Home » Cum să faci orice » Cele mai eficiente metode prin care poți scăpa de gândacii de Colorado

Cele mai eficiente metode prin care poți scăpa de gândacii de Colorado

Alexandru Cazacu / 20.04.2021, 19:45
Cele mai eficiente metode prin care poți scăpa de gândacii de Colorado

Ei bine, toți știm că gândacii de Colorado sunt unii dintre cei mai periculoși dăunători pentru culturile de roșii, vinete și mai ales pentru cele de cartofi. Cu toate acestea, nu mulți știu că poți scăpa ușor de aceștia utilizând atât unele soluții chimice, cât și prin metode 100% naturale.

Metode eficiente prin care poți scăpa de gândacii de Colorado

În ciuda numelui, gândacul de Colorado este o insectă răspândită în toată lumea. Acesta este mai activ de obicei în lunile iunie-iulie, când este foarte cald, având o preferință specială pentru cartofi, dar și pentru vinete, roșii, fasole și alte legume. Dacă ai probleme cu aceste dăunătoare, mai departe vei putea afla cum poți scăpa de ele.

Culegerea gândacilor de Colorado

Una dintre cele mai eficiente soluții prin care puteți scăpa de acești dăunători, în zilele călduroase, este culegerea lor și distrugerea larvelor. Deși este o metodă migăloasă, este una foarte bună și 100% naturală. De asemenea, este bine să aduni gândacii și să-i pui într-un borcan cu apă pentru o săptămână. Soluția rezultată va fi foarte concentrată și bună de folosit împotriva gândacilor de colorado.

Plante aromatice și ardei iuți

O altă metodă prin care puteți scăpa de acești gândaci este plantarea plantelor aromatice și ardeilor iuți, între rândurile de cartofi, roșii sau vinete. Crăițele, gălbenelele, hreanul, ceapa sau usturoiul sunt de asemenea foarte eficiente, deoarece mirosul acestora va alunga atât gândacul de Colorado, dar și alți dăunători.

Cele mai eficiente metode prin care poți scăpa de gândacii de Colorado
Cele mai eficiente metode prin care poți scăpa de gândacii de Colorado

Infuzia de pătrunjel

De asemenea, infuzia de pătrunjel este foarte bună atunci când vreți să scăpați de aceste insecte dăunătoare. Adăugați 150 de grame de pătrunjel proaspăt tocat la 5 litri de apă clocotită și lăsați la infuzat, într-un vas acoperit pentru aproximativ 30 de minute. Soluția se strecoară și se stropește preventiv pentru cultura de cartofi.

Cenușă

O soluție din cenușă și săpun cu care se poate stropi planta este la fel de eficientă pentru a scăpa de gândacii de Colorado. Pentru aceasta, trebuie să fierbeți 1 kilogram de cenușă în 10 litri de apă, timp de aproximativ 20 de minute, după care lăsați soluția să se odihnească timp de 2 zile. Apoi, strecurați lichidul și adăugați 50 de grame de săpun de casă.

Infuzie de ardei iute

După cum spuneam mai sus, gândacii de Colorado nu sunt iubitori de ardei iute. Așadar, puteți prepara o infuzie de ardei iute, din 20 de ardei tăiați și opăriți în apă fiartă pentru aproximativ 24 de ore. Se diluează soluția rezultată cu apă cu săpun (o lingura de săpun lichid la doi litri de apa), în proporție de 0,5 litri la un litru de soluție de săpun.

Soluțiile chimice

De asemenea, dacă nu vrei să folosești variantele naturale, poți încerca insecticidele din comerț, care sunt de nenumărate feluri. După ce a fost pulverizat pe plantă, insecticidul acționează repede atât împotriva gândacilor adulți și larvelor, dar și împotriva ouălor acestora. Dacă folosești aceste soluții chimice, gândacii nu se vor mai hrăni după ce vor intră în contact cu insecticidul, care este pe deasupra și este rezistent la spălare.