Home » Când, unde, cum » Unde te poți adăposti în caz de război. Cum ar trebui să arate de fapt adăposturile de protecție civilă și unde se află în București

Unde te poți adăposti în caz de război. Cum ar trebui să arate de fapt adăposturile de protecție civilă și unde se află în București

Alexandru Cazacu / 24.02.2022, 15:41
Unde te poți adăposti în caz de război. Cum ar trebui să arate de fapt adăposturile de protecție civilă și unde se află în București

În urma atacurilor declanșate de Rusia în Ucraina în această dimineață, tot mai multă lume se întreabă unde ar putea fi în siguranță dacă situația se agravează. Așadar, în rândurile de mai jos îți vom spune unde te poți adăposti în caz de război, cum ar trebui să arate de fapt adăposturile de protecție civilă unde se află în București.

Unde te poți adăposti în caz de război. Câte adăposturi de protecție civilă sunt în București

Cu câteva zile în urmă, ministrul Apărării susținea că cetățenii români sunt în siguranță în caz de un eventual război. Asta deoarece în România există multe adăposturi funcționale de apărare civilă, iar acestea sunt verificate periodic.

„Din perspectiva noastră, a celor care sunt în domeniul Apărării, acest lucru s-a făcut, în ultimii ani, foarte serios și știm exact, suntem pregătiți pentru orice situație“, a declarat Vasile Dîncu.

De curând, pe site-ul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență a fost publicată o listă actualizată cu adresele adăposturilor de protecție civilă din România. Așadar, la nivel național există nu mai puțin de 4.538 de astfel de adăposturi, iar aproximativ 1.170 dintre acestea se află în Capitală. Iată câteva exemple:

În Dristor, bloc din 1975

Un adăpost de protecție civilă se află într-un bloc din Dristor. Clădirea a fost construită în 1975, iar spațiul este amenajat încă din anul respectiv, fiind curat și aproape funcțional. Este vorba despre câtva încăperi goale, în care ar trebui, cel puțin teoretic, să încapă măcar cei 136 de locatari ai blocului, potrivit scena9.ro.

Adăpostul din Șoseaua Pantelimon

Blocul 225 e un bloc cu 7 scări situat pe Șoseaua Pantelimon, aproape de intersecția cu Iancului. Acesta a fost construit prin 1974-1975, iar la subsolul clădirii sunt amenajate trei adăposturi de apărare civilă. După cum spune un locatar în vârstă, ultima oară când a fost el, buncărele erau funcționale și curate.

Calea Griviței

În incinta unui bloc de la intersecția Calea Griviței cu Nicolae Titulescu este amenajat un alt astfel de adăpost. Blocul este din 1980, însă modernizat. Adăpostul din această clădire are o suprafață de 84 de metri pătrați, iar la capacitate maximă ar trebuie să găzduiască în jur de 130-140 de persoane.

Unde ne adăpostim în caz de raid aerian în Capitală

Conform unei informări a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență București-Ilfov, la nivelul Municipiului București există nu mai puțin de 1.694 spații de adăpostire la subsoluri, care pot găzdui un număr de 322.194 de persoane, dintre care 1.509 adăposturi de protecție civilă și 185 spatii de adăpostire la subsoluri (locuințe, pasaje și parcări subterane, stații de metrou etc.), care pot fi amenajate.

Pe de altă parte, la nivelul Județului Ilfov, există un număr de 488 de spații de adăpostire la subsoluri, care pot găzdui circa 74.109 de persoane.

Unde te poți adăposti în caz de război. Cum trebuie să arate adăposturile de protecție civilă
Unde te poți adăposti în caz de război. Cum trebuie să arate adăposturile de protecție civilă

Cum ar trebui să arate adăposturile de protecție civilă

După cum prevede Legea nr. 481 din 8 noiembrie 2004, „adăposturile de protecție civilă sunt spații special amenajate pentru protecție în situații specifice, proiectate, executate, dotate, echipate și autorizate potrivit normelor și instrucțiunilor tehnice elaborate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și aprobate de ministrul Administrației și Internelor”.

Tot actul normativ menționat stabilește că cetățenii au obligația „să participe la întreținerea adăposturilor din clădirile proprietate personală”. De asemenea, adăposturile de protecție civilă ar trebui să aibă instalație de filtrare și ventilație a aerului, toaletă, chiuvetă, iar toate acestea să fie funcționale. Pe lângă toate acestea, adăposturile trebuie să fie prevăzute cu o ușă metalică cu o anumită grosime și să aibă o cale de salvare în cazul prăbușirii clădirii respective.

Categoriile de construcții care ar trebui să aibă adăposturi de protecție civilă

Potrivit legii, categoriile de construcții la care realizarea adăposturilor de protecție civilă este obligatorie (dacă sunt prevăzute cu subsol și au o suprafață construită la sol de cel puțin 150 m pătrați) sunt următoarele:

  • clădiri pentru birouri și activități administrative;
  • clădiri pentru activități financiar-bancare;
  • clădiri pentru afaceri și comerț;
  • clădiri pentru învățământ, știință, cultură și artă;
  • clădiri pentru activități de ocrotire a sănătății și de asistență socială;
  • clădiri pentru activități industriale și de producție;
  • clădiri pentru activități turistice, destinate cazării;
  • clădiri și construcții speciale pentru transporturi;
  • clădiri și construcții speciale pentru telecomunicații;
  • clădiri de locuit, multietajate, cu regim de înălțime mai mare de S+P+4 etaje.