Home » Cum să faci orice » Care sunt, de fapt, diferențele dintre pepenii turcești și cei românești

Care sunt, de fapt, diferențele dintre pepenii turcești și cei românești

Ileana Mladinoiu / 30.07.2021, 15:22
Care sunt, de fapt, diferențele dintre pepenii turcești și cei românești

Producția mondială de pepeni este de de 28,3 milioane de tone, ei recoltându-se în toate țările calde ale planetei. Principalii producători de pepene sunt China (50 % din producția mondială), urmată de Turcia, dar neexportând decât foarte puțin și de Iran. Aveste trei țări nu reprezintă decât o mică parte din schimburile mondiale de pepeni.

Diferențele dintre pepenii turcești și cei românești

Pepenele verde nu este alcătuit numai din apă și zahăr, ci și din alimente pe bază de nutrienți, deoarece conțin o cantitate mare de vitamine, minerale și antioxidanți. De asemenea, conține niacin, tiamină, vitamina B-6, zinc, magneziu și multe alte substanțe nutritive care sunt benefice sănătății.

Are un conținut redus de calorii, astfel încât să promoveze fito-nutrienții și antioxidanții esențiali pentru optimizarea sănătății. De asemenea, ajută la prevenirea astmului, deoarece posedă o cantitate mare de nutrienți. Datorită fibrelor sale sănătoase și a conținutului de apă, ajută la prevenirea constipației și exista multe alte beneficii ale fructelor.

Pepenele verde poate fi clasificat atât ca fruct cât şi ca legumă, care provine din aceeași familie ca aceea a castraveților şi dovlecilor.

Suprafețele cultivate cu pepene de Dăbuleni au scăzut în ultimii ani

Citeam recent pe internet că suprafețele cultivate în Dolj cu pepene de Dăbuleni au început să scadă în ultimii ani. Motivul îl reprezintă, după cum declara Liliana Săvulea directorul Direcției pentru Agricultură Dolj, “concurența neloială făcută producătorilor autohtoni de importatorii care comercializează pepeni din Turcia și Grecia sub acest brand pe care îl
falsifică”.

Prima recoltă de pepeni verzi din Turcia a început în orașul Karata din Adana, responsabilă pentru aproape toți pepenii galbeni si 20% din întreaga producție de pepene verde. În ultimii 10 ani, producția anuală de pepene verde din Turcia a variat intre 3.7 si 4.2 milioane de tone pe
an.

Anul trecut, Adana a obținut in jur de 830.000 de tone, iar anul acesta se așteaptă la o producție de 880.000 de tone. Producția medie la hectar este de aproximativ 8-10 tone.

Sezonul de recoltare a pepenilor verzi din Turcia începe din luna mai și durează până la sfârșitul lunii august. Prețul pe kilogram de pepeni verzi timpurii este de aproximativ 0,42 USD.

Cum recunoaștem pepenii de Dăbuleni

Problema nu o constituie Turcia, ci faptul că pe piața volantă românească, se vând pepenii turcești, ca pepeni verzi de Dăbuleni. Aceștia din urma au forma bombată, sunt mai mici, de culoare verde închis uniform cu dungi mai închise la culoare, cu coada mai subțire și verde, iar pata unde au stat pe pământ este albă sau verde crud.

Pe când pepenii verzi din Turcia sunt mai mari, cu forma alungită, mai deschiși la culoare, cu dungile mai rare și mai late, iar codița uscată. De aceea, trebuie să acordați mai întâi atenție la pata albă de la baza pepenelui. Ea reprezintă locul în care pepenele a stat sprijinit de pământ și care nu a intrat în contact cu soarele.

Prin urmare, dacă această pată este albă sau verde, înseamnă că pepenele încă nu s-a copt și nu poate fi dulce. Să alegi un pepene bun nu este una dintre cele mai ușoare sarcini, iar respectarea câtorva reguli ne va ajuta pe fiecare dintre noi să plecăm acasă cu un fruct dulce, copt și zemos.

Care sunt diferențele dintre pepenii turcești și cei românești
Care sunt diferențele dintre pepenii turcești și cei românești

1.Cumpărați pepene verde începând cu luna august

Deoarece pepenele are nevoie de 65-90 de zile ca să se coacă, fructele din luna iulie nu sunt suficient de coapte ori sunt injectate.

2.Atenție la pata albă

O pată de culoare gălbuie, și nu albă, este semnul care arată că pepenele este copt și foarte dulce. Mai contează și mărimea acestei pete. Pepenii verzi cu pete mari conțin mult lichid și nu sunt foarte dulci. Alegeți, așadar, fructe cu pete gălbui mai mici.

2.Fiți atenți la codiță

Pepenii copți au codița cafenie și uscată, iar la cei culeși prea devreme
codița este verde și elastică.

3.Când tăiați pepenele coaja crapă ușor

După ce ați ales corect pepenele, l-ați adus acasă și l-ați tăiat, veți observa că, având coajă subțire, crapă în timp ce treceți cu cuțitul, fapt care arată că pepenele este copt.

4.Semințelele pepenelui trebuie să fie negre

Dacă fructul este roșu în interior, dar majoritatea semințelor sunt de culoare albă, înseamnă că, cel mai probabil, a fost stropit cu stimulatori de creștere, deci a acumulat mulți nitrați.

5.Nu cumpărați pepeni verzi foarte mari

Un pepene de 13-15 kg nu este bun, deoarece, pentru a obține fructe de aceste mărimi, se folosesc stimulatori de creștere, care duc la acumularea nitraților foarte periculoși pentru sănătate. Greutatea optimă a unui pepene verde este de 7-10 kg.