Home » Când, unde, cum » Tradiții și superstiții de Sfântul Antonie cel Mare. Ce e bine să facă fetele nemăritate. Obiceiul care aduce noroc

Tradiții și superstiții de Sfântul Antonie cel Mare. Ce e bine să facă fetele nemăritate. Obiceiul care aduce noroc

Alexandru Cazacu / 17.01.2022, 13:31
Tradiții și superstiții de Sfântul Antonie cel Mare. Ce e bine să facă fetele nemăritate. Obiceiul care aduce noroc

An de an, la 17 ianuarie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Antonie cel Mare, despre care se spune că îi poate scăpa pe credincioși de blesteme și farmece. De-a lungul vremii, mai multe tradiții și obiceiuri legate de această sărbătoare au luat naștere. În rândurile de mai jos, v-am pregătit o listă cu cele mai populare tradiții și superstiții de Sfântul Antonie cel Mare. Haideți să vedem ce trebuie să facă fetele nemăritate în această zi.

Tradiții și superstiții de Sfântul Antonie cel Mare

După cum spuneam, există mai multe tradiții și superstiții pe care unii români le respectă de Sfântul Antonie cel Mare, iar una dintre cele mai cunoscute are legătură cu fetele nemăritate care încă nu și-au găsit alesul. Mai exact, se spune că în această zi ele trebuie să se roage pentru a-și găsi sufletul pereche și pentru a avea parte de o căsnicie fericită.

De asemenea, o vorbă din popor spune că dacă în această zi te rogi la Sfântul Antonie cel Mare, vei fi ferit de duhurile necurate, dar și de vrăji și blesteme.

Conform unei tradiții, celor care se roagă în biserică vreme de 9 zile, la rând, dorințele li se vor îndeplini. Se spune că săvârșind acest ritual, dorințele legate de sănătate, de ruperea blestemelor și a farmecelor, dar și pentru găsirea liniștii sufletești, se vor împlini.

În fiecare zi de marți, preotul paroh va citi acatistele, iar în a zecea zi, persoanele care s-au rugat în cele nouă zile vor duce la biserică alimente, printre care și o pâine care se împarte la 9 persoane.

Tradiții de Sfântul Antonie cel Mare. Ce e bine să facă fetele nemăritate

Potrivit unei superstiții, fetele nemăritate își vor găsi alesul dacă se roagă vreme de nouă marți la rând la icoana Sfântului Antonie. Astfel, tinerele domnișoare care își doresc să se căsătorească vor avea șansa să își întâlnească sufletul pereche.

Tot cu ocazia sărbătorii de Sfântul Antonie cel Mare, în unele zone ale țării, credincioșii nu mănâncă dulce. Totodată, pentru ca anul să fie îmbelșugat, este bine ca în această zi să se împartă celor sărmani pachete cu alimente și îmbrăcăminte.

Pe 17 ianuarie, gospodinele nu spală și nu calcă hainele, deoarece se crede că de Sfântul Antonie cel Mare nu e bine să te ocupi de treburile din gospodărie.

Tradiții și superstiții de Sfântul Antonie cel Mare
Tradiții și superstiții de Sfântul Antonie cel Mare

Rugăciune către Sfântul Antonie cel Mare

În ziua prăznuirii Sfântului Antonie cel Mare este bine să spui o rugăciune, despre care se spune că este foarte puternică și te scapă de blesteme și farmece. Iată cum sună această:

„Bunule Părinte Antonie, cel ce durerile și păcatele noastre le cunoști, nu trece cu vederea glasurile de rugăciune ale celor ce aleargă la mijlocirea Ta și nu te uita la nevrednicia celor ce Te roagă, ci la slava și mila lui Dumnezeu, pe care Tu L-ai mărturisit și spre care se îndreaptă rugăciunea ce Ți-o aducem.

O, slăvite făcător de minuni, părintele săracilor, ocrotitorul văduvelor, sprijinitorul orfanilor, vino cu obișnuita Ta îndurare în ajutorul nostru prin rugăciunile Tale către Dumnezeu, ca să fim mângâiați în nevoi, ca să fim apărați de primejdii, de ispite și de păcate.

Tu, cel ce ai făcut din pustiul Egiptului loc de preaslăvire a Marelui Dumnezeu și a Mântuitorului, fă și din pustiul sufletului nostru, ars de necredință și ros de patimi, loc plăcut Ție, în care să se sălășluiască virtutea, prin Tine să se mărească numele Tău cel sfânt, al Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh. Amin”.

Sfântul Antonie cel Mare este considerat a fi întemeietorul vieții monahale. El s-a născut în anul 251 într-un sat din Egiptul de Mijloc și provenea dintr-o familie de țărani credincioși. La vârsta de 20 de ani, părinții Sfântului au trecut în neființă, iar el a împărțit averea săracilor și a luat calea credinței.