Home » Cum să faci orice » Ce trebuie să faci după ce ai cumpărat o mașină second hand. Totul despre înmatriculare și actele necesare

Ce trebuie să faci după ce ai cumpărat o mașină second hand. Totul despre înmatriculare și actele necesare

Alexandru Cazacu / 04.01.2022, 16:13
Ce trebuie să faci după ce ai cumpărat o mașină second hand. Totul despre înmatriculare și actele necesare

Din lipsa banilor sau din diferite motive, mulți români aleg în ultima perioadă să își achiziționeze un autoturism la mâna a două. Evident, înainte de a cumpăra o mașină second-hand îi faci un test drive și o verificare din mai multe puncte de vedere. Însă, ce trebuie să faci după ce ai cumpărat o mașină second-hand? Hai să vedem care sunt pașii de urmat după ce ai te-ai înțeles cu vânzătorul.

Ce trebuie să faci după ce ai cumpărat o mașină second-hand

În primul rând, după ce ai cumpărat o mașină la mâna a două trebuie să mergi să o înmatriculezi pe numele tău, iar după cum bine știm, acest proces poate fi unul anevoios și poate dura mai multe zile. De asemenea, trebuie să te asiguri că deții certificatul fiscal.

În ceea ce privește actele necesare pentru înmatricularea unui autovehicul second-hand, acestea pot fi mai multe sau mai puține, în funcție de locul de unde a fost achiziționată mașina.

De exemplu, în cazul unei mașini aduse din străinătate care nu are numere de tranzit, dacă dorești să circuli cu ea imediat după ce ai cumpărat-o, trebuie să soliciți eliberarea unei autorizații de circulație provizorie. În această situație, lista cu documentele necesare o puteți găsi pe site-ul DRPCIV.

Pe de altă parte, dacă mașina provine din afara UE, documentele necesare sunt acestea. Procedura cea mai simplă este dacă mașina second-hand a fost procurată din țara noastră și este înmatriculată într-un județ din România. În acest caz actele de care vei avea nevoie sunt aici.

Ce trebuie să faci după ce ai cumpărat o mașină la mâna a doua
Ce trebuie să faci după ce ai cumpărat o mașină la mâna a doua

După ce ai cumpărat o mașină second-hand, trebuie să-i faci o inspecție amănunțită

După ce te-ai asigurat că ai toate documentele care dovedesc că ești proprietarul mașinii, este recomandată să-i faci o inspecție amănunțită. Chiar dacă ai verificat-o din toate punctele de vedere înainte să o cumperi, fiind folosită, mașina poate avea unele defecte ascunse de care nici fostul proprietar să nu știe.

Citește cu atenție manualul mașinii

Deși pot fi de părere că acest lucru nu este foarte important, manualul unui autovehicul îți poate spune nenumărate lucruri despre acesta. Așadar, când ai timp citește-l și vei fi surprins de câte lucruri noi vei afla despre mașina pe care tocmai ai cumpărat-o.

Schimbă filtrele și uleiul

Cel mai probabil, înainte de a cumpăra mașina respectivă ai vorbit cu vânzătorul care te-a asigurat că filtrele au fost schimbate recent. Ei bine, ca să fii mai sigur, schimbă toate filtrele. Acestea nu sunt chiar atât de scumpe și vei evita alte neplăceri ulterioare. De asemenea, nu poți ști cu exactitate când a fost schimbat uleiul, așa că cel mai bine e să faci tu acest lucru.

Nu strică o verificare a sistemului de frânare

Fără doar și poate, sistemul de frânare este foarte important la circulația pe drumurile publice. Așadar, verifică gradul de uzură al discurilor și plăcuțelor de frână. Dacă sunt prea uzate, nu ezita să le înlocuiești cu altele noi.

Nu uita să verifici anvelopele

Dacă anvelopele sunt foarte uzate sau vechi, aceste vor trebui schimbate. Verificarea acestora se poate face vizual. Dacă ridurile sunt bune și ești sigur că cauciucurile nu necesită să fie înlocuite, atunci lasă-le pe mașină.

Asigură-te că ai o mașină curată

Acum că te-ai asigurat că ai o mașină pusă la punct, fă-i și o curățenie generală. Așadar, mergi cu ea la spălătorie și lasă-i pe profesioniști să o spele corespunzător, deoarece aici produsele sunt profesionale.