Home » Când, unde, cum » Ziua Recunoștinței. De ce sărbătoresc americanii această zi și cum a luat naștere tradiția

Ziua Recunoștinței. De ce sărbătoresc americanii această zi și cum a luat naștere tradiția

Voicu Costin / 26.11.2021, 15:59
Ziua Recunoștinței. De ce sărbătoresc americanii această zi și cum a luat naștere tradiția

Ziua Recunoştinţei sau  Thanksgiving Day, cum este cunoscută pe întreg mapamondul, chiar și în România, își are originile în sărbătoarea europeană a Zilei Recoltei. Este serbată într-o zi de toamnă în care fermierii îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru recoltele bogate de peste an. Originară din Anglia, sărbătoarea a fost celebrată de coloniștii care au ajuns în America de Nord. Veche de 400 de ani, Thanksgiving Day, este una dintre cele mai importante sărbători tradiţionale pentru americani.

Americanii celebrează Ziua Recunoștinței       

Ziua Recunoștinței a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 1621 de către coloniștii sosiți în Lumea Nouă. Aceștia au fost recunoscători pentru recolta miraculoasă obținută într-un an în care ploile au cam lipsit. Deoarece acești coloniști se confruntau cu condiții dificile, Ziua Recunoștinței a căpătat o importanță mai mare decât în Europa.

New York-ul atrage mii de priviri în fiecare an cu prilejul acestei zile, când o paradă specială cu carusele, adunând participanți de la copii până la adulți.

Cu adevărat, această zi a fost sărbătorită prima dată în Massachusetts, pe atunci, colonia Plymouth. Primii care au sărbătorit Ziua Recunoştinţei au fost pelegrinii şi puritanii din Anglia, primii colonişti europeni sosiţi în „Lumea Nouă” în căutarea libertăţîi religioase. În pofida faptului că au fost condiții aride şi au  lipsit ploile, a fost un an prolific pentru recoltele acestora. Ca mulțumire, aceștia au organizat o festivitate mulțumind Divinității.

Tot în America, 100 de ani mai târziu, în anul 1789, pe 3 octombrie, primul președinte american – George Washington a declarat Ziua Recunoștinței drept sărbătoare națională.

În 1863, tot în 3 octombrie, președintele american, Abraham Lincoln, a dat decret naţional ca  Ziua Recunoștinței să fie sărbătorită în a patra zi de joi din luna noiembrie. Decretul președintelui Abraham Lincoln a fost întărit în anul 1941, printr-o rezoluție a Congresului Statelor Unite ale Americii.

În mod tradițional, Ziua Recunoștinței este considerată zi națională, deci americanii au zi liberă, și se sărbătorește în ultima zi de joi a lunii noiembrie. În America de Nord, mâncărurile servite în această zi sunt curcanul, cartofii dulci, jambonul, porumbul și plăcinta de dovleac.

Canadienii sărbătoresc Thanksgiving din 1578

Ziua Recunoștinței este sărbătorită și în Canada, dar în luna octombrie, în cea de a doua zi.

Legenda spune că în urma unei expediții în jurul lumii, exploratorul britanic Martin Frobisher se stabileşte în Canada, deşi încercase să ajungă în Orient.

Recunoscător pentru faptul că a ajuns teafăr, în anul 1578, acesta organizează o festivitate, în regiunea care astăzi poartă numele de provincia Newfoundland and Labrador. Ca drept răsplată pentru descoperirea sa și festivitatea maiestuoasă, locuitorii din acea zona  l-au înnobilat, iar în memoria sa golful Frobisher Bay a primit numele său.

Ziua Recunoștinței, în Regatul Unit și Germania

În Regatul Unit, Ziua Recoltei se sărbătoreşte în biserici într-o duminică după strângerea recoltei. Chiar dacă pentru americani a devenit un simbol reprezentativ al țării și sunt cunoscuți la nivel mondial, englezii nu o consideră o sărbătoare importantă.

În Germania sărbătoarea este cunoscută sub numele de „Erntedankfest” şi este serbată încă de pe vremea coloniştilor. Celebrată de cetățeni prin festivaluri cu mâncare și băutură din belșug, elevii sărbătoresc și ei în alte moduri: dansează și cânta melodii despre toamnă.