Home » Cum să faci orice » Cozonac tradițional de Paște. Rețeta de la JamilaCuisine pentru cozonaci pufoși, aromați și gustoși

Cozonac tradițional de Paște. Rețeta de la JamilaCuisine pentru cozonaci pufoși, aromați și gustoși

Violeta Badea / 28.04.2021, 12:12
Cozonac tradițional de Paște. Rețeta de la JamilaCuisine pentru cozonaci pufoși, aromați și gustoși

Cozonac tradițional de Paște. Cozonacul este desertul Sărbătorilor de Paște și orice gospodină care se respectă trebuie să știe să-l prepare. De obicei, rețeta se moștenește din familie sau este preluată de la o persoană apropiată. Dacă nu ați intrat încă în posesia ei, nu vă faceți griji! În acest material vă vom dezvălui, pas cu pas, modul de preparare al cozonacului tradițional.

Cozonac tradițional de Paște

Nu mai e mult până la Paște, iar gospodinele au intrat în febra pregătirilor. Pe lista priorităților, cu siguranță, se regăsește și cozonacul. Multe persoanel îl adoră pe cel tradițional și preferă să-l facă în casă, deoarece niciun cozonac din comerț nu se poate compara cu unul pe care îl faci cu propriile tale mâini.

Înainte de a te apuca de acaeastă rețetă minunată este important să știi că toate ingredientele trebuie să fie proaspete și la temperatura camerei. De asemenea, în bucătărie trebuie să fie cald și nu este indicat să țineți fereastra deschisă. Un alt lucru important este să aveți maiaua pregătită și lăsată să crească.

În plus, nu este recomandat să adăugați prea multă umplutură, deoarece aceasta împiedică coacerea la interior a cozonacilor și puteți avea neplăcerea să constatați că au rămas cruzi. În continuare vă vom prezenta ingredientele de care aveți nevoie și modul de preparare.

Reteta de cozonac traditional
Reteta de cozonac traditional

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 500 de g de lapte cald
  • 200 de g de zahăr
  • 100 de ml de unt topit
  • 100 de ml de ulei
  • cinci gălbenușuri
  • două cuburi de drojdie
  • un kg de făină
  • o esență de vanilie
  • coaja de la o lămâie

Pentru umplutură:

  • 200 de g de rahat
  • 200 de g de nucă măcinată
  • 150 de g de stafide
  • trei linguri de zahăr pudră
  • două linguri de cacao

Mod de preparare

Pentru început se pregătește maiaua. Într-un vas se pun cele două cuburi de drojdie zdrobite, puțină făină, puțin zahăr, iar deasupra se toarnă puțin lapte. Se amestecă totul foarte bine, iar la final trebuie să arate ca o pastă. Maiaua se lasă să crească, timp de aproximativ 20 de minute.

Se toarnă laptele cald într-un bol. Apoi, se adaugă zahărul și se amestecă ușor până când se dizolvă. Într-un vas mai mare se cerne făina, se adaugă maiaua, coaja de la lămâie, cele cinci gălbenușuri frecate cu sare, puțin lapte și se amestecă cu mâna. După ce s-a omogenizat se adaugă și restul de lapte călduț.

Se frământă aproximativ 30 de minute. După aceea se adaugă treptat untul topit și se amestecă continuu. Deasupra se pune esența de vanilie, iar aluatul începe să se bată cu mâna foarte bine. De asemenea, se poate ridica și lovi. Se lasa la dospit, acoperita cu un prosop curat, timp de aproximativ o oră.

Cum se face umplutura pentru cozonac? Ei bine, într-un bol se adaugă nuca măcinată, cacao și se amestecă. Deasupra se pun zahărul pudră, laptele și se amestecă până se omogenizează.

Aluatul crescut se împarte în două bucăți egale. Ungem masa cu puțin ulei și cu mâna se întinde foarte bine prima bucată. Pe centru se adaugă compoziția pe care am obținut-o mai sus, se întinde și se adaugă rahat și stafide din loc în loc. Cozonacul se rulează și se lasă la crescu într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. De asemenea, se acoperă cu un prosop și se lasă aproximativ 20 de minute. La fel se procedează și cu a doua jumătate de aluat.

Cei doi cozonaci se dau pe deasupra cu gălbenuș de ou și se presară puțin zahăr. Se introduc în cuptorul preîncalzit la foc mediu, timp de circa 40 de minute. În prima jumătate a intervalului nu se deschide ușa cuptorului sub nicio formă, apoi se poate verifica din când în când. Spor la treabă și poftă bună!