Home » Cum să faci orice » Ce poți face din căpșuni și cum poți consuma de fapt aceste fructe. 4 rețete simple și delicioase de vară

Ce poți face din căpșuni și cum poți consuma de fapt aceste fructe. 4 rețete simple și delicioase de vară

Alexandru Cazacu / 13.05.2022, 13:41
Ce poți face din căpșuni și cum poți consuma de fapt aceste fructe. 4 rețete simple și delicioase de vară

Folosite în prăjituri, acoperite cu ciocolată, amestecate în înghețată sau presărate peste tarte, există o sumedenie de metode în care putem căpșunele. Având în vedere că aceste minunate fructe încep să se coacă, noi îți vom spune ce poți prepara cu ele. Iată câteva deserturi delicioase și răcoritoare pe care le poți face în această vară.

Ce poți să faci din căpșuni. Rețete simple și delicioase de vară

Căpșunile anunță sosirea sezonului estival și ne îmbie cu aromele lor minunate. Dacă vrei să te bucuri de gustul lor și în alte feluri, nu doar în forma lor naturală, în rândurile de mai jos, ți-am pregătit câteva rețete inedite cu căpșuni. Unul dintre lucrurile grozave despre căpșuni este că se asortează foarte bine cu deserturile simple. Iată ce deserturi trebuie să încerci în această vară.

Mousse de căpșuni

Ingrediente:

  • 500 g căpșuni
  • 200 g ciocolată (albă)
  • 2 linguri zeamă de lămâie
  • 400 ml smântână pentru frișcă
  • 1 linguriță gelatină pentru prăjituri
  • zahăr pudră după gust.

Mod de preparare

Spală fructele și curăță-le de frunzulițe, apoi pune-le în vasul unui blender. Mixează apoi până obții un piure fin, după care pune și zeama de lămâie. Acum, topește ciocolata și dizolvă gelatina în puțină apă rece.

Într-un ibric, amestecă 70 ml de smântână cu 2 linguri de zahăr pudră. Pune ibricul pe foc până când amestecul începe să fiarbă. Adaugă apoi și amestecul de gelatină și apă, amestecă bine și toarnă compoziția rezultată peste ciocolata topită. Cu ajutorul unui mixer, amestecă bine totul. Încorporează apoi și piureul de căpșuni.

Smântâna rămasă o batem bine, până când frișca devine solidă și se ține de paletele mixerului. Acum nu mai trebuie decât să încorporezi în ciocolată și frișca.

Pandișpan cu căpșuni

Ingrediente:

  • 700 g căpșuni proaspete
  • 100 g făină de grâu
  • 11 albușuri
  • 200 g zahăr tos
  • 150 ml miere de albine
  • 50 ml oțet balsamic
  • 1 esență vanilie
  • 60 ml lichior de căpșuni
  • 1 linguriță zeamă de lămâie
  • 1 praf de sare.

Mod de preparare

Mai întâi, batem spumă albușurile cu un praf de sare și zeama de lămâie. Adăugăm treptat zahărul, o linguriță de lichior de căpșuni și esența de vanilie. Este important să mărim treptat viteza mixerului, până la ultima treaptă și să mixăm până obținem o cremă solidă.

Încorporăm apoi și făina, după care turnăm compoziția într-o tavă de prăjituri tapetată cu hârtie de copt. Încingem cuptorul la 180 de grade Celsius și dăm tava la cuptor pentru circa 30 – 40 de minute.

Până se coace blatul, noi vom felia căpșunile și le punem într-un bol încăpător. Turnăm deasupra lor oțetul balsamic, lichiorul, mierea de albine și amestecăm ușor. Când blatul este gata, îl scoatem din cuptor și îl lăsăm să se răcorească. Acum nu ne mai rămâne decât să servim felii de pandișpan cu căpșunile marinate.

Ce poți să faci din căpșuni - Pandișpan cu căpșuni
Ce poți face din căpșuni. Deserturi delicioase de vară

Cupcakes

Ingrediente:

  • 400 g căpșuni
  • 400 g făină
  • 250 ml lapte
  • 3 ouă
  • 1 albuș
  • 450 g zahăr
  • 200 g unt
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 1 praf de copt
  • puțină sare.

Mod de preparare

Trebuie să menționăm că, pentru această rețetă vom avea nevoie de tăvi pentru cupcakes. Așadar, spălăm și curățăm căpșunile, după care le dăm prin blender. Piureul obținut îl amestecăm cu laptele.

Într-un vas separat vom amesteca făina cu praful de copt și sarea. Acum, cu ajutorul unui mixer batem untul, adăugând treptat zahărul. Adăugăm pe rând ouăle și albușul, amestecând continuu. Încorporăm în compoziție jumătate din cantitatea de făină și jumătate din cea de lapte. Continuăm astfel până când terminăm ingredientele.

Turnăm apoi aluatul în formele de cupcakes și dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 20 de minute. Cu toate acestea, trebuie să le verificăm înainte de a le scoate, deoarece timpul de coacere poate fi diferit de la un cuptor la altul.

Tartă cu mascarpone și căpșuni

Ingrediente:

  • 500 g căpșuni proaspete
  • 200 g făină
  • 220 g mascrapone
  • 120 g unt
  • 2-3 linguri smântână
  • 1 gălbenuș
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 20 ml rom
  • 1 praf de sare.

Mod de preparare

În vasul robotului de bucătărie amestecăm untul, sarea, făina și zahărul (păstrăm patru linguri). Apoi, amestecăm gălbenușul cu smântâna, apoi turnăm amestecul peste cel de făină. Amestecăm bine toate ingredientele, până obținem un aluat. În scoatem apoi pe masa de lucru presărată cu făină și îl întindem cu sucitorul. Foaia obținută o așezăm într-o tavă de tartă rotundă (cu diametrul de aproximativ 20 cm).

Înțepăm aluatul cu furculița din loc în loc și acoperim cu o folie de aluminiu unsă cu unt. Acum vom pune tava în congelator pentru aproximativ 120 de minute. După ce s-au scurs cele două ore, încingem cuptorul la 180 de grade Celsius și coacem aluatul acoperit cu folie vreme de 15 minute. Dăm apoi folia la o parte și mai coacem încă 10 minute. Scoatem tava și lăsăm tarta să se răcească, până ajunge la temperatura camerei.

Curățăm și spălăm căpșunile, iar apoi le uscăm bine cu șervețele de hârtie. Feliem căpșunele și le amestecăm într-un bol cu două linguri de zahăr. Le lăsăm să se odihnească un sfert de oră. Între timp, amestecăm mascarpone cu romul, celelalte două linguri de zahăr și esența de vanilie. Punem crema frigider până când se răcește complet tarta. Apoi umplem tarta cu cremă și o decorăm cu feliile de căpșuni.