Home » Când, unde, cum » 11 orașe subacvatice din lume. Unde se găsesc aceste locuri uimitoare și ce povești interesante ascund

11 orașe subacvatice din lume. Unde se găsesc aceste locuri uimitoare și ce povești interesante ascund

Cojocaru Cristian / 20.09.2021, 16:27
11 orașe subacvatice din lume. Unde se găsesc aceste locuri uimitoare și ce povești interesante ascund

Legenda Atlantidei este una foarte cunoscută și a persistat de-a lungul miilor de ani. Desigur, există și alte orașe subacvatice în lume despre care nu știai.

Orașe subacvatice din lume despre care nu știai

Legenda Atlantidei a fost inventată de către Platon în urmă cu 2.300 de ani. Acesta susținea că vechea civilizație ar fi existat cu 9.000 de ani înainte ca el să fi existat și a fost pedepsită de zei pentru faptul că a devenit egoistă, lacomă și amorală, astfel că a fost înghițită de mare, a cărei exactitate nu se știe.

În timp ce Atlantida reprezintă în continuare o legendă, află că există orașe reale care, în urma unor calamități ce nu țin de zei, acum au ajuns pe fundul mărilor sau al lacurilor. .

Yonaguni Jima – Japonia

Monumentul Yanaguni este Atlantida Japoniei. Plin de mister și controverse, în largul coastelor insulelor Ryukyu se găsesc forme ciudate despre care chiar și unii oameni de știință cred că pot fi doar artificiale și indică o civilizație antică scufundată în urmă cu aproximativ 10.000 de ani. O structură în formă de piramidă, un arc, scări și alte forme completate cu marcaje care ar putea fi un script antic, au fost identificate, toate sugerând o civilizație pierdută. Alții spun că structurile sunt pur naturale, spre deosebire de coloanele simetrice de bazalt găsite în Islanda sau pe Giant’s Causeway din Irlanda de Nord.

Lion City -Shicheng, China

Lacul Qiandao, lacul a o mie de insule, a fost creat atunci când o vale a fost inundată în 1959 pentru o hidrocentrală și un baraj. Aproximativ 300.000 de persoane au fost relocate și orașul scufundat Shicheng, Lion City, a fost uitat. Până în 2001, atunci când o expediție condusă de guvern a aruncat o privire asupra a ceea ce a fost scufundat și a dat peste o capsulă a timpului din China Imperială cu clădiri magnifice și decorate elaborat datând din 1300, încă perfect conservate. Astăzi, scafandrii cu experiență participă la scufundări în această Atlantidă chineză.

Thonis-Heracleion și Alexandria – Egipt

Alexandria pierdută are la fel de multe legende și mistere în jurul ei ca și Atlantida, dar aceasta este reală. Rămășițele Alexandriei se află literalmente la câțiva metri de coastă, în timp ce Thonis-Heracleion se odihnește puțin mai departe de coasta Alexandriei de astăzi. Amândouă sunt spectaculos de bine conservate, având în vedere că ruinele au o vechime de peste 2.000 de ani și sunt pline de diverse naufragii, ancore aruncate, chiar pierdute și găsite comori de aur. În timp ce Thonis-Heracleion este accesibil doar scufundătorilor, ruinele Alexandriei vor fi în curând vizibile prin propusul Muzeu Arheologic Subacvatic din Alexandria.

San Roma de Sau – Spania

Un alt rezervor, un alt sat pierdut din cauza inundațiilor. Acest sat vechi de 1.000 de ani din Catalonia, între Barcelona și granița cu Franța, din nord-estul Spaniei, s-a scufundat în anii 1960. Oamenii s-au mutat, luând cu ei bunurile și morții, exhumând trupurile celor dragi din cimitir. Satul rămâne scufundat, cu excepția turlei bisericii, care se ridică deasupra nivelului apei. La ape mari, doar vârful turlei este vizibil, dar la niveluri scăzute, întreaga biserică și vârfurile altor clădiri apar.

orașe subacvatice lume
Phanagoria era cel mai mare oras al Greciei antice si capitala Regatului Bosphoran

Port Royal – Jamaica

La 7 iunie 1692, un cutremur masiv urmat de un tsunami a ucis 2.000 de oameni și a scufundat orașul Port Royal din Jamaica. Odată numit ”cel mai rău oraș de pe pământ”, Port Royal găzduia pirații din Caraibe din viața reală, iar scufundarea orașului a fost considerată un act al lui Dumnezeu. Dar asta nu i-a oprit pe pirați, care tocmai s-au deplasat mai departe pe coastă. Astăzi este considerat a fi unul dintre cele mai bine conservate orașe subacvatice din lume, doar câteva articole fiind eliminate și plasate în diferite muzee din Jamaica. Poți face scufundări în orașul scufundat, dar ai nevoie de permisiunea specială a autorităților.

Dwarka – India

Orașul Dwarka sau „Gateway to Heaven” a fost descoperit scufundat la aproximativ 100 de metri sub Golful Cambay în 1988. Au fost găsite structuri antice, stâlpi, grile ale unui oraș și artefacte antice. Copleșiți de mister, unii cred că au cel puțin 10.000 de ani, alții spun că ar putea avea 5.000 de ani, alții sunt siguri că datează din Evul Mediu. Cu toate acestea, alții susțin că în 1473 sultanul Gujarat Mahmud Begada a atacat orașul și a distrus templul Dwarka. Oricum ar fi, acesta este un adevărat oraș subacvatic, de mult pierdut, plin de mister și legendă și magnific.

Pavlopetri – Grecia

În 1967, un oceanograf a descoperit ceea ce arătau ca niște ruine antice și un an mai târziu, săpăturile au dezvăluit un plan al unui oraș preistoric despre care se credea că era micenian, aflat la aproximativ 3 metri sub apă în Peloponez, în sud-vestul Greciei. Pavlopteri, numit după o așezare din apropiere, a fost de atunci promovat drept cel mai vechi oraș subacvatic, datând din epoca bronzului, și ocupat din mileniul trei până în 1100 î.Hr. Situat la câțiva pași de o plajă de nisip starea în care se păstrează pare a fi un miracol.

Vila Epecuen – Argentina

Vila Epecuen a fost înființată ca stațiune turistică la 600 km de Buenos Aires, pe malul lacului sărat Epecuen. A prosperat ca oraș de stațiune până în 1985, când un eveniment meteorologic neobișnuit a dus la inundații care au spart barajul lacului Epecuen. În următorii opt ani, Vila Epecuen a fost înghițită, încet, dar constant, până când în 1993 orașul era la o adâncime de 10 metri sub apă. Apa de atunci s-a retras oarecum, lăsând o rețea de oraș ciudată, copaci morți căptușind ceea ce au fost odată străzi pline de viață și un port de agrement gol.

Baia – Italia

Un alt oraș considerat cândva rău s-a scufundat sub apă. De data aceasta, nu pirații erau figurile negative, ci romanii hedonisti care s-au adunat la Baia, supranumită Las Vegas din Roma antică, la aproximativ 30 de kilometri distanță de Napoli, pe coasta mediteraneană. Cel mai probabil, orașul s-a scufundat din cauza activităților vulcanice destul de dese din regiune. Rămășițele vechi de 2.000 de ani sunt în stare bună, cu multe statui intacte găsite, împreună cu case și temple. Cea mai mare parte a orașului se află la o adâncime de 6 metri, iar unele dintre ele chiar vizibile deasupra apei. Parcul arheologic poate fi explorat într-o ședință de snorkeling.

Tiquina – Lacul Titicaca, Bolivia

În anul 2000, oamenii de știință care se scufundau Lacul Titicaca, care se întinde pe Peru și Bolivia, au descoperit un templu lung de 660 de metri, lățime de 160 de metri și o terasă pentru culturi. Locația, situată la 145 de kilometri nord-est de capitala boliviană La Paz, se crede că este un complex de temple și are o vechime estimată între 1.000 și 1.500 de ani. Doar nouă ani mai târziu, oamenii de știință au descoperit un ”recif” în lac format din artefacte antice, inclusiv obiecte realizate din aur și pietre semiprețioase.

Phanagoria – Rusia

Se spune că era cel mai mare oraș al Greciei antice și capitala Regatului Bosphoran, Phanagoria a fost fondată în jurul anului 540 î.e.n. și s-a întins peste Peninsula Taman în Marea Neagră, acum parte a Rusiei. O treime din orașul vechi este scufundat în apele Mării Negre, dar două treimi se află pe uscat, ceea ce face un sit arheologic enorm, uscat și umed, cu noi descoperiri încă în curs.