Home » Cum să faci orice » 7 rețete delicioase cu gutui. Iată în câte moduri te poți bucura de aceste fructe

7 rețete delicioase cu gutui. Iată în câte moduri te poți bucura de aceste fructe

Manolică Anca / 26.10.2021, 14:33
7 rețete delicioase cu gutui. Iată în câte moduri te poți bucura de aceste fructe

Numite și „merele de aur”, gutuile se numără printre fructele minune ale toamnei. Cu toate că nu sunt foarte aspectuoase sau neapărat gustoase crude, sunt pline de surprize atunci când le gătești. Iată, așadar, câteva rețete delicioase și simple pe care le poți prepara cu gutui, astfel încât să te poți bucura din plin de beneficiile lor.

1. Rețete delicioase cu gutui. Tartă cu gutui și blat cu unt

O tartă cu gutui va umple casa de arome plăcute de toamnă. Iată cum prepari acest desert delicios.

Ingrediente blat

  • 300 g de făină
  • 150 g de unt
  • 80 g de zahăr
  • trei-patru linguri de apă rece
  • un gălbenuş
  • un praf de sare

umplutură

  • patru-cinci gutui curăţate de coajă şi tăiate felii
  • 100 g de zahăr brun
  • 500 ml de apă
  • zeama de la o lămâie
  • afine/vişine/nuci, opţional, după preferințe
Tartă cu gutui și blat cu unt
Tartă cu gutui și blat cu unt

Mod de preparare

Se face un sirop din apă, zeama de lămâie şi zahărul brun, iar după ce începe să fiarbă se adaugă feliile de gutui şi se mai lasă la fert alte 30 de minute, până se îngroaşă siropul. După ce este gata, se ia de pe foc și se lasă la răcit.

Pentru aluat, se freacă cu o furculiţă untul rece cu gălbenuşul, se adaugă zahărul, sarea, făina și se amestecă până se obține un aluat nisipos. Apoi, se adaugă 3-4 linguri de apă foarte rece care va lega aluatul, în așa fel încât acesta să se poate aduna sub fomă de bilă.

Acesta se înfășoară în folie alimentară și se bagă la frigider 15-20 de minute. După ce a trecut timpul, aluatul se întinde cu sucitorul pe blatul presărat cu făină, i se dă o formă rotundă, după care se pune în tava de tartă. Se înțeapă din loc în loc cu fuculița, după care se dă la cuptorul preîncălzit la 175 de grade, pentru 15 minute, până prinde o crustă.

După cele 15 minute se scoate de la cuptor și se pun fructele, după care se toarnă siropul. La final, se bagă din nou la cuptor, pentru circa 30 de minute.

2. Compot de gutui

Răsfățul culinar se poate regăsi și în lucruri foarte simple. Așa că o porție de compot de gutui ne poate îndulci o după-amiază frumoasă de toamnă.

Ingrediente 

  • patru gutui
  • patru linguri de zahăr
  • două litri de apă
  • două batoane de scorţişoară
  • trei-patru feliuţe de lămâie
  • cuişoare, după preferințe
Compot de gutui
Compot de gutui

Mod de preparare

Gutuile se spală, se curăță de coajă și de semințele de la interior, se taie felii, după care se pun la fiert în apă cu zahăr, alături de celelalte mirodenii. Nu pune mai mult de 1-2 cuișoare pentru că au o aromă foarte puternică. Se lasă la fiert până când gutuile sunt suficient de moi. Se savurează ușor călduț.

3. Rețete delicioase cu gutui. Chec de post cu gutui și stafide

Ce poți face când este post, ai mânca ceva dulce, dar nu ai la îndemână decât gutui și câteva ingrediente de bază în orice bucătărie? Ei bine, ce ai spune de un chec de post cu gutui și stafide? Află cum se prepară.

Ingrediente

  • o gutuie mare de circa 350 g
  • 60 g de zahăr pentru caramelizat
  • 100 ml de apă
  • 50 g stafide
  • 250 g făină
  • 8 g de praf de copt de preferat cu șofran
  • 5 g de bicarbonat
  • 150 g de zahăr
  • 100 ml de ulei
  • 150 ml de lapte vegetal (se poate folosi și apă)
  • două linguri de esență de rom
  • o jumătate de linguriță de pudră de vanilie
  • o jumătate de linguriță de scorțișoară
  • o linguriță de coajă rasă de lămâie
  • două linguri de oțet
  • un praf de sare
Rețete delicioase cu gutui. Chec de post cu gutui și stafide
Rețete delicioase cu gutui. Chec de post cu gutui și stafide

Mod de preparare

Gutuia se curăță bine de puf, se spală, după care se taie în cubulețe. Apoi, se pun cele 60 g de zahăr la caramelizat într-o crăticioară mică, iar când acesta devine brun deschis, se adaugă 100 ml de apă, două linguri de rom și cuburile de gutuie. Se lasă să fiarbă înăbușit vreme de 10 minute.

După ce au trecut aceste 10 minute, se scurge siropul într-un bol și se lasă cuburile la răcit. Între timp, stafidele se pun la hidratat în acel sirop. După ce cubulețele s-au răcit și stafidele s-au hidratat, se pornește cuptorul la 180 de grade și se pune hârtie de copt într-o formă de chec.

Se amestecă toate ingredientele solide într-un vas (făina, zahărul, praful de copt, bicarbonatul, sarea, vanilia, scorțișoara, coaja de lămâie) și cele lichide în alt vas (uleiul, laptele vegetal, oțetul). Mai apoi, ingredientele lichide se pun peste cele solide și se mixează până când se obține un aluat omogen, de consistența unei smântâni groase.

Se pun deoparte câteva cuburi de gutuie și câteva stafide (toate scurse anterior), iar restul se adaugă în aluat și se amestecă bine. Mai apoi se toarnă compoziția în forma de chec, se presară deasupra restul de gutuie și stafidele, după care se dă la cuptor timp de aproximativ 40-45 de minute sau până când trece testul cu scobitoarea.

4. Orez cu lapte și piure de gutui

Cu siguranță nu te-ai fi gândit la această combinație. Vei fi încântat/ă de această combinație, vei vedea!

Ingrediente pentru orez cu lapte

  • o cană de orez
  • trei căni de lapte
  • 50 g de unt
  • două linguri de zahăr sau după gustui fiecăruia
  • un plic cu vanilie
  • o jumătate de linguriţă de coajă rasă de lămâie

pentru piureul de gutui

  • o gutuie mare sau două mai mici
  • două linguri de zahăr
  • zeama de la o jumătate de lămâie
  • un vârf de linguriţă de scorţişoară
  • o jumătate de pahar cu apă
Orez cu lapte și piure de gutui 
Orez cu lapte și piure de gutui

Mod de preparare

Gutuia se curăță și se spală bine, după care se taie cuburi care se stropesc rapid cu zeamă de lămâie, pentru a nu oxida. Ulterior, cubulețele de gutui se pui într-un tocător electric și se mărunțesc cât de bine se poate.

Următorul pas este să se pună într-o oală mică cu apă, peste care se adaugă cele două linguri de zahăr, și se lasă la fier la foc mic, pentru aproximativ jumătate de oră. Dacă piureul scade prea mult, dar gutuile nu sunt bine fierte încă, se mai poate adăuga puţină apă. După ce a fiert, se adaugă scorțișoară și se omogenizează.

De partea cealaltă, orezul se spală bine în 2-3 ape şi se pune la fiert în laptele rece, îndulcit în care se pune și coaja rasă de lămâie. Este necesar să se amestece des, pentru a nu se lipi. Când este aproape gata, se adaugă untul și se omogenizează bine. La final, se lasă puțin la răcit, după care se pun în boluri peste care se presară scorțișoară.

5. Rețete delicioase cu gutui. Mâncare de gutui cu carne de pui

Fie că este preparată doar cu carne, fie că i se adaugă și o garnitură, cu siguranță, gustul dulce-acrișor al mâncării de gutui va fi pe placul familiei tale.

Ingrediente

  • 700 de g de carne de pui
  • două gutui
  • patru linguri de zahăr
  • trei-patru linguri de ulei
  • două linguri de amidon sau făină
  • o linguriță de curcuma
  • sare și piper
Mâncare de gutui cu carne de pui
Mâncare de gutui cu carne de pui

Mod de preparare

Gutuile se curăță bine de puf, se spală, se taie felii și se pun în apă cu zeamă de lămâie, pentru a evita oxidarea lor. Apoi, într-o tigaie bine încinsă se adaugă feliile de gutui și se lasă timp de aproximativ 2-3 minute pe fiecare parte, până vor fi ușor rumenite. În același ulei se va prăji și carnea de pui, condimentată cu sare și piper, timp de 4-5 minute, pe fiecare parte.

Urmează caramelizarea zahărului, peste care se adaugă, apoi, 300 de ml de apă și se așteaptă fierberea și dizolvarea caramelului. Mai apoi, se adaugă amidonul, diluat cu puțină apă, și se amestecă până se îngroașă. La final, se adaugă și curcuma pentru un plus de gust și culoare.

După ce sosul a început să fiarbă, se adaugă bucățile de pui și puțină apă și se lasă la fiert, pentru aproximativ 10 minute. După ce puiul este gata, se adaugă gutuile și lasă la foc, alte 5 minute. În cazul în care sosul se îngroașă prea tare, se mai poate adăuga apă.

6. Mâncare simplă de gutui

Dacă dorești să încerci preparate noi, simple, care să nu mai conțină, iată o rețetă simplă de mâncare de gutui.

Ingrediente

  • două gutui mari
  • cinci linguri cu zahăr
  • 80 ml de ulei
  • o lingură de făină
Rețete delicioase cu gutui. Mâncare de gutui fără carne
Rețete delicioase cu gutui. Mâncare de gutui fără carne

Mod de preparare 

Gutuile se curăță foarte bine de puf, după care se spală și se taie felii. Apoi, se pun la prăjit în cei 80 ml de ulei și se întorc mereu, pentru a nu se lipi. Când acestea devii aurii, se adaugă apă, suficient cât să le acopere.

Se lasă la fiert aproximativ 3-5 minute, timp în care se caramelizează cele cinci linguri de zahăr. Acesta se va turna peste gutui, omogenizând totul cu atenție.

Dintr-o lingură de făină și o ceșcuță de apă se formează un amestec care se toarnă peste gutui. Este necesar să se învârtă mereu, pentru a nu se forma cocoloașe. După ce s-a omogenizat totul, se ia de pe foc și se lasă puțin la răcit.

7. Gutui murate pentru iarnă

Pe lângă obișnuitele murături ce se regăsesc în casele tuturor, venim și cu o altfel de rețetă, ce sigur te va convinge să o încerci.

Ingrediente

  • două kg de gutui
  • aproximativ opt linguri de sare pentru murături
  • doi l de apă
  • 500 ml de oțet din vin de 9 grade
  • boabe de piper
  • foi de dafin
  • semințe de muștar cca. două lingurițe
  • boabe de ienupăr, una pentru fiecare borcan
  • cuișoare, două pentru fiecare borcan
Gutui murate pentru iarnă
Gutui murate pentru iarnă

Mod de preparare

Se spală foarte bine gutuile după care se taie în patru. Se curăță de semințe și de coajă, se feliază cât se poate de subțire, după care se pun într-un vas mai înalt. Apoi, se presară cantitatea corectă de sare de murături, se amestecă și se lasă până a doua zi, acoperite.

A doua zi este necesar să se scurgă toată saramura, după care se presează bine în borcane. Între timp, se pun la fiert apa, oțetul și mirodeniile și, după ce zeama a dat în clocot, se toarnă peste gutuile din borcan. Se sigilează borcanele și se țin la cald până în ziua următoare. Depozitarea ulterioară este de preferat să se facă într-un loc răcoros, cum ar fi cămara, beciul, subsolul, etc.

Spor în bucătărie și poftă bună!