Home » Utile » Ce să nu pui în cuptorul cu microunde. 6 alimente care nu au ce căuta

Ce să nu pui în cuptorul cu microunde. 6 alimente care nu au ce căuta

Alexandru Cazacu / 23.11.2021, 14:10
Ce să nu pui în cuptorul cu microunde. 6 alimente care nu au ce căuta

În zilele noastre, cuptoarele cu microunde sunt practic peste tot. Cu toate acestea, în ciuda popularității lor, cei mai mulți dintre noi nu suntem absolut siguri ce poate și ce nu poate fi pus la încălzit în aceste electrocasnice. Află în continuarea acestui articol ce nu trebuie să pui în cuptorul cu microunde. Aceste alimente nu au ce căuta în astfel de aparate.

Ce să nu pui în cuptorul cu microunde

Atunci când suntem în criză de timp și vine vorba de încălzirea mâncării, mulți dintre noi alegem să folosim cuptorul cu microunde. Cu toate că ar putea fi unul dintre cele mai convenabile aparate pentru a-ți încălzi mâncarea, asta nu înseamnă că putem încălzi orice aliment, deoarece unele dintre acestea pot avea reacții neașteptate în interiorul cuptorului cu microunde.

Mai exact, alimente precum ouăle sau strugurii pot avea reacții nedorite atunci când sunt expuse la microunde. Iată câteva dintre alimentele pe care nu ar trebui să le pui niciodată în cuptorul cu microunde.

Struguri

Chiar dacă strugurii sunt alcătuiți în mare parte din apă, ei pot exploda atunci când sunt puși în cuptorul cu microunde. Pe de altă parte, stafidele tind să scoată foarte mult fum. Se pare că acest lucru are legătură cu cantitățile mari de zahăr pe care le conțin strugurii, care după ce se topește începe rapid să scoată fum.

Ardei iuți

Punerea la microunde a acestor legume va avea ca rezultat ardei arși, deoarece aceștia se vor aprinde dacă îi țineți mai mult. De asemenea, o substanță chimică care face ardeiul iute va fi eliberată în procesul de încălzire, iar atunci când deschideți cuptorul cu microunde, aceasta va fi eliberată în aer, provocându-vă usturime la ochii și la gât.

Ouă

Poți să prepari ouăle în nenumărate moduri, însă nu le pune la microunde întregi, deoarece se știe că ouăle fierte tari explodează în acest caz. Da, explodează! Acest lucru se întâmplă deoarece ouăle se încălzesc foarte repede în cuptorul cu microunde, iar presiunea aburului acumulat în interiorul oului poate face ca acesta să explodeze.

Sos de roșii

De asemenea, preparatele cu sos de roșii nu trebuie puse la încălzit în cuptorul cu microunde, deoarece sosul va sări peste tot în interiorul aparatului. Asta se întâmplă deoarece consistența groasă a sosului de roșii face dificilă mișcarea cu ușurință a particulelor, iar presiunea aburului se acumulează sub suprafață până când în cele din urmă erupe pentru a-l elibera. Așadar este recomandat să încălziți sosul pe aragaz.

Ce să nu pui în cuptorul cu microunde
Ce să nu pui în cuptorul cu microunde – Sos de roșii

Carne congelată

Deși mulți dintre noi folosim cuptorul cu microunde pentru a dezgheța carnea congelată, distribuția neuniformă a căldurii poate face ca unele zone să se gătească în exces, în timp ce altele vor rămâne înghețate. Potrivit unor studii, acest lucru poate permite bacteriilor să se dezvolte în zonele lăsate reci. În concluzie ar fi indicat să rămânem la vechea metodă de decongelare a cărnii, adică în frigider peste noapte.

Carnea procesată

Din cauza substanțelor chimice și conservanților pe care le conține, carnea procesată nu trebuie încălzită la cuptorul cu microunde. Modul în care este gătită, depozitată și reîncălzită carnea procesată poate face ca produsele respective să fie mai dăunătoare pentru sănătate.