Home » Cum să faci orice » 6 rețete de post rapide. Mâncăruri și deserturi delicioase pe care poți să le faci chiar la tine acasă

6 rețete de post rapide. Mâncăruri și deserturi delicioase pe care poți să le faci chiar la tine acasă

Alexandru Cazacu / 22.11.2021, 15:13
6 rețete de post rapide. Mâncăruri și deserturi delicioase pe care poți să le faci chiar la tine acasă

Iată că ne aflăm în Postul Crăciunului, iar mulți dintre români consumă în această perioadă preparare care nu conțin produse de origine animală. Așadar, noi îți vom prezenta astăzi câteva rețete de post rapide. Aceste preparare sunt foarte delicioase și pot fi făcute cu ușurință chiar și la tine acasă.

Rețete de post rapide. Preparate delicioase pe care le poți face acasă

După cum spuneam, Postul Nașterii Domnului a început pe 15 noiembrie și ține până pe data de 25 decembrie, în Ajunul Crăciunului. În această perioadă, credincioșii nu consumă carne sau alte produse de origine animală. Dacă și tu te afli printre aceștia, noi ți-am pregătit o colecție de 6 rețete de post. Chiar dacă nu conțin carne, ouă sau lactate, acestea sunt foarte ușor de preparat și extrem de delicioase.

Rețetă de mazăre fără carne

Ingrediente:

  • 500 g mazăre congelată
  • 1 ceapă
  • 2-3 căței de usturoi
  • 1 morcov mare
  • 1 cartof mare
  • ulei
  • 100 ml suc de roșii
  • mărar proaspăt tocat
  • 1 linguriță de amidon de porumb
  • sare și piper după gust.

Mod de preparare

Pentru început vom curăța ceapa și usturoiul, pe care le tocăm mărunt. Apoi, curățăm morcovul și cartoful și le tăiem cubulețe potrivite. Într-o cratiță, punem 2 linguri de ulei la încins peste care vom adăuga ceapa, usturoiul și morcovul, pe care le călim până când ceapa se înmoaie. Adăugăm acum și cubulețele de cartof, mai lăsăm la foc mic pentru aproximativ 2 minute, amestecând ușor, după care turnăm 100 ml de apă încălzită.

După ce morcovul și cartofii sunt pe jumătate fierți, adăugăm mazărea congelată și fierbem totul la foc mic pentru aproximativ 15 minute. În continuare, adăugăm încă 100 ml de apă, amestecată cu sucul de roșii și amidonul. Asezonăm cu sare și piper și mai lăsăm totul să fiarbă pentru alte 5-10 minute. Stingem focul, presărăm cu mărar proaspăt tocat și acoperim oala cu un capac.

 Pizzete cu vinete

Ingrediente:

  • 1 vânătă mare
  • 2 roșii
  • 6 ciuperci champignon
  • 250 g cașcaval vegetal
  • 5 – 6 frunze de busuioc
  • pătrunjel proaspăt
  • ulei de măsline
  • sare și piper.

Mod de preparare

Tăiem ciupercile și roșiile în cubulețe și le amestecăm cu bucăți mici de cașcaval vegetal. Apoi tocăm pătrunjelul și frunzele de busuioc și le adăugăm și pe acestea, după care condimentăm după gust cu sare și piper.

Acum ne vom ocupa de vinete, pe care le spălăm și le tăiem felii (de circa 1,5 cm). Tapetăm o tavă de cuptor cu hârtie de copt, pe care așezăm feliile de vânătă stropite cu ulei de măsline. Deasupra acestora punem câte puțin din amestecul de legume și stropim din nou cu puțin ulei de măsline. Ei bine, nu ne mai rămâne nimic de făcut decât să dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 25 de minute.

Supă de conopidă cu praz

Ingrediente:

  • 1 bucată conopidă (circa 1 kg)
  • 1 bucată praz (vom folosi doar partea albă)
  • 50 ml ulei de măsline
  • 4 felii de pâine
  • sare și piper.

Mod de preparare

Mai întâi desfacem conopida în buchețele și o punem într-un vas cu apă rece pentru un sfert de oră. Între timp, tăiem feliuțe subțiri din partea albă a prazului. Într-o cratiță, punem 50 ml ulei de măsline și călim prazul pentru circa 2 minute. Apoi adăugăm în tigaie puțină apă călduță și buchetele de conopidă. Lăsăm să fiarbă acoperit până când conopida este făcută.

Când conopida este fiartă, stingem focul și pasăm totul cu ajutorul unui mixer. După ce am pasat bine legumele, condimentăm cu sare și piper, lăsăm să mai fiarbă pentru aproximativ 10 minute, după care stingem focul și lăsăm supa noastră să se odihnească.

Tăiem feliile de pâine cubulețe potrivite și le prăjim în ulei de măsline, după care le scoatem pe un prosop de hârtie. Ei bine, nu ne-a mai rămas decât să servim supa de conopidă alături de crutoanele de pâine.

Rețete de post rapide. Preparate delicioase și ușor de făcut
Rețete de post rapide. Supă de conopidă și praz

Chec cu cacao de post

Printre rețetele de post pe care vi le prezentăm se află și acest desert delicios și foarte simplu de făcut. Iată ingredientele de care avem nevoie și modul de preparare.

Ingrediente:

  • 350 g făină
  • 350 ml lapte de soia
  • 40 g cacao
  • 130 ml ulei de floarea soarelui
  • 250 g zahăr
  • 1 pliculeț praf de copt
  • 1 praf de sare.

Mod de preparare

Într-un bol amestecăm făina cu zahărul, sarea, praful de copt și cele 40 g de cacao. Peste acestea vom turna uleiul și laptele fierbinte, amestecând până când obținem o compoziție omogenă. Într-o tavă pentru chec (cozonac) tapetată cu hârtie de copt și făină. Acum, vom da checul la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 25 – 30 de minute. După ce s-a scurs acest timp și checul a trecut testul scobitorii, scoatem tava din cuptor, lăsăm checul să se răcească și îl pudrăm cu zahăr vanilat.

Fasole verde (păstăi) la tigaie

Ingrediente:

  • 500 g fasole verde
  • 4 – 5 roșii medii
  • 5 căței de usturoi
  • 3 cepe potrivite
  • ulei
  • mărar și pătrunjel proaspăt tocat
  • sare și piper după gust.

Mod de preparare

Ei bine, această rețetă este extrem de simplă, iar tot ceea ce trebuie să faci este să o păzești fasolea să nu se ardă. Mai exact, opărim mai întâi păstăile în apă cu sare, după care le clătim sub un jet de apă rece. În continuare, tocăm ceapa mărunt și o călim într-o tigaie cu ulei încins.

Când ceapa devine sticloasă și moale, adăugăm fasolea verde, jumătate din roșiile tăiate cubulețe și lăsăm totul pe foc pentru 5 minute. Apoi, adăugăm și restul de roșii, pătrunjelul, mărarul și usturoiul tocat și mai lăsăm să fiarbă acoperit până când fasolea este fiartă. Luăm capacul de pe tigaie și mai prăjim pentru 2 minute, după care stingem focul.

Clătite de post

Ingrediente:

  • 200 g făină de grâu
  • 3 linguri de zahăr
  • 1 linguriță praf de copt
  • ulei
  • esență de vanilie
  • 350 ml lapte de soia
  • un vârf de sare.

Mod de preparare

De asemenea, nici această rețetă nu este dificilă, deoarece vom urma aceeași pași ca la clătitele obișnuite. Adică vom amesteca toate ingredientele de mai sus, treptat, cu ajutorul unui mixer. După ce am obținut o compoziție omogenă, încingem tigaia unsă cu ulei și prăjim, pe rând, clătitele. Acestea pot fi servite cu gem, dulceață, miere de albine etc.