Home » Cum să faci orice » Cozonac cu nucă – rețeta tradițională. De ce ingrediente ai nevoie și ce e bine să faci ca să-ți iasă aromat, fraged și pufos

Cozonac cu nucă – rețeta tradițională. De ce ingrediente ai nevoie și ce e bine să faci ca să-ți iasă aromat, fraged și pufos

Alexandru Cazacu / 09.12.2021, 13:47
Cozonac cu nucă – rețeta tradițională. De ce ingrediente ai nevoie și ce e bine să faci ca să-ți iasă aromat, fraged și pufos

Nu mai e mult până la Crăciun, iar multe dintre gospodinele din România se gândesc deja la ce vor pune pe masă în cele trei zile de sărbătoare. Cozonacul se află cu siguranță printre preparatele preferate de români. Așadar, noi v-am pregătit pentru astăzi o rețetă tradițională de cozonac cu nucă. Iată cum se prepară cel mai pufos cozonac și care sunt ingredientele necesare.

Rețetă tradițională de cozonac cu nucă

Pufos și aromat, cu nucă și cacao, cozonacul nu lipsește de pe mesele românilor, mai ales de Sărbători. Dacă și tu vrei să prepari un cozonac delicios, poți încerca rețeta prezentată în rândurile următoare. Nu trebuie decât să urmezi cu atenție pașii de mai jos, iar preparatul tău va fi uimitor. Fără doar și poate, toată lumea îți va aprecia cozonacul.

Acestea fiind spuse, hai să vedem de ce ingrediente vei avea nevoie și cum se prepară această rețetă tradițională de cozonac cu nucă.

Ingrediente:

  • 1 kg făină de grâu de tip „000”
  • 10 ouă
  • 400 ml lapte călduț
  • 300 g zahăr
  • 150 g unt topit
  • 14 g drojdie uscată (40 g proaspătă)
  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • coajă de lămâie (putem folosi și de portocală)
  • esență de vanilie
  • 70 g cacao
  • 400 g nucă măcinată
  • 150 g zahăr tos
  • 1 fiolă esență de rom
  • un praf de sare.

Mod de preparare

Mai întâi ne vom ocupa de aluatul pentru cozonac. Așadar, batem cele zece gălbenușuri cu un praf de sare și le lăsăm deoparte pentru câteva minute. Într-un bol punem drojdia, o lingură de zahăr și puțin lapte călduț, după care amestecăm bine toate ingredientele și lăsăm drojdia să acționeze.

Între timp, punem făina de grâu cernută într-un vas încăpător, iar în mijlocul acesteia facem o gaură. Turnăm peste făină amestecul de drojdie și lapte, coaja de lămâie, restul de zahăr, gălbenușurile și o lingură de esență de vanilie. Turnăm peste toate acestea aproximativ 3/4 din cantitatea de lapte și amestecăm ingredientele. În caz că mai este nevoie, mai adăugăm câte puțin lapte.

Când aluatul începe să se formeze, adăugăm uleiul peste untul topit și frământăm aluatul, adăugând treptat tot amestecul de unt și ulei. Este foarte important ca frământatul să dureze aproximativ 60 de minute. După ce aluatul nu se mai lipește de mâini, acoperim vasul cu o folie de plastic și lăsăm să crească la cald pentru aproximativ o jumătate de oră. După ce s-au scurs cele 30 de minute, mai frământăm puțin aluatul, după care îl acoperim din nou și îl lăsăm la dospit.

Rețetă tradițională de cozonac cu nucă. Cum se prepară cei mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac cu nucă. Cum se prepară cei mai pufoși cozonaci

Umplutura pentru cozonac

Între timp, pregătim umplutura, așadar punem într-un bol miezul de nucă, zahărul tos și 70 g de cacao și amestecăm ușor. Adăugăm apoi esența de rom și jumătate din cantitatea de albușuri, amestecând până omogenizăm totul.

Ungem masa de lucru cu ulei, împărțim aluatul în patru părți egale. Întindem aluatul în dreptunghiuri, iar pe fiecare dintre ele întindem câte un sfert din umplutura de nucă, având grijă să lăsăm cam 2 cm dintr-o margine fără cremă. Rulăm strâns cele patru bucăți de aluat, sigilând capetele pentru ca umplutura să nu iasă pe părți.

Împletim câte două rulouri, strângem puțin la fiecare din capete și așezăm cozonacii în tăvi tapetate cu hârtie de copt. Lăsăm cei doi cozonaci la dospit pentru aproximativ 25 de minute. După aceasta, ungem cozonacii cu ou și îi dăm la cuptorul preîncălzit la 160 de grade Celsius, pentru aproximativ 50 – 60 de minute.

Pentru că durata de coacere este diferită de la un cuptor la altul, este bine ca spre sfârșitul coacerii să verificăm cozonacii cu o scobitoare. Scoatem tăvile din cuptor, răsturnăm cozonacii și îi lăsăm să se răcească înainte de a-i tăia.