Home » Când, unde, cum » Vulcanii Noroioși. Care este cea mai bună perioadă din an să-i vizitezi

Vulcanii Noroioși. Care este cea mai bună perioadă din an să-i vizitezi

Ileana Mladinoiu / 12.06.2021, 16:33
Vulcanii Noroioși. Care este cea mai bună perioadă din an să-i vizitezi

Rezervație naturală de tip geologic care are aproape 30 de ha, Vulcanii Noroioși se găsesc în Subcarpații de Curbură, în apropierea localității Berca din județul Buzău, fiind formați prin erupții de gaze naturale. Acestea își croiesc drum de la adâncimi de aproximativ 3.000 de metri spre suprafața pământului, printr-un strat de sol argilos, în combinație cu pânza freatică.

Vulcanii Noroioși. Care este cea mai bună perioadă din an să-i vizitezi

Au aceeași structură ca vulcanii adevărați, numai că sunt vulcani în miniatură ale căror conuri nu depășesc 5 – 6 m înălțime, iar adâncimea din care țâșnește lava este mult mai mică. În cele din urmă, se ajunge la același rezultat, adică la o zonă aridă, dar spectaculoasă în același timp.

Cei mai cunoscuți vulcani noroioși sunt Pâclele Mari, fiindcă acoperă 15 hectare, iar cei de la Pâclele Mici se întind pe 10 hectare. De notat că ambii sunt incluși pe lista monumentelor naturii încă din 1924, fapt ce ne demonstrează că natura știe să se adapteze peste tot.

Vulcanii Noroioși, un fenomen destul de rar în lume, pot fi un loc perfect pentru weekend. Oamenii care au ajuns în această zonă povestesc că drumul până acolo este plăcut, oferind mult verde și o șosea șerpuitoare printre coline.

Odată ajunși la fața locului se observă o suprafață întinsă, neregulată, albă, aridă, crăpată, cu bube mai mici sau mai mari răsărind pe ea. Ici-colo, o limbă de noroi se scurge lucind în soare sau se usucă ca o piele abandonată de un animal preistoric. Ploile și șuvoaiele de apă au modelat terenul în forme tipice.

Care este cea mai bună perioadă din an să vizitezi Vulcanii Noroioși
Care este cea mai bună perioadă din an să vizitezi Vulcanii Noroioși

Cum se ajunge la Vulcanii Noroioși

Se poate ajunge ușor la Vulcanii Noroioși, atât din București cât și din Brașov. Din localitatea Sătuc, pe un drum modernizat (pe DN10), o luați spre Berca. După ce treceți de râul Buzău, drumul se ramifică din nou și veți continua spre stânga, apoi dreapta după numai câteva sute de metri, urmând indicatorul spre Chiliile (la stânga drumul merge spre o mănăstire). După aproximativ 10 Km găsiți încă o intersecție, unde faceți dreapta. La indicatorul cu Muddyland, puteți să faceți stânga către Pâclele Mari, sau înainte spre Pâclele Mici.

Este al doilea cel mai important site din Europa, după Gobustan în Azerbaidjan. A fost descris încă din 1867 de un francez, Henri Cognand, care, cu ocazia unor prospecțiuni petroliere în satul Berca, a reușit să observe aceste erupții pentru prima dată. Apoi,  Grigore Cobălcescu  i-a descris în 1883, iar mai târziu Grigore Ștefănescu în 1890 și Mircea Peaha care a întocmit o lucrare de sinteză în 1965.

Care este cea mai bună perioadă din an să vizitezi Vulcanii Noroioși

Potrivit libertatea.ro, luați în calcul faptul că acolo erupțiile sunt dese. Reprezintă un motiv pentru care vi se recomandă să purtați cizme de cauciuc sau încălțăminte adecvată, ca să faceți o plimbare în zonă.

De asemenea, sunteți sfătuiți să evitați vizita pe vreme ploioasă, deoarece întreaga suprafață a rezervației devine mocirloasă. Nici pe vreme caniculară nu e bine să mergeți spre Vulcanii Noroioși din cauza temperaturilor ridicate din zonă. Până la urmă, cel mai bine este să vizitați Vulcanii Noroioși pe timp de primăvară și toamnă.