Home » Cum să faci orice » 5 lucruri esențiale pe care e bine să le ai în casă, în caz de război. Lista întocmită de specialiști

5 lucruri esențiale pe care e bine să le ai în casă, în caz de război. Lista întocmită de specialiști

Alexandru Cazacu / 11.03.2022, 13:10
5 lucruri esențiale pe care e bine să le ai în casă, în caz de război. Lista întocmită de specialiști

Conflictul militar dintre Rusia și Ucraina continuă, iar cel mai probabil, mulți dintre români se întreabă ce lucruri ar trebui să aibă în casă în cazul unui potențial război. În acest context, specialiștii au întocmit o listă cu lucruri esențiale pe care e bine să le avem în casă, în cazul unui eventual conflict armat. Haideți să vedem care sunt acestea.

Lucruri esențiale pe care e bine să le ai în casă, în caz de război

Așadar, conform specialiștilor, în caz de război este recomandat să avem în casă, printre altele, provizii de apă și mâncare, dar și bani cash. În primul rând, apa nu trebuie să lipsească în cazul unui eventual conflict armat. De asemenea, proviziile de mâncare sunt la fel de importante, iar alimentele conservate, oleaginoasele și alimentele uscate sunt perfecte în această situație.

„Pe primul loc este apa. Mai ales cei care au deja boli diagnosticate trebuie să aibă pentru tratamentul lor o oarecare rezervă și desigur alimentele conservate. Deci rămânem pe conserve, nuci, semințe, alune, deci alimente uscate care sunt foarte dense caloric și care ocupă spațiu mic și oferă o nutriție foarte bună”, spune Cristian Mărgărit, potrivit Antena 3.

Alimente neperisabile

Deși țara noastră este departe de război, într-o astfel de situație este recomandat să avem în casă alimente neperisabile, deoarece nu putem ști exact cât va dura perioada de criză, iar acestea au un termen de valabilitate mai mare. Printre aceste alimente se numără și următoarele:

  • conserve
  • unt de arahide
  • batoane proteice
  • cereale
  • oleaginoase
  • fructe uscate
  • orez
  • ierburi și condimente
  • plante pentru ceaiuri
  • făină
  • sare și zahăr
  • paste
  • fasole și linte uscată
  • lapte praf.

Lucruri esențiale, în caz de război – Medicamente

Tot în cazul unui posibil război, pe lângă medicamentele prescrise, e bine să avem în casă alcool sanitar, apă oxigenată, un antiseptic, medicamente pentru dureri de stomac și de cap, vitamine, un termometru, bandaje sterile etc.

Produse de îngrijire corporală

De asemenea, produsele de îngrijire corporală sunt foarte importante într-o situație gravă de criză. În cazul unui eventual război, este recomandat să avem în casă: săpun dezinfectant, șampon, detergent, dezinfectant, înălbitor de uz casnic, șervețele umede și alte articole de igienă personală.

Lucruri esențiale pe care să le ai în casă în caz de război
Lucruri esențiale pe care să le ai în casă în caz de război

În caz de război, e bine să ai un fond de urgență 

De asemenea, un potențial război nu trebuie să ne prindă fără bani. Chiar dacă această perspectivă este departe de țara noastră, nu strică să avem o strategie și din punct de vedere financiar. Conform trainerilor în educație financiară, în caz de război e bine să avem atât un fond de urgență, cât și unul de siguranță. Totodată, este indicat să evităm cheltuielile neesențiale.

„Fondul de urgență înseamnă 1.000 – 2.000 de lei în casă. Fondul de siguranță înseamnă un cont în euro la bancă, care să acopere măcar 3-4 luni de cheltuieli esențiale. O parte să fie cash disponibil în euro sau dolari. Cheltuielile neesențiale sunt de evitat, cum ar fi un telefon sau mobilier nou. Nu aș recomanda imobiliare, dacă mai putem sta 3-6 luni, să vedem în ce direcție mergem”, spune trainerul în educație financiară, Adrian Asoltanie, potrivit sursei citate.

Chiar dacă războiul din Ucraina nu este aproape de noi, este bine să avem în vedere toate cele prezentate mai sus. Așadar, acestea sunt câteva dintre lucruri esențiale pe care e bine să le ai în casă, în caz de război.