Home » Cum să faci orice » Ce e interzis și ce e bine să faci în zilele de luni. Obiceiul care atrage sănătatea și prosperitatea

Ce e interzis și ce e bine să faci în zilele de luni. Obiceiul care atrage sănătatea și prosperitatea

Alexandru Cazacu / 14.06.2021, 13:51
Ce e interzis și ce e bine să faci în zilele de luni. Obiceiul care atrage sănătatea și prosperitatea

După un weekend plăcut, mulți dintre noi nu prea avem chef să ne trezim lunea, când trebuie să ne întoarcem la muncă. Cu toate acestea, încă din vremurile trecute, ziua de luni a avut un rol important în credințele românilor și multe superstiții au luat naștere în jurul acestei zile. Haideți să vedem ce e interzis, dar și ce e bine să faci în zilele de luni.

Ce e interzis și ce e bine să faci în zilele de luni

Din bătrâni se spune că deciziile pe care le iei lunea îți vor influența întreaga săptămână. Lunea ar trebui să fie o zi plină de energie, să luăm decizii bune, să fim harnici și să îndreptăm dacă se poate greșelile din săptămâna care a trecut. De asemenea, în cultura populară se spune că lunea este cea mai bună zi pentru a începe lucrul la noile proiecte.

După cum spunea, în vremurile trecute se credea că ghinionul sau norocul pe care îl ai lunea, te va urmări și în celelalte zile din săptămâna respectivă. Tocmai din acest motiv, trebuie să știm cum să atragem norocul și cum să ne ferim de lucrurile negative.

Ce nu trebuie să faci lunea

Potrivit unor obiceiuri, nu să dai nimic din casă sau din buzunar în zilele de luni. De asemenea, nu se dau bani sau alte obiecte, nici măcar celor din familie sau apropiaților. Dacă dai obiecte din locuința ta, se spune că îți dai afară norocul și vei pierde sporul casei.

De asemenea, se spune că lunea nu e bine să te tunzi, să te bărbierești sau să îți tai unghiile. Se pare că toate acestea sunt încărcate cu energia pozitivă de care trebuie să dai dovadă lunea și nu trebuie să o risipești, altfel vei risipi și norocul.

Nu trebuie să primești persoane negative în casă. Oaspeții de luni trebuie să fie buni și veseli ca să îți aducă norocul în locuință. Se spune că oamenii cu suflet negru aduc sărăcia și necazurile în casă.

Ce e interzis și ce e bine să faci în zilele de luni
Ce e interzis și ce e bine să faci în zilele de luni

Ce e bine să faci în zilele de luni

Se spune că ziua de luni trebuie cinstită prin post și prin muncă. În vremurile trecute, preoții din sate treceau pe la casele oamenilor în prima zi de luni a fiecărei lună și sfințeau locuința, familia și animalele. În acest fel, se sporea norocul casei, sănătatea și bucuria în familiile credincioșilor.

De asemenea, bătrânii credeau că postul ținut în zilele de luni aduce o viață îndelungată și sănătoasă, dar și mai multă vitalitate celor bolnavi. Tot lunea, nu trebuie să te cerți cu nimeni, să nu te superi pe nimeni și să nu invidios pe nimeni, deoarece toate aceste sentimente negative se vor aduna și le vei purta în suflet toată săptămâna.

Potrivit unei alte superstiții care are legătură cu gospodăria, în zilele de luni nu se numără ouăle, dar nici nu se iau din cuibarul găinilor. Acestea trebuie să rămână acolo unde le făceau găinile pentru ca păsările să se ouă mai cu spor toată săptămâna.