Home » Când, unde, cum » Unde se află și acum arată acum teiul lui Eminescu. Este supranumit copacul îndrăgostiților

Unde se află și acum arată acum teiul lui Eminescu. Este supranumit copacul îndrăgostiților

Manolică Anca / 29.05.2022, 16:18

Mihai Eminescu este considerat cel mai mare poet din istoria literaturii române. Operele sale incomesurabile ne fac să ne emoționăm și astăzi, la aproape 133 de ani de la decesul acestuia. Dacă despre cel supranumit „Luceafărul” poeziei româneşti s-au scris multe, însă, cu toate acestea, lumea încă mai află lucruri noi despre el. De exemplu, despre teiul său din Iași.

Teiul lui Eminescu

Cel mai mare poet român al tuturor timpurilor s-a născut în Botoșani pe 15 ianuarie 1950, a copilărit la Ipotești și o mare parte din viața sa a petrecut-o la Iași. Printre operele sale remarcabile se numără și poezia dedicată celebrului tei din Parcul Copou.

Astăzi, teiul argintiu este probabil cel mai bătrân arbore din Grădina Copou, fiind considerat un de monument al naturii. Se spune că are mai bine de 250 de ani vechime, acesta fiind locul în care poetul Mihai Eminescu își găsea inspirația. În plimbările sale prin Copou, poetul s-a îndrăgostit de cel ce a fost supranumit „copacul îndrăgostiților”, venind adesea aici pentru a-și aduna gândurile sau să poarte conversații cu bunul său prieten, Ion Creangă, pe o bancă ce se afla sub umbra protectoare a teiului.

A fost lovit de un fulger puternic

Pe 4 august 1950, în oraș s-a pornit o furtună puternică cu grindină, grindină, în urma căreia, teiul a fost distrus în mare parte (vântul i-a rupt săgeata principală a coronamentului, brațul din partea nordică, dar și ramurile din celelalte brațe).

Teiul lui Mihai Eminescu din Parcul Copou, Iași
Teiul lui Mihai Eminescu din Parcul Copou, Iași

Din păcate, timp de trei ani, nimeni nu s-a ocupat de celebrul arbore, până când, serviciile de spații verzi ale Primăriei Iașului au segmentat ramurile de schelet, cu brațe lungi de 3-4 metri, au curățat scorbura care se formase de la bifurcarea trunchiului și l-au dezinfectat cu soluție de piatră vânătă și de formalină.

Au turnat apoi o plombă din nisip cu var și foarte puțin ciment, legând trunchiul cu cercuri metalice și sprijinind toate brațele în console.

Muzeul dedicat vieții și operei poetului

Potrivit iasi1.ro, În apropiere de impozantul copac, într-o veche clădire de la sfârșitul secolului al XIX-lea, care a avut mai multe destinații (pavilion de vânătoare, local de alimentație publică), a fost organizată o expoziție documentară Mihai Eminescu (1983), iar în iunie 1984 o expoziție permanentă de carte, documente și fotografii dedicată lui Mihai Eminescu.

Ulterior, clădirea a fost demolată, construindu-se în locul ei una, după proiectul arhitectului Virgiliu Onofrei, ce a fost inaugurată cu prilejul centenarului morții poetului, la 15 iunie 1989, devenind un muzeudedicat poetului Eminescu. Cele două turnuri de la intrarea în muzeu simbolizează Dragostea (Veronica Micle) și Prietenia (Ion Creangă).

Teiul lui Mihai Eminescu din Parcul Copou, Iași
Teiul lui Mihai Eminescu din Parcul Copou, Iași

Teiul lui Eminescu este vizitat zilnic de un număr foarte mare de oameni. Atașamentul marelui poet pentru tei este o nostalgie germanică, din perioada studiilor pe care el le-a urmat la Viena și Berlin. În fața arborelui stă impozant un bust de bronz al lui Mihai Eminescu, operă a sculptorului Ion Mateescu.

An de an, pe 15 iunie (data în care poetul a decedat), când teii sunt în floare, parfumând întreg dealul Copoului, Muzeul Mihai Eminescu organizează „Sărbătoarea Teiului”,  în cadrul căreia este prezentată o expoziție de prezentare a dezvoltării acestuia.