Cu siguranță mulți suntem de acord că humusul se numără printre cele mai delicioase preparate din lume, aroma și cremozitatea lui fiind deosebite. Însă știai că humusul nu este singurul preparat pe care poți să îl obții din boabele de năut? Iată câteva rețete simple pe care le poți face din semințele de năut.
Semințele de năut sunt bogate în proteine și vitamine, care pot ține loc și de carne. Acestea se gătesc foarte rapid și sunt foarte sățioase. De la năut se consumă atât păstăile tinere, verzi, în supe sau mâncăruri, cât și boabele prăjite și măcinate în amestec cu cafea sau chiar ca înlocuitor de cafea. Totodată, fiind asemănător cu soia, năutul poate fi folosit și la prepararea chiftelelor, pilafurilor sau sarmalelor, fiind un bun înlocuitor pentru carne.
Năutul amestecat cu cafea este de multe ori asociat cu restricțiile alimentare din timpul comunismului, atunci când cafeaua naturală nu era adesea disponibilă ca atare. Totodată, din năut și cicoare se poate prepara o cafea naturală pe care o pot consuma și cei mai mici, neavând cofeină.
Năutul a ajuns să fie din ce în ce mai popular și la noi în țară, câștigându-și un loc binemeritat pe mesele românilor. Iată câteva rețete simple pe care le poți face din semințele de năut
Ingrediente
Mod de preparare
Uleiul se pune la încins într-o cratiță, după care se lasă la călit ceapa. Apoi se adaugă usturoiul feliat și năutul scurs din conservă, se acoperă cu apă și se lasă să fiarbă vreme de aproximativ 10 minute. Se adaugă ulterior roșiile tăiate mărunt, se condimentează cu sare și piper după preferințele fiecăruia, şi se mai lasă la fiert 10 minute. La final, se ornează cu pătrunjel tocat.
Ingrediente
Mod de preparare
Se scurge năutul (se mai păstrează puţină zeamă) şi se pasează cu un blender. Se adaugă pasta de susan, căţeii de usturoi tăiaţi, uleiul de măsline, sarea și sucul de lămâie şi se mixează în continuare. În cazul în care pasta iese prea groasă se mai adaugă zeamă din conservă. Se serveşte cu pâine prăjită sau lipie. Humus sau houmous este un fel de mâncare foarte popular în Orientul apropiat și Balcani.
Ingrediente
Mod de preparare
Se pune năutul scurs în robotul de bucătărie şi se mixează bine până se transformă într-o pastă. Aceasta se pune apoi într-un bol mai mare, peste care se adaugă morcovul dat pe răzătoare, ceapa și usturoiul tocate și restul ingredientelor.
Se amestecă foarte bine până se formează o pastă. Între timp, se încinge o tigaie antiaderentă cu ulei, după care se modelează chifteluţele şi se pun la prăjit, câte două minute pe fiecare parte. Chiftelele prăjite din făină de năut sunt populare cu precădere în Liban și Israel.
Ingrediente
Mod de preparare
Se scurge năutul bine de zeama din conservă și se trece sub un jet de apă. Ulterior, se pune într-un blender și se mixează, adăugându-se chimenul, coriandrul și ghimbirul. După ce se amestecă bine, se adaugă amidonul, ceapa tocată mărunt, usturoiul pisat, sucul de lămâie, pătrunjelul tocat, se amestecă bine, după care se adaugă faină și se amestecă din nou. Se formează burgeri care se lasă la frigider timp de o oră. Se prăjesc în ulei și se scot pe un șervețel de hârtie pentru a se scurge bine.