Home » Cum să faci orice » Cât timp și la ce temperatură se ține carnea de porc, vită sau pui la cuptor. Cele mai bune trucuri pentru o friptură perfectă

Cât timp și la ce temperatură se ține carnea de porc, vită sau pui la cuptor. Cele mai bune trucuri pentru o friptură perfectă

Alexandru Cazacu / 25.06.2021, 10:02
Cât timp și la ce temperatură se ține carnea de porc, vită sau pui la cuptor. Cele mai bune trucuri pentru o friptură perfectă

Potrivit specialiștilor în arta culinară, pentru a face o friptură delicioasă, nu este de ajuns doar să punem bucata de carne la cuptor. Se pare că rezultatul depinde de mai mulți factori. Haideți să vedem care sunt cele mai bune trucuri pentru o friptură perfectă.

Cât timp și la ce temperatură se ține carnea de porc, vită sau pui la cuptor

Mulți dintre noi, atunci când vrem să face o friptură, alegem carnea fără os. Ei bine, se pare că acest lucru nu este întotdeauna indicat. Potrivit bucătarilor profesioniști, friptura la cuptor se face mai repede, atunci când carnea are os, deoarece acesta este un bun conductor.

Totodată, dacă dăm temperatura cuptorului prea mare, nu înseamnă că friptura va fi una reușită. La începutul coacerii, putem să dăm cuptorul la mare pentru câteva minute pentru ca friptura să prindă o crustă. Apoi, cea mai bună temperatură este cea de 180 de grade. De asemenea, pentru ca friptura să fie gata mai repede, dar să aibă și un gust deosebit, atunci acoperiți-o cu folie de aluminiu.

Specialiștii în bucătărie spun că temperatura este foarte importantă. Așadar, dacă focul este prea tare, carnea de arde la suprafață, iar în interior ar putea rămâne crudă. Ba chiar mai mult de atât, carnea se întărește.

De asemenea, este recomandat să nu întoarceți carnea de multe ori. Evident, timpul de gătire diferă în funcție de cuptor. De exemplu, o friptură de pui nu trebuie lăsată mai mult de oră, de porc maxim o oră și jumătate sau chiar două pentru carnea de vită. Pe de altă parte, dacă vrem să gătim un curcan întreg, timpul de coacere poate ajunge și la patru ore.

Cât timp și la ce temperatură se ține carnea la cuptor
Cât timp și la ce temperatură se ține carnea la cuptor

Marinarea cărnii este esențială

Pentru ca friptura să fie într-adevăr reușită depinde trebuie să aveți grijă la alegerea cărnii. De exemplu, pentru friptura de porc la cuptor, cea mai bună carne este spata sau pulpa, pentru că are și puțină grăsime și va ieși suculentă. Cu toate acestea, mușchiul file este de asemenea, delicios, mai ales dacă mușchiuleții sunt mici și îi împănăm cu puțină slănină pentru a fi fragezi.

De asemenea, friptură va fi foarte delicioasă dacă carnea este marinată înainte de a fi pusă la cuptor. De exemplu, putem marina carnea cu ulei de măsline, zeamă de lămâie, sare, piper și muștar. Cu toate acestea, pentru fiecare tip de carne sunt fel și fel de trucuri.

Spre exemplu, friptura de porc va fi puțin mai crocantă dacă se unge cu bere. Pe de altă parte, deoarece cotletele sunt slabe și ies de multe ori seci, acestea pot deveni mai suculente dacă le lăsăm înainte de a fi gătite în apă cu oțet.

De asemenea, pentru un pui excelent la cuptor, înainte să fie gătit îl putem lăsa pentru 24 de ore la frigider, într-un amestec de apă, condimente și puțin oțet. Totodată, bucățile de carne pe care le gătim întregi la cuptor, trebuie împănate cu usturoi. Pe de altă parte, în cazul cărnii de oaie, dacă nu vă place mirosul, înainte să o gătiți, puteți să o lăsați timp de o oră în lapte.