Home » Cum să faci orice » Cât alcool conține de fapt mustul. Te poți urca la volan dacă bei must?

Cât alcool conține de fapt mustul. Te poți urca la volan dacă bei must?

Alexandru Cazacu / 22.09.2021, 14:06
Cât alcool conține de fapt mustul. Te poți urca la volan dacă bei must?

Iată că ne aflăm în perioada culesului de struguri, așadar acum este și vremea când ne putem bucura de un pahar de must. Dacă și tu te afli printre cei cărora le place această licoare delicioasă și vrei să savurezi o astfel de băutură, însă trebuie să conduci, noi îți vom spune cât alcool conține de fapt mustul.

Cât alcool conține de fapt mustul

Ei bine, în ceea ce privește conținutul de alcool din must, acesta poate varia în funcție de câte zile au trecut de când strugurii au fost storși, deoarece alcoolemia crește în timp ce mustul fermentează. Tocmai din această cauză, trebuie să ținem cont de cât timp a trecut de când mustul a fost făcut, dacă avem de gând să ne urcăm la volan.

De exemplu, în prima zi când strugurii au fost storși, mustul nu va conține alcool sau cel maximum 1%. Ei bine, după vreo 3 – 4 zile, nu mai putem spune acest lucru, deoarece după cum va spuneam, mustul fermentează, iar gradul de alcoolemie va crește la aproximativ 4%. În acest caz, el nu mai poate fi consumat nici de copii, dar nici de cei care au de gând să conducă. Așadar, cu cât trec mai multe zile, cu atât mustul va fi mai tare. Acum că știți toate aceste lucruri, haideți să vă spunem și cum se face mustul oprit din fermentație pentru iarnă.

Poți să te urci la volan dacă ai băut must?
Cât alcool conține mustul

Must tăiat pentru sezonul rece

Mustul oprit din fermentație este dulce si aromat și poate fi pus la păstrat pentru lunile de iarnă. Așadar, noi vă vom prezenta o rețetă de must tăiat, pentru cei care vor să se bucure de un pahar din această băutură delicioasă și în sezonul rece. Iată de ce ai nevoie și cum trebuie să procedezi.

Ingrediente:

  • 1 litru de must proaspăt stors din struguri abia culeși
  • 1 tabletă de aspirină

Modul de preparare

Imediat după ce am cules strugurii, îi stoarcem și strecurăm mustul printr-un tifon. Acum, într-o oală încăpătoare, vom pune la fiert mustul proaspăt stors și strecurat, pe care îl vom lăsa să fiarbă la foc mic, până când nu mai face spumă și devine limpede. În timpul fierberii, mustul va forma multă spumă, iar noi trebuie să o colectăm pe toată cu ajutorul unei site. Aspirinele nu se pun ca atare, ci trebuie să le dizolvăm mai întâi în puțin must, după care le vom adăuga în mustul din oală și mai lăsam să fiarbă pentru aproximativ cinci minute.

După s-a scurs acest timp, stingem focul și dăm la o parte oala cu must, pe care îl vom lăsa să se răcească la temperatura camerei. După ce mustul s-a răcit, îl vom turna în recipiente de sticlă, pe care le vom închide ermetic. Este foarte important să menționăm faptul că sticlele cu must trebuie depozitate la un loc răcoros. Le putem ține atât în beci sau cămară, dar și în frigider dacă nu dispunem de aceste locuri. De asemenea, sticla de must care a fost desfăcută trebuie să fie consumată în cel mult o săptămână.