Home » Cum să faci orice » Cea mai bună rețetă de scovergi cu brânză. Are același gust ca pe vremea bunicii

Cea mai bună rețetă de scovergi cu brânză. Are același gust ca pe vremea bunicii

Ileana Mladinoiu / 06.05.2021, 12:10
Cea mai bună rețetă de scovergi cu brânză. Are același gust ca pe vremea bunicii

Scovergi este un termen care naște cel puțin o întrebare legată de sensul lui. Ați auzit de multe ori pe câte cineva făcând afirmația: Nu vezi că arăți ca o scovergă? Dicționarul explicativ al limbii române ne lămurește de îndată.

Scovergi cu brânză. Idei de rețete simple și delicioase

1.Scovergă cu pluralul scovergi este un fel de plăcintă din aluat (dospit), prăjită în grăsime (și umplută cu brânză, urdă etc.)

Până aici nicio legătură cu ființa denumită scovergă. Dacă ne ducem mai departe la explicațiile din DEX, constatăm că scovergă este prăjitură uscată, minciunea, iar la 2. este epitet pentru o persoană foarte slabă, scofâlcită.

Însă, propunerea noastră este de vă oferi cea mai bună rețetă de scovergi cu brânză, pentru că are același gust ca pe vremea bunicii.

Înainte de rețeta scovergilor cu brânză, aducem una simplă, neumplută, fiindcă așa e bine să plecăm de la simplu spre complex.

Rețetă de scovergi cu brânză
Scovergi

Rețetă de scovergi cu brânză

Ingrediente pentru scovergi simple:

  • 500 g făină;
  • 200 g untdelemn;
  • 30 g drojdie;
  • 1/2 ceașcă apă;
  • 200 g zahăr

Mod de preparare:

Se înmoaie drojdia cu apă și se lasă să crească. Se pune făina într-un castron și se amestecă cu apă, sare și drojdie și se frământă bine. Se lasă la loc cald să crească, acoperit cu un șervet curat. Apoi se pune pe planșetă și se iau bucăți mai mari, care se modelează în sul.

Din aceste suluri se taie bucățele egale care se întind în foi, ca pentru plăcinte. Fiecare foaie se coace pe ambele părți în untdelemn fierbinte. Se consumă calde presărate cu zahăr. Se pot prepara și din aluat de cozonac.

Gust ca pe vremea bunicii

Pentru aluat aveți nevoie de:

  • 500 g făină;
  • 25 g drojdie proaspătă;
  • 300 ml lapte/apă;
  • 1 linguriță rasă de sare;
  • 1 linguriță de zahăr;
  • 2 linguri de ulei

Ingrediente pentru umplutură:

  • 250 g brânză dulce de vaci (sau urdă);
  • 1 ou mare;
  • 2 linguri de zahăr;
  • 2 linguri de griș (dacă brânza nu e scursă bines au dacă folosiți urdă);
  • un praf de sare;
  • un pliculeț de zahăr vanilat

Mod de preparare:

Cerneți făina într-un bol ,faceți o gropită în mijloc, puneți drojdia amestecată cu lingurița de zahăr și puțin lapte cald. Lăsați 10 minute să se activeze, după care adăugați sarea, uleiul și începeți să framântați, adăugând puțin câte puțin din laptele cald.

Acoperiți bolul și lăsați aluatul să crească vreo oră sau până când își dublează volumul. Împărțiți în 10 bile aproximativ egale. În timp ce se odihneste aluatul, pregătiți umplutura, amestecând toate ingredientele enumerate.

Întindeți cu un sucitor fiecare bilă de aluat (sunt rețete care recomandă să le întindeți cu degetele), formand un disc de aproximativ 15 cm diametru. Pe o jumătate din foaia de scovergă întinsă pe planşetă, aşezaţi brânza, îndoiţi apoi cealaltă jumătate peste ea, suprapuneţi cu grijă şi lipiţi marginile prin apăsare cu dinţii unei furculiţe.

Apoi se prăjeşte şi aceasta, în ulei încins, la foc mediu spre mic, la fel ca scoverga simplă, până se rumenește frumos deasupra.

Poftă bună!