Home » Când, unde, cum » TOP 10 cele mai înalte clădiri din lume

TOP 10 cele mai înalte clădiri din lume

Manolică Anca / 18.05.2021, 13:10

Oare s-a atins limita cea mai înaltă până la care se poate construi? Având în vedere planurile în desfășurare, se pare că nu. Tehnologia a ajuns la un nivel incredibil, la fel şi capacitatea omului de a construi aproape orice și vedem cum marii arhitecţi şi ingineri ai lumii pun tot mai mult la încercare legile fizicii în construcţii uriaşe, în toate colţurile Pământului. Iată care sunt TOP 10 cele mai înalte clădiri din lume.

1. Cele mai înalte clădiri din lume. Burj Khalifa, Dubai

Burj Khalifa, Dubai
Burj Khalifa, Dubai

Înaltă de 828 de metri, cu 163 de etaje, clădirea a fost finalizată în anul 2010. Amestecând influențele islamice cu modernismul, Burj Khalifa redefinește tot ce este posibil în design și inginerie. De asemenea, clădirea se conectează la sistemul de tranzit masiv din Dubai, ceea ce o face atât frumoasă cât și practică.

2. Shanghai Tower, China

Shanghai Tower, China
Shanghai Tower, China

Turnul din China s-a finalizat în 2016 și ajunge la 632 de metri înălțime și 128 de etaje. Aceasta este cea mai înaltă înaltă clădire din China și a doua cea mai înaltă din lume. Clădirea impresionează din toate punctele de vedere. A fost proiectată în formă de spirală și nu doar pentru spectacol, ci și pentru că ajută clădirea să reziste mai bine la vânt decât o structură tradițională dreptunghiulară. Shanghai Tower găzduiește multe magazine, restaurante, birouri și hoteluri, arhitectura sa fiind una dintre cele mai bune, elegante și inovative.

3. Makkah Royal Clock Tower – Mecca, Arabia Saudită

Cele mai înalte clădiri din lume. Makkah Royal Clock Tower
Cele mai înalte clădiri din lume. Makkah Royal Clock Tower

Acest turn se află în orașul Mecca din Arabia Saudită, iar cele 120 de etaje ale sale, finalizate în 2012, măsoară 601 metri înălțime. Este cea mai distinctivă construcție din top 10 cele mai înalte clădiri din lume și primul dintre cei doi zgârie-nori din Orientul Mijlociu. Alături de Marea Moschee, turnul oferă un loc pentru devotații musulmani care termină călătoria Hajj.

4. Cele mai înalte clădiri din lume. Ping An Finance Center – Shenzhen, China

Ping An Finance Center
Ping An Finance Center

Clădirea a fost terminată în 2017 și are 599,1 metri în înălțime și 115 etaje. Este o clădire foarte zveltă (raportul lățime-înălțime este de 1:10) cu fațada din oțel inoxidabil și sticlă. Este una dintre ele mai interesante clădiri din lume, exteriorul oferind o expresie structurală impresionantă pe măsură ce se ridică de la bază până sus.

5. Lotte World Tower, Seoul

Cele mai înalte clădiri din lume. Lotte World Tower
Cele mai înalte clădiri din lume. Lotte World Tower

Clădirea din Coreea de Sud a fost finalizată în anul 2017, iar cele 123 se etaje se înalță până la 555 de metri. Specialiștii susțin că designul acestei clădiri a fost inspirat din formele de artă tradiționale din Coreea. Acest zgârie-nor este folosit în domeniul retail-ului, al hotelurilor de lux, apartamentelor și spațiilor de birouri. De asemenea, are și o sală de concerte și o cafenea pe acoperiș.

6. Cele mai înalte clădiri din lume. One World Trade Center, New York

One World Trade Center
One World Trade Center

Clădirea din New York are 104 de etaje și 541,3 metri și înlocuiește turnurile gemene distruse în atacul terorist de la 11 septembrie. Amprenta la sol este aceeași cu cea a predecesoarelor sale. Pentru americani, clădirea este un simbol în creștere al rezilienței și are un design mai elegant decât turnurile gemene.

7. Guangzhou CTF Finance Centre, China

Cele mai înalte clădiri din lume. Guangzhou CTF Finance Centre
Cele mai înalte clădiri din lume. Guangzhou CTF Finance Centre

Tot în China, în orașul Guangzhou, se află și acest turn, construit în 2016. Are 112 etaje care măsoară 530 de metri înlățime. Caracteristicile distinctive ale clădirii includ patru întoarceri, care găzduiesc terase verzi și luminatoare. Clădirea are unul dintre cele mai rapide lifturi din lume,

8. Cele mai înalte clădiri din lume. Tianjin CTF Finance Center, China

Tianjin CTF Finance Center
Tianjin CTF Finance Center

Clădirea, finalizată în 2019, are 530 de metri și 96 de etaje. Clădirea are utilizare mixtă, birouri, hotel și apartamente deservite. Fațada are curbe ondulate ușor care ajută la reducerea forței vântului pe structură, un aspect care se regăsește la multe dintre aceste clădiri zgârie-nori.

9. Citic Tower, China

Citic Tower
CITIC Tower Beijing

Turnul este din Beijing, China și a fost finalizat în 2018. Are 109 etaje și măsoară 527,7 metri. Denumit și China Zun, acest zgârie-nor are o formă memorabilă, cu partea superioară și inferioară a structurii mai largă decât partea de mijloc. A fost inspirată după un vechi vas chinezesc (zun). Este cea mai înaltă clădire din Beijing, dedicată spațiilor de birouri, cu 101 lifturi.

10. Taipei 101, Taiwan

Taipei 101
Taipei 101

Această clădire are 508 metri și 101 etaje, fiind cea mai înaltă clădire din Taiwan. Chiar dacă alte nouă clădiri o surclasează din anul 2010, Taipei 101 rămâne un spectacol uimitor. Este remarcabilă și prin prisma faptului că pare că stă singură, fără ca nici un alt zgârie-nor similar să se găsească în apropiere. Evocând imaginea unei pagode chinezești, clădirea a fost ridicată pentru a rezista la cutremurele și taifunele puternice care pot lovi zona.