Home » Când, unde, cum » Top 9 cele mai vechi orașe din lume, care există și acum și continuă să fie locuite. Ce secrete ascund

Top 9 cele mai vechi orașe din lume, care există și acum și continuă să fie locuite. Ce secrete ascund

Cojocaru Cristian / 16.09.2021, 15:56
Top 9 cele mai vechi orașe din lume, care există și acum și continuă să fie locuite. Ce secrete ascund

Locurile istorice sunt printre cele mai atractive puncte turistice de pe întreg mapamondul. Cunoașterea unor astfel de orașe contribuie foarte mult la înțelegerea dezvoltării umanității de-a lungul timpului. Află care este topul celor mai vechi orașe din lume.

Care sunt cele mai vechi nouă orașe din lume

Orașele antice par să fie dintr-o altă dimensiune, iar așezările istorice care altădată erau pline de oameni, acum sunt acoperite doar de nisip, însă în continuare acestea oferă o panoramă greu de uitat care, parcă te transpune într-0 altă lume. Orașele cu o istorie de o mie de ani au mult mai multe de oferit călătorilor decât arhitectura frumoasă și artefacte unice. Ele poartă amprentele epocilor și civilizațiilor anterioare. Ele reflectă dezvoltarea omenirii care include atât aspectele constructive cât și pe cele destructive.

1. Ierihon, Cisiordania – vechi de 11.000 de ani

Acest oraș a fost distrus în jurul anului 1500 î.Hr. din cauza unui motiv care se prezintă în continuare într-o lumină obscură. Arheologii iau în considerare varianta unui cutremur sau a unei invazii egiptene. Situat printre cele ami vechi orașe din lume care încă sunt locuite, în Ierihon arheologii au găsit urme de civilizație care datează încă din anul 9000 î.Hr.

Ierihon este situat în valea Iordanului, cu râul Iordan la est și Ierusalimul la vest sub ocupație israeliană din 1967. Săpăturile arheologice au relevat urme de locuințe care sunt chiar mai vechi, datând de acum 11.000 de ani. Situat în prezent în Cisiordania, Ierihon este, de asemenea, cel mai mic oraș din lume. Altitudinea sa este de aproximativ 258m, iar  în prezent, orașul numără puțin peste 25.000 de locuitori.

2. Damasc, Siria – vechi de 11.000 de ani

Din studiile de specialitate și conform dovezilor istorice, Damascul pare a fi cel mai vechi oraș locuit din lume, fiind totodată numit și capitala culturii arabe, în anul 2008. Acesta ar fi fost locuit între anii 8.000 – 10.000 î.Hr. însă nu există dovezi din care să reiasă că ar fi fost un oraș important.

Damascul a fost ținta preferată a mai multor regi și cuceritori ai timpului. Acesta reprezenta o așezare importantă pentru aramei, cei care erau responsabilit de implementarea sistemelor moderne ale rețeleoi de apă. Mai târziu, orașul a fost cucerit de către Alexandru cel Mare. Bogăția de situri istorice l-au transformat într-o destinație turistică foarte populară. Începând cu anul 1979, orașul a fost inclus pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

3. Alep, Siria – vechi de 8.000 de ani

Situat între Marea Mediterană și Mesopotamia, Alep este cel mai populat oraș din Siria, cu aproape 4,4 milioane de cetățeni în zona sa metropolitană. Alep este, fără îndoială, unul dintre cele mai vechi orașe din lume, menționat deja în epoca paleo-babiloniană sub numele de ”Halab”. În timp ce situl antic este ocupat de orașul modern, arheologilor le este greu să ajungă acolo.

Orașul a fost sub control hitit (un grup antic de indo-europeni care s-a mutat în Asia Mică și a format un imperiu la Hattusa în Anatolia – Turcia modernă, în jurul anului 1600 î.Hr.) până în jurul anului 800 î.Hr., înainte de a trece prin mâinile asiriene, grecești și persane.  A fost apoi ocupat de romani, bizantini și arabi, asediați de cruciați, apoi preluat de mongoli și otomani. Timp de câteva secole, a fost cel mai mare oraș din regiunea siriană și al treilea oraș ca mărime din Imperiul Otoman.

4. Byblos, Liban – vechi de 7.000 de ani

Fondat ca Gebal de către fenicieni, Byblos și-a primit numele de la greci, care au importat papirusul din oraș. De secole, orașul a fost principalul exportator de papirus în Grecia. Cuvântul Biblie este derivat din Byblos. Principalele obiective turistice ale orașului sunt templele antice feniciene, Castelul Byblos și Biserica Sf. Ioan Marcu, construită de cruciați în secolul al XII-lea, precum și zidurile medievale ale orașului vechi. Festivalul Internațional Byblos este o atracție mai modernă. Situat la 40 de kilometri de Beirut, orașul atrage turiști din întreaga lume prin amestecul său unic de plaje, munți și ruine antice.

vechi orașe lume
Atena este unul dintre cele mai vechi orase din lume

5. Atena, Grecia – vechi de 7.000 de ani

Leagănul civilizației occidentale și leagănul democrației, moștenirea Atenei este încă foarte evidentă. Atena este locuită de mai bine de 7.000 de ani. Civilizațiile otomane, bizantine și romane și-au lăsat amprenta asupra aspectului exterior al orașului. Aceasta este patria unor filosofi, scriitori, dramaturgi și artiști proeminenți. Orașul a avut urcușuri și coborâșuri și nu a avut întotdeauna importanța pe care o are ​​astăzi.

6. Susa, Iran – 6.300 de ani

Susa nu mai există astăzi, dar Shush este un oraș mic care se află mai mult sau mai puțin pe locul orașului antic. Prin urmare, putem vedea o anumită continuitate. Susa datează din 8000 î.Hr. a fost capitala Imperiului Elamit înainte de a fi capturată de asirieni. Apoi a fost luată de Imperiul Achemenid sub conducerea lui Cirus Grecul. Este orașul în care are loc piesa persilor din Eschylus, o tragedie ateniană care este cea mai veche piesă din istoria teatrului. Orașul modern, Shushan, are o populație de aproximativ 65.000 de oameni și este menționat și în cărțile biblice ale Esterei, Neemia și Daniel. 7. Erbil, Kurdistanul irakian – vechi de 6.000 de ani

7. Erbil, Kurdistanul irakian – vechi de 6.000 de ani

La nord de Kirkuk se află Erbil, care a fost în mod repetat dominat de asirieni, persani, sasanizi, arabi și otomani. A fost o escală majoră pe Drumul Mătăsii, în timp ce vechea sa cetate, care se ridică la 26 de metri înălțime, are vedere spre orizont.

8. Sidon, Liban – vechi de 6.000 de ani

Situat la 40 de kilometri de Beirut, Sidon este unul dintre cele mai importante și poate cel mai vechi dintre orașele feniciene și ar fi fost probabil cel mai vechi. A fost baza din care a crescut marele Imperiu Mediteranean fenician. Atât Iisus, cât și Sfântul Pavel ar fi vizitat Sidonul, la fel ca Alexandru cel Mare, care a cucerit orașul în 333 î.Hr.

9. Plovdiv, Bulgaria – 6.000 de ani

Al doilea oraș ca mărime din Bulgaria, Plovdiv a fost inițial un oraș trac fortificat, înainte de a deveni un mare oraș roman. Ulterior a căzut în mâinile bizantinilor și otomanilor, înainte de a integra Bulgaria. Orașul este un important centru cultural și găzduiește multe rămășițe antice, inclusiv un amfiteatru și un apeduct roman, precum și băi otomane.

De-a lungul istoriei sale, a fost dominat de bizantini și otomani până când, în cele din urmă, bulgarii l-au cucerit în anul 815. Numele de Plovdiv apare pentru prima dată în secolul al XV-lea. După Al Doilea Război mondial, comunismul a fost instituit în țară și orașul a devenit centrul grupurilor democratice care au răsturnat regimul în 1989.