Home » Cum să faci orice » Ciorbă de conopidă de post. Ingredientul care îi dă savoare

Ciorbă de conopidă de post. Ingredientul care îi dă savoare

Ileana Mladinoiu / 03.12.2021, 16:35
Ciorbă de conopidă de post. Ingredientul care îi dă savoare

Cândva se știa că merge prost conopida pe tarabele din magazinele alimentare, dar între timp aceasta legumă și-a câștigat mulți adepți, mai ales din lumea veganilor. În Statele Unite, de exemplu, vânzările de conopidă crudă și de produse alimentare care o conțin au ajuns anul trecut la 700 de milioane de dolari, o creștere de aproape 40% față de 2019. La noi, conopida se consumă preparată sub diverse forme, iar beneficiile nutriționale sunt demne de ceea spunea, metaforic vorbind, marele scriitor Mark Twain. Conopida este „o varză cu studii superioare“.

Ciorbă de conopidă de post. Ingrediente și mod de preparare

Pentru că suntem în postul Crăciunului o ciorbă de conopidă vine la momentul potrivit din partea lui Cornel Dărvășan, cel care a încărcat rețeta proprie pe canalul YouTube- sănătos, ieftin și bun.

Timpul de gătire al acestui fel de mâncare este de aproximativ 30 de minute.

Ingrediente ciorbă de conopidă:

  • 1 conopidă;
  • 1 morcov;
  • 1 pătrunjel;
  • 1 păstârnac;
  • 3 cartofi;
  • 1 ceapă;
  • 250 ml suc de roșii;
  • pătrunjel verde;
  • busuioc verde;
  • 1 1/2 linguriță de sare;
  • 2 linguri de ulei;
  • condimente (boia, piper negru);
  • apă

Mod de preparate ciorbă de conopidă

Rădăcinoasele se vor tăia sub forma unor bețe care vor fi supuse fierberii prealabile. Ceapa se va introduce în oala de fiert întreagă. Între timp, se taie cartofii cubulețe și se desface conopida bine spălată.

Conopidă
Conopidă

Secretul la ciorba de conopidă, cum ne învață Costel Dărvășan, constă în faptul că ea nu trebuie să fiarbă prea tare, ca să nu fie prea moale. La final, vor arăta ca niște găluște mai măricele. Apoi, se vor păstra mai bine proprietățile conopidei.

Se toacă pătrunjelul care poate fi turnat în oală la momentul potrivit sau se poate adăuga în farfurie. Se toacă mărunt și frunza verde de busuioc.

După 10 minute verificăm dacă rădăcinoasele au fiert cât de cât. Se pun buchetele de conopidă și cuburile de cartofi, se mai adaugă apă rece, dar nu prea multă, bulionul, puțină boia și piper negru (jumătate de linguriță, pentru a da savoare conopidei).

Amestecăm puțin, adăugăm 2 linguri de ulei, lăsăm 7 minute la fiert, gustăm de sărat și de mirodenii.

Din 750 de grame de bulion, pe care e bine să-l gustăm înainte, folosim doar 250 de ml. Mestecăm ușor și vom observa culoarea pe care o va căpăta ciorba, semn că mai are puțin de fiert.

Se adaugă busuiocul mărunțit, amestecăm din nou, acoperim cu un capac. Lăsăm totul la fiert încă 11 minute (la foc mic). Opțional se poate folosi puțină zeamă de lămâie (dacă sucul de roșii nu e acrișor).

Se verifică cu ajutorul lingurii dacă e fiartă conopida, ea trebuie să fie crocantă. Se gustă din nou de sare, acest lucru depinde de bulion. Se închide focul, se scoate ceapa din oală sau, cine dorește, o poate lăsa.

Se asezonează cu pătrunjel verde și se pune ciorba în farfurii.

Așa-zisele specii exotice de conopidă

Consumatorii aflați mereu în căutare de noi experiențe culinare se orientează și spre soiurile colorate de conopidă. Culoarea violet sau verde crud  este un atu vizual, conopida verde sau mov fiind folosită cu brio și la decorarea diverselor preparate culinare.