Home » Cum să faci orice » 7 reguli de aur pentru murături perfecte. Ce greșeli e bine să eviți

7 reguli de aur pentru murături perfecte. Ce greșeli e bine să eviți

Manolică Anca / 06.10.2021, 13:27
7 reguli de aur pentru murături perfecte. Ce greșeli e bine să eviți

Toamna, gospodinele muncesc din greu pentru a umple cămara cu fel și fel de bunătățuri pentru anotimpul rece. Și pentru că murăturile nu au cum să lipsească din nicio gospodărie, în acest articol venim în ajutorul tău cu 7 reguli importante care trebuie neapărat respectate pentru a obține niște murături perfecte. Numai bune de servit alături de o friptură bună de sărbători.

Reguli pentru a obține murături perfecte

Cu siguranță, bunicii și străbunicii noștri știau mai multe despre murături decât știm cei mai mulți dintre noi, în prezent. Asta pentru că murarea legumelor este un procedeu foarte vechi de conservare a acestora, poate cel mai vechi, care a rămas neschimbat de mii de ani.

Cum în vremurile mai de demult oamenii nu aveau frigidere sau congelatoare și nici de unde cumpăra, în mijlocui iernii, legume proaspeste, murarea acestora era una dintre foarte puținele posibilități de conservare a legumelor, în anotimpul rece. Hai să vedem împreună ce reguli să respecți pentru a obține murături perfecte.

Greșelile frecvente care trebuie evitate

Publicaţia Bon Appétit a venit cu o listă întocmită de editorul culinar Dawn Perry, a celor mai frecvente greşeli pe care le facem în pregătirea murăturilor. Așadar, hai să vedem de ce detalii trebuie să ții cont.

1. Nu le îndulci prea mult  

„Murăturile trebuie să fie acre şi sărate, nu dulci”, spune Perry. Sigur, nu este deloc greșit să punem zahăr, însă trebuie urmarită cu atenţie reţeta, pentru că presupun mai mult de un sfert de cană de zahăr.

Reguli de aur pentru muraturi perfecte
Reguli de aur pentru muraturi perfecte

2. Atenție la cantitatea de oțet

Folosirea exclusiv a oțetului pentru compoziţia murăturilor le va da acestora un gust mult prea ascuţit şi înţepător. Așadar, urmărește pașii unei rețete care are și apă în lista de ingrediente.

3. Compoziţia pentru murături nu presupune numai apă, sare, zahăr sau oţet  

Sigur, acestea sunt esențiale, însă Perry susţine că, pe lângă ingredientele de bază, merg adăugate și câteva condimente. „Seminţele de muştar, bucăţile de ardei sau frunzele de dafin sunt arome clasice. Dar nu vă limitaţi. Adăugaţi mentă sau busuioc sau orice găsiţi în grădină. De asemenea, gândiţi-vă de două ori înainte să folosiţi oţet roşu: murăturile dumneavastră vor ieşi roz”, mai spune editorul.

4. Procedezi la fel în cazul tuturor legumele  

Unele legume, precum cele crocante, cum sunt morcovii, ar trebui fierte puţin înainte de a fi puse la murat. Iar altele, precum castraveciorii, nu trebuie prefierţi înainte de a fi puşi în saramură. De asemenea, trebuie să te gândești și la mâncărurile cu care ai dori să consumi aceste murături.

Dacă faci o salată, poți tăia morcovii în felii subţiri şi nu mai este nevoie să îi fierbi. În schimb, dacă vrei să servești un platou cu murături întregi, atunci va trebui să fierbi mai mult morcovii, pentru a nu fi foarte crocanţi.

5. Nu pune diferite tipuri diferite de legume în acelaşi borcan  

„Fiecare legumă trebuie murată cu legume de acelaşi fel, altfel îşi vor schimba culoarea, chiar şi gustul. De exemplu, sucul lăsat de varza roşie sau de ceapa roşie nuanţează şi restul legumelor. Apoi, unele legume, mai delicate, cum este ceapa, se murează mai repede decât ridichile sau morcovii”, susține Dawn Perry.

Mai mult, fiecare legumă murată ar trebui să fie savurată separat, pentru a te putea bucura de savoarea fiecăruia.  Acest lucru se pierde atunci când legumele sunt murate la grămadă, uneori şi împreună cu anumite fructe.

Reguli de aur pentru muraturi perfecte
Reguli de aur pentru muraturi perfecte

6. Nu faci suficientă saramură  

Mai există cazuri în care se pun legumele în borcan, atent așezate, se toarnă saramura pentru ca la sfrârșit să se constante că aceasta nu este destulă. Asadar, trebuie să măsori cu atenție și să te asiguri de la început că ai cantitatea suficientă de saramură pentru toate legumele.

7. Le desfaci prea repede

Nu te aștepta ca produsul să fie gata în doar câteva zile. Unele se fac mai greu. Verificăle-le, totuşi, din când în când, pentru că dacă le lași prea mult se pot înmuia sau oțeti. „Gustaţi-le şi alegeţi cel mai potrivit moment pentru a le servi”, conchide Perry.