Home » Când, unde, cum » Vaccinuri sau vaccine? Cum e corect și de ce

Vaccinuri sau vaccine? Cum e corect și de ce

Ileana Mladinoiu / 25.01.2023, 18:32
Vaccinuri sau vaccine? Cum e corect și de ce

Odată cu pandemia Covid-19 s-au vehiculat atât de mult termenii vaccin, vaccinuri, vaccinare, încât vorbitorii limbii române nu și-au mai pus problema pronunțării și scrierii corecte a lor atunci când aceștia trebuie să îmbrace forma de plural. Dacă diferite persoane ar fi fost întrebate în acea perioadă câte doze de vaccinuri sau vaccine-în cazul în care și această variantă este acceptată-au primit, unii ar fi răspuns că doar una, în vreme ce alții ar fi răspuns că au făcut două, ba chiar trei vaccinuri. Au pus corect cei din urmă pluralul lui vaccin? Nu cumva ar fi trebuit să spună că au acceptat trei vaccine? Au vaccinuri și vaccine același sens? Am intrat deja într-o dilemă, pe care special ne-am dorit-o, cu scopul de a elucida pluralul cuvântului vaccin.

 Semnificație și explicații

Explicațiile vor fi date plecând de la semnificațiile termenilor vaccin și vaccină, de la etimologia acestora, de la partea de vorbire căreia îi aparțin, genul, numărul, derivate etc. Până la urmă facem vreo analogie cu un substantiv de genul neutru, cum ar fi vis, care la plural apare cu dubletele vise-visuri?

Vaccinuri sau vaccine? Cum e corect de fapt

Vaccin

a)semnificație

Medicina este domeniul unde îl încadrăm, fiindcă vaccin, potrivit DEXI (Dicționar Explicativ Ilustrat al Limbii Române), înseamnă: 1.un produs biologic preparat din germeni patogeni (vii, atenuați sau omorâți) sau din culturi microbiene, ce este inoculat în organism prin intermediul injecțiilor subcutanate ori pe cale orală unui om, animal spre imunizarea organismului împotriva bolilor infecțioase sau în scop terapeutic. 2. vaccinare, a administra un vaccin. 3.urmă, semn, cicatrice rămasă pe corp în urma administrării unui vaccin.

b)etimologie

Vaccinarea și termenul de vaccin au fost introduse în medicină de medicul generalist englez Edward Jenner, în anul 1796, cu ocazia descoperirii primului vaccin, împotriva variolei. Jenner a denumit vaccin substanța folosită pentru transmiterea variolei vacilor, după denumirea în limba latină a acestei boli (lat. vaccinia, derivat din lat. vacca-vacă). Totuși, dacă vom căuta în dexonline.ro, în latină este vaccinus, în franceză vaccin, în italiană vaccina.

c)morfologie

Din punct de vedere morfologic, vaccin este substantiv de genul neutru, iar pluralul specific acestui gen este în -uri. Prin urmare, singura formă de plural a substantivului în discuție este vaccinuri și nu vaccine. Un vaccin-două vaccinuri. Dar să aflăm ce este și cu varianta vaccine care vine de la vaccină.

Vaccină

 Poate veți fi surprinși să aflați că există și termenul de vaccină, care este tot substantiv, de genul feminin, însă. Sensul acestuia este în legătură cu o boală infecțioasă și contagioasă a bovinelor, în special a vacillor, ce se caracterizează prin prezența unor pustule a căror serozitate se inoculează la om pentru a-i crea imunitate față de variolă. Acum, după binecunoscuta formulă un/o, veți gândi. O vaccină-două vaccine și așa descoperiți pluralul lui, un plural ce nu poate fi impus și pentru vaccin.

În concluzie, vaccinuri reprezintă pluralul preparatului medical numit vaccin, iar vaccine este pluralul bolii bovinelor numită vaccină.

Și, deoarece în ultimul timp sunt aduse în discuție vaccinurile antigripale,  nimeni nu ar mai dori acum, sperăm, să introducă forma vaccine/vaccinelor antigripale după explicațiile anterioare.

Cuvinte derivate de la vaccin:

vaccinabil (care poate fi vaccinat), vaccinator (cel care vaccinează sau vaccinatori, dacă sunt mai mulți), vaccinofobie (teama de vaccin), trivaccinuri etc.