai lumii. Mata Hari (1876-1917) a spionat pentru Germania și posibil pentru Franța

Pe primul loc în multe dintre „clasamentele” cu cei cei mai cunoscuți spioni ai lumii și ai tuturor timpurilor se regăsește Mata Hari, Margarethe Geertruida Zelle pe numele său real, cea despre care s-a spus că și-ar fi folosit frumusețea seducătoare pentru a obține secrete strategice de la bărbați. Aceasta a fost o dansatoare exotică și prostituată de înaltă clasă în Paris, care a spionat pentru Germania în timpul Primului Război Mondial.

Cei mai cunoscuți spioni ai lumii. Mata Hari
Cei mai cunoscuți spioni ai lumii. Mata Hari

Ea și-a început cariera de spionaj după ce a lucrat drept curtezană la cei mai importanți militari. Se spune chiar că Mata Hari ar fi jucat rolul de dublu agent, colaborând atât cu francezii, cât și cu nemții, primit bani din ambele părți. Aceasta a fost prinsă de către serviciul de informații francez în ianuarie 1917, când s-a interceptat o convorbire dintre Mata Hari și un atașat militar german.

Cu toate că nu existau dovezi certe, ea a fost acuzată de înaltă trădare şi condamnată la moarte, chiar dacă şi-a susţinut tot timpul nevinovăţia. Locul execuţiei a fost marginea pădurii Vincennes, în zorii zilei de 15 octombrie 1917. Legenda spune că Mata Hari ar fi apărut în faţa plutonului de execuţie format din 12 ostaşi, purtând doar o haină de blană scumpă, iar înainte ca plutonul să tragă s-a dezbrăcat complet.

2. Richard Sorge (1895-1944) a spionat pentru U.R.S.S.

Richard Sorge este fără doar și poate unul dintre cei mai mari și mai cunoscuți spioni din toate timpurile, fiind studiat îndeaproape de marile agenții de spionaj din lume. Născut în Azerbaidjan, parte a Imperiului Rus, s-a mutat în Germania împreună cu familia atunci când avea trei ani. Grav rănit în Primului Război Monial și rămânând şchiop pentru tot restul vieţii, în convalescență a adoptat ideologia comunistă şi a devenit membru al Partidului Comunist german.

Richard Sorge
Richard Sorge

În anul 1925 el s-a întors în Uniunea Sovietică unde a fost racolat de către securitate și, în calitate de jurnalist, va călători prin străinătate, răspândind ideologia comunistă. Dar adevărata sa misiune a început în mai 1933, când a fost trimis în Japonia pentru a crea o rețea de informații pentru URSS. El a informat că Japonia va ataca URSS de îndată ce germanii vor cuceri un oraş important de pe Volga.

Această informație importantă l-a determinat pe Stalin să își mute o mare parte din armata de pe frontul de Est al Rusie pe cel de Vest, ajutând la apărarea Stalingradului. Însă, Richard Sorge a fost prins în toamna anului 1941 în Tokyo, fiind spânzurat pe 7 noiembrie 1944. Mulți istorici militari spun că informația oferită de Sorge GRU-ului (serviciul de spionaj militar rusesc din perioada U.R.S.S.) a schimbat soarta celui de-Al Doilea Război Mondial, Uniunea Sovietică a negat până în 1964 faptul că acesta ar fi fost agentul ei de informații.

3. Cei mai cunoscuți spioni ai lumii. Aldrich Ames (1941) a spionat pentru U.R.S.S.

Aldrich Hazen Ames a fost unul dintre cei mai faimoși spioni din America. Ofiţer al CIA-ului, el a a devenit dublu-agent după ce a fost trimis într-o misiune în Turcia, unde a trebuit să supravegheze procesul de recrutare pe care îl făceau ofiţerii de securitate sovietici. Infiltrarea a fost o reușită, însă prestaţia sa a fost catalogată drept „satisfăcătoare” de către serviciul de informaţii american.

Aldrich Ames
Aldrich Ames

Începând din 1985, acesta și-a oferit serviciile de spion Uniunii Sovietice, iar informațiile pe care le-a transmis ruşilor au avut ca efect compromiterea a 100 de agenţi CIA. El a vândut sovieticilor numele tuturor agenţilor americani pentru suma de 4,6 milioane de dolari. A fost prins după ce CIA a apelat la FBI, arestat şi închis până în prezent în închisoarea din Allenwood, Pennsylvania.

4. Klaus Fuchs (1911-1988) a spionat pentru U.R.S.S.

Fizician de origine germană, el a lucrat pentru Anglia la fabricarea bombei atomice, transmițând însă informaţii importante Uniunii Sovietice. Ulterior, a fost trimis în SUA în calitate de cercetător de prim rang, în cadrul proiectului Manhattan, proiectul realizării bombei nucleare.

Cei mai cunoscuți spioni ai lumii. Klaus Fuchs
Cei mai cunoscuți spioni ai lumii. Klaus Fuchs

Din 1944 Klaus Fuchs a lucrat în Mexic la fabricarea bombei cu hidrogen, transmiţând Uniunii Sovietice date importante în ceea ce priveau producția de uranium a SUA precum şi numărul de bombe pe care americanii le aveau. Interogat de englezi la întoarcere, el a fost găsit vinovat de transmiterea de informaţii secrete unei naţiuni-prietene şi condamnat la 14 ani de închisoare. A executat doar nouă, după care s-a mutat în Germania, unde a murit mai târziu.

5. Cei mai cunoscuți spioni ai lumii. Nathan Hale (1755-1776) a spionat pentru Armata Continentală

Cei mai cunoscuți spioni ai lumii. Nathan HaleCei mai cunoscuți spioni ai lumii. Nathan Hale
Cei mai cunoscuți spioni ai lumii. Nathan Hale

A fost căpitan în Armata Continentală în timpul Razboiului de Independență, ajungând a fi considerat primul spion american, după ce s-a oferit voluntar pentru o misiune de adunare de informații. A fost prins de britanici, iar discursul său de dinainte de a fi spânzurat a rămas în istorie: „Regret faptul că am doar o singura viață pe care să o pot da pentru țara mea”.

6. Grupul celor cinci de la Cambridge au spionat pentru U.R.S.S.

Grupul celor cinci de la Cambridge
Grupul celor cinci de la Cambridge

A fost o rețea de spionaj foarte complexă, compusă din personalități de rand înalt, oameni din societatea britanică, alcătuită din Kim Philby, figura principală a acestei reţele, Donald Duart Maclean, Guy Burgess, Anthony Blunt, John Cairncross. Ei au fost recrutați de către Maxim Litvinov, ambasador al URSS la Londra, pe un fond comun: homosexualitate şi simpatia faţă de comunism.

7. John Andre (1750-1780) a spionat pentru Marea Britanie

Cei mai cunoscuți spioni ai lumii. John Andre
Cei mai cunoscuți spioni ai lumii. John Andre

Ofițer englez, el a activat în timpul Războiului de Independență. La 20 de ani s-a mutat în America de Nord, alăturându-se forțelor de ocupație. În anul 1779 a primit funcția de General Adjutant în armata engleză, cu gradul de maior și la scurt timp a devenit  responsabil cu Serviciile Secrete engleze. În 1780, după o încercare de complot împotriva Americii, el și-a găsit sfârșitul.

8. Cei mai cunoscuți spioni ai lumii. Ethel și Julius Rosenberg (1915,1918- 1953) au spionat pentru U.R.S.S.

Ethel și Julius Rosenberg
Ethel și Julius Rosenberg

Au fost condamnați la moarte fiind acuzați de spionaj în favoarea Uniunii Sovietice, mai ales pentru furnizarea informațiilor secrete privind bomba atomică. Procesul Rosenberg a avut răsunet mare în anii 1950, cei doi soți fiind executați în 1953.

În urma declasificării unor documente ale FBI-ului, s-a descoperit că Julius vânduse într-adevăr planuri, însă soția sa a fost găsită nevinovată. Cei doi au fost singurele persoane civile americane acuzate de spionaj în timpul Războiului Rece.

9. Giacomo Casanova (1725-1798) a spionat pentru Inchiziţia Veneţiană

Giacomo Casanova
Giacomo Casanova

El a devenit cunoscut îndeosebi pentru numeroasele sale legături amoroase, fiind un simbol al romanticului clasic. Pe lângă asta, el a colaborat şi cu Inchiziţia Veneţiană între anii 1774 şi 1782. A fost exilat din Veneţia, fiind acuzat de defăimarea unui magistrat important, murind în 1798 la castelul său din Dux. A rămas în istorie ca fiind primul spion important al perioadei renascentiste.

10. Cei mai cunoscuți spioni ai lumii. Belle Boyd (1844-1900) a spionat pentru Confederație

Cei mai cunoscuți spioni ai lumii. Belle Boyd
Cei mai cunoscuți spioni ai lumii. Belle Boyd

Isabella Marie Boyd a fost o spioană americană din perioada Războiului Civil American. A lucrat în hotelul tatălui său din Front Royal, iar în 1862 a furnizat informații importante generalului confederat Stonewall Jackson. Aceasta a dezvăluit că Uniunea ar plănui mutarea temporară a unor trupe, lucru care slăbea apărarea în Front Royale. Confederaţia a profitat de această informație, reuşind să cucerească oraşul.

A fost trădată de iubitul ei în 1862, arestată şi ţinută vreme de o lună într-o închisoare din Washington, după care a fost eliberată.