Home » Cum să faci orice » Ce este storceagul, „un amestec de bucătărie ucraineană şi românească”, și cum se prepară. Secretele delicioasei ciorbe pescărești

Ce este storceagul, „un amestec de bucătărie ucraineană şi românească”, și cum se prepară. Secretele delicioasei ciorbe pescărești

Alexandru Cazacu / 28.02.2022, 12:46
Ce este storceagul, „un amestec de bucătărie ucraineană şi românească”, și cum se prepară. Secretele delicioasei ciorbe pescărești

Storceagul este unul dintre cele mai gustoase preparate ale ucrainenilor. De fapt, putem spune că este „un amestec între bucătăria ucraineană și cea românească”. În rândurile următoare veți afla ce este storceagul și cum se prepară această delicioasă ciorbă pescărească. Haideți să vedem ce fel de pește trebuie să folosim pentru cel mai bun preparat.

Ce este storceagul și cum se prepară delicioasa ciorbă de pește

După cum am menționat și anterior, storceagul este o combinație între bucătăria ucraineană și cea românească. Această ciorbă pescărească este incredibil de gustoasă, iar potrivit rețetei originale, trebuie să folosim doar un anumit tip de pește. Se spune că storceagul a apărut după cel de-Al Doilea Război Mondial, din necesitate și sărăcie.

La vremea respectivă, comuniștii controlau toate resursele, oamenii nefiind stăpâni pe propriile gospodării. Pescarii puteau păstra doar resturile, printre care și sturioni mici. În limba ucraineană aceștia erau numiți „starceak“ și erau folosiți pentru masa principală a pescarilor ucraineni.

Inițial, ciorba pescărească era înăcrită cu zer, însă în zilele noastre acesta a fost înlocuit cu smântână. Lipovenii susțin că storceagul se face cu doar cu sturioni (morun, cegă sau nisetru). Acestea fiind spuse, haideți să vedem cum se preparată storceagul și care sunt ingredientele de care avem nevoie.

Ingrediente:

  • 1 kg sturion (morun, cegă, nisetru, păstrugă)
  • 1 cap de sturion
  • 3 cartofi
  • 2 cepe
  • 1 morcov
  • 200 ml smântână de gătit (30% grăsime)
  • 2 ouă
  • 1 legătură de mărar
  • sare și piper după gust.

Mod de preparare

Pentru început, vom curăța și spăla bine capul de sturion. Apoi, îl vom pune la fiert într-o oală cu apă cât să îl acopere. Cu ajutorul unei spumiere vom îndepărta de câteva ori spuma, până când nu se mai formează. În continuare vom spăla și restul peștelui, îl vom tăia în bucăți generoase și îl vom săra, având grijă ca sarea să ajungă pe toată suprafața.

Între timp, curățăm și spălăm acum și legumele. Ceapa și morcovul le tocăm mărunt, iar cartofii îi tăiem în cuburi potrivite. Când apa dă în clocot adăugăm în oală legumele. Lăsăm să mai dea un clocot iar apoi vom  adăuga și bucățile de pește. Potrivit de sare și piper și lăsăm să fiarbă circa 20 de minute, până când peștele și legumele au fiert.

Cum se prepară storceagul
Ce este și cum se prepară storceagul, celebra ciorbă pescărească

Cât ciorba noastră fierbe, într-un bol încăpător vom amesteca smântâna de gătit cu cele două gălbenușuri și o cană de apă. În timp ce mestecăm energic în bolul cu smântână, luăm câte un polonic de ciorbă și turnăm deasupra, până când smântâna ajunge la temperatura ciorbei. Turnăm acum smântâna în oala cu ciorbă amestecăm puțin, oprim focul, presărăm deasupra mărar proaspăt tocat și acoperim oala cu capac. Storceagul se servește fierbinte.

Aceasta a fost rețeta de storceag, iar dacă urmați cu atenție pașii prezentați mai sus, rezultatul va fi cu siguranță pe placul tuturor. După cum spuneam și în rândurile de mai sus, pentru storceag trebuie să folosim doar sturion, pentru că orice alt tip de pește o va transforma într-o ciorbă normală de pește.